Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Άνευρη συζήτηση με κάποιες κρίσεις πανικού στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου

Χθες στο ίδιο συνηθισμένο πλέον επίπεδο  η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου. Τον χρόνο έκλεψε η συζήτηση του πρώτου θέματος για την εφαρμογή της «ηλικιωμένης» πλέον μελέτης Κοκκινάκη για την χάραξη της παράκαμψης του Αλιβερίου στο ύψος των Βελουσίων. Όσο οι μελέτες προχωράνε σαν χελώνες και όσο  οι πολεοδομίες δεν δουλεύουν με προτεραιότητα στον σχεδιασμό και αλλά την έκδοση οικοδομικών αδειών αδιακρίτως, δηλαδή ως μπακάλικα, ή ακόμη ως "μαγαζάκια" τόσο θα αυξάνονται οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα στην φάση  της ολοκλήρωσής τους. Κάτι ακούστηκε και για το ΣΧΟΟΑΠ Δυστίων, που καρκινοβατεί χρόνια τώρα. Σίγουρα ένα ΣΧΟΟΑΠ δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων, συνεπώς άστοχη η συζήτηση. Αλλά μήπως και τα ΣΧΟΟΑΠ δεν είναι «πατσαβούρα» στον συγκεριμένο Δήμο Κύμης Αλιβερίου τουλάχιστον;
Κατά τα άλλα ένταση και τσαμπουκάς από την μία πλευρά με κρίσεις πανικού και από την άλλη νωχελική αντίδραση χωρίς πολιτικό νεύρο και κυρίως όραμα διοίκησης. Δεν έλειψαν και τα σόου ενός υποσυστήματος που θεωρεί ότι μπορεί ακόμη να παίζει με στημένα παιχνίδια.
Εξαιρετική πάντως η στιβαρή προεδρία Μπενάκη αλλά η γενική εικόνα απογοητευτική. Κάποιοι σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι σίγουρα δεν μπορούσαν να καταλάβουν το θέμα και την σοβαρότητα της συζήτησης. Τουλάχιστον είχαν την αυτογνωσία να μην μιλήσουν.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

TEDxChalkida 2016: «Διαδρομές/Paths»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαλκίδα, 23/05/2016


Το Σάββατο 14 Μαΐου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο TEDxChalkida. Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, άτομα όλων των ηλικιών παρακολούθησαν με προσήλωση και ενδιαφέρον τις τρεις θεματικές συνεδρίες, «Power of the Mind», «Business Values for Vision» και «Creativity for Change».
Η δύναμη του μυαλού, επιχειρηματικές αξίες και όραμα, δημιουργικότητα και αλλαγή, λέξεις που δεν επιλέχτηκαν τυχαία μιας και σκιαγραφούν τα χαρακτηριστικά της διαδρομής του 1ου TEDxChalkida. Με εφαλτήριο τις διαδρομές, 10 ξεχωριστοί ομιλητές ανέβηκαν στη σκηνή και μοιράστηκαν μαζί μας τις δικές τους αυθεντικές και ειλικρινείς ιστορίες. Ιστορίες που διαμορφώνουν ιδέες και γίνονται η βάση για ένα καλύτερο μέλλον.
Η νευροψυχολόγος Όλγα Λυμπεροπούλου μέσα από μια προσωπική της ιστορία, η οποία αφορούσε τον παππού της, μας έδειξε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί.
Η γνωστική ψυχολόγος Ελπίδα Παυλίδου μας προέτρεψε να χρησιμοποιούμε θετικές λέξεις που έχουν τη δύναμη να προκαλούν θετικές αντιδράσεις.
Ο αθλητής μεγάλων αποστάσεων Λευτέρης Παρασκευάς μας προκάλεσε να βρούμε τα όρια μας και να «ξεκολλήσουμε» από τους καναπέδες μας.
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κούκης μας έδωσε ένα ηθικό δίδαγμα «να δουλεύουμε σκληρά και να μην τα παρατάμε ποτέ».
Ο επιχειρηματίας και επενδυτής Francesco Benincasa τόνισε ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων η διαδρομή προς την επιτυχία επιτυγχάνεται μόνο μέσω των αξιών.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Χρήστος Ταραντίλης μας έδειξε μια διαφορετική διαδρομή για την «αριστεία», η οποία απαιτεί στόχο, όραμα και συλλογική προσπάθεια.
Ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο έχοντας βιώσει τον «παραλίγο» θάνατο μας προέτρεψε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να αλλάξουμε τις ζωές μας.
Ο φωτογράφος Δημήτρης Θεοχάρης μας εξήγησε το ρόλο των selfies, αν είναι δηλαδή αποτέλεσμα μιας διαστρεβλωμένης πραγματικότητας ή αν απλά τις έχουμε δαιμονοποιήσει.
Η fashion designer Ιωