Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ;


Μάθαμε ότι προκύπτει πρόβλημα με την υλοποίηση της Μελέτης για την Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Κύμης γιατί προβλέπει την μεταβολή των επιπέδων του δρόμου και της πλατείας έτσι ώστε να ενοποιηθεί στο ίδιο επίπεδο ο περιβάλλον χώρος του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου. Περιλαμβάνονται ακόμη και άλλες παρεμβάσεις στην Πλατεία η οποία κατά τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής θα είναι το πιο δυνατό  κομμάτι της ανάπλασης με σημαντικότερο ίσως  την κατασκευή του συντριβανιού  τα νερά του οποίου θα πέφτουν σαν καταρράκτης κάτω από την πλατεία!!!
Επειδή χθες που προέκυψε ένα πρόβλημα αρκετοί αναζητούσαν να μάθουν περισσότερα για την μελέτη, η οποία ίσως απασχολήσει την κοινή γνώμη και όχι μόνο τα επόμενα εικοσιτετράωρα το ΛΑΛΑ ΤΟ!!! δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να ενημερώσει τους αναγνώστες του.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την ομάδα μελετητών που συνεργάζεται  εδώ και πολλά χρόνια με τον Δήμαρχο. Η μελέτη ανατέθηκε επισήμως το 2008 και η πρώτη φάση παρουσιάστηκε σε ανοικτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κύμης στις 22 Ιουνίου 2009 (http://www.servitoros.gr/news/view.php/23896/). Εκεί μάθαμε ότι είχε ξεκινήσει  τρία χρόνια πριν (δύο χρόνια πριν την ανάθεσή της!!! Ίσως δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε). Πληρώθηκε από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και μάλιστα παραλήφθηκε πριν λίγους μήνες (2013) ενώ το έργο δημοπρατήθηκε το 2012!!! Η πάγια τακτική του μπερδέματος της ανάθεσης, εκπόνησης και παραλαβής ή έγκρισης των μελετών  από το δημοτικό συμβούλιο.
Το γεγονός όμως της μεταβολής των επιπέδων στην πλατεία  ανακοινώθηκε και τότε αλλά ίσως δεν δόθηκε η δέουσα σημασία. Υποτίθεται μάλιστα ότι η ενημέρωση στο Συμβούλιο ήταν η αρχή της διαβούλευσης με τους φορείς, του πολίτες και την κοινωνία. Αλλά ως συνήθως συμβαίνει ήταν το τέλος της.

Βεβαίως δεν σημαίνει ότι η έκθεση ιδεών που παρουσιάστηκε ως πρώτη φάση της μελέτης ενσωματώνεται απαραιτήτως και στην τελική μελέτη με την οποία εκτελείται το έργο.
Με το μόνιμο μελετητικό σχήμα του Δήμου Κύμης και τώρα Δήμου Κύμης Αλιβερίου συνεργάστηκαν και σημαντικά ονόματα όπως το Γραφείο του Παύλου Νινιού και το Δ.Αρμένη. Την παρουσίαση όμως την έκανε η επικεφαλής της τοπογραφικής ομάδας κ. Μαριάννα Ανδρεάδη, η επικεφαλής της συγκοινωνιακής ομάδας κ. Ντίνα Χατζηνικολή και ο αρχιτέκτονας κ. Ζουριδάκης συνεργάτης του κ. Νινιού. Στην τοπογραφική και συγκοινωνιακή μελέτη μετείχε και η κ. Πελαγία Λιάρου στέλεχος του Γραφείο των Μαριάνας Ανδρεάδη και Ντίνας Χατζηνικολή  η οποία παράλληλα τα τελευταία χρόνια είναι διορισμένη ειδική σύμβουλος του Δημάρχου κ. Θωμά. Την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  εκπόνησε ο κ. Γιάννης Δούνας γνωστός και από τις αντίστοιχες μελέτες για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα Κριεζά και στις Παραμερίτες.
Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό ύψους 1.000.000 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από servitoros.gr Συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2009
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ   ΕΔΩ:
«Δ. Διαμόρφωση της πλατείας Αγ. Αθανασίου
Τρία σημεία αποτελούν την ουσία της παρέμβασης στην πλατεία.
Ενιαιοποίηση λειτουργικά και αισθητικά στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του χώρου που ορίζεται από τις περιβάλλουσες την πλατεία οικοδομές, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση όλου του χώρου σε ειδικές περιπτώσεις εκδηλώσεων και συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα οχήματα θα εκτρέπονται μέσω της οδού Αθηνάς στην οδό Βάμβα και η κυκλοφορία θα γίνεται περιμετρικά μέσω Παλαμά-Στεφανίδη. Διατήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων χρήσεων αναψυχής, της παιδικής χαράς, της πιάτσας ταξί. Διασφάλιση διαμπερών διαδρόμων ελεύθερης όδευσης πεζών και παρεμβολή στοιχείων έντασης και διαφοροποιημένων χρήσεων.
Προς υλοποίηση αυτών των στόχων.
Το πλάτος της οδού Γαλάνη περιορίζεται σε 3.20μ. Το οδόστρωμά της υπερυψώνεται και ενιαιοποείται με τους υπόλοιπους χώρους της πλατείας. Το όριο μεταξύ χώρου κυκλοφορίας οχημάτων και χώρου κυκλοφορίας πεζών ορίζεται από κράσπεδο και ρείθρο, την αλλαγή χρωματισμού της επίστρωσης και σειρά σταθερών και αποσπώμενων οριοδεικτών. Δημιουργείται ζώνη ελεύθερης όδευσης πεζών πλάτους 3.25 δυτικά του ναού που διασχίζει την πλατεία στον άξονα Β-Ν, ενώ στην δυτική πλευρά της πλατείας εξασφαλίζεται σημασμένη ζώνη πλάτους 1.80μ πέραν του διατιθέμενου σε τραπεζοκαθίσματα χώρου.  Νότια του ναού και σε επαφή με την υφιστάμενη περιτοίχιση δημιουργείται διαμπερής διάδρομος πλάτους 2.50μ που ορίζεται από την διαφορετική πλακόστρωση, τις φωτιστικές κολώνες και σταθερούς πέτρινους οριοδείκτες διαφορετικού μεταξύ τους ύψους, ορθογωνικής και κυλινδρικής εναλλάξ διατομής που μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν καθίσματα, βάθρα για ανθοστήλες ή μικρές γλυπτές συνθέσεις.

Ο διαμπερής αυτός διάδρομος οδηγεί στην ανατολική πλευρά της πλατείας όπου προτείνεται να τοποθετηθεί σε νέο βάθρο – διαμόρφωση η προτομή του Γ.Ν.Παπανικολάου. Η νέα διαμόρφωση μπορεί εκτός της προτομής να περιλαμβάνει και πλάκα με επεξηγηματικό ενθυμηματικό κείμενο. Δίπλα στην προτομή αναπτύσσονται πάγκοι ανάπαυσης.
Στο κέντρο της πλατείας, δημιουργείται άξονας που περιλαμβάνει μικρό χώρο καθιστικών επί του διαμπερούς διαδρόμου, ειδική πλακόστρωση που σχηματίζει και λειτουργεί σαν αναλημματικό ηλιακό ρολόι, ελεύθερο χώρο με σταθερούς πάγκους και μικρό σιντριβάνι που στην κατάληξή του στην οδό Στεφανίδη λειτουργεί σαν καταρράκτης.
Ο φωτισμός της πλατείας γίνεται με ενιαίο κάνναβη φωτιστικών σωμάτων, ενσωματωμένο στον κάνναβη πλακοστρώσεων και λειτουργιών, που επεκτείνεται και εξασφαλίζει τον φωτισμό της ευρύτερης περιοχής της πλατείας και των περιβαλλουσών οδών. Ιδιαίτερος διακριτικός φωτισμός θα προβλεφθεί για την ανάδειξη του όγκου και των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του ιερού ναού του Αγ.Αθανασίου, της προτομής του Γ.Ν.Παπανικολάου, του σιντριβανιού και του καταρράκτη καθώς και των υφιστάμενων διατηρούμενων και νέων δέντρων. Φωτιστικά σώματα διακοσμητικού χαρακτήρα και οδηγού κατεύθυνσης μπορούν να ενσωματωθούν στο δάπεδο της πλατείας, στους πέτρινους οριοδείκτες κλπ.
Προτείνεται η δενδροφύτευση της πλατείας με νέα δέντρα. Στόχος είναι τόσο η αισθητική όσο και η περιβαλλοντική αναβάθμιση με την αλλαγή του μικροκλίματος της πλατείας ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Η προτεινόμενη διάταξη έχει χαραχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να  βελτιστοποιεί την σκίαση τους ζεστούς μήνες με σημείο αναφοράς την 21/06 και για τις ώρες από 11,00πμ έως 5.00μμ. στο νοτιοδυτικό άκρο της πλατείας.
Στην δυτική πλευρά της πλατείας μπορεί να τοποθετηθεί και μικρό περίπτερο ηλεκτρονικής πληροφόρησης που θα δίνει πληροφορίες για τους επισκέπτες της Κύμης. Βεβαίως στην ανάπλαση της πλατείας προβλέπονται νέα πλακόστρωση, κάγκελα στις σκάλες, ανανέωση του φυτικού υλικού στα παρτέρια, αποπεράτωση επιχρισμάτων στην βόρεια περιτοίχιση, τοποθέτηση καλαθιών απορριμμάτων κλπ.» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Φωτογραφία από servitoros.gr. Άποψη του κοινού που συμμετείχε στη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου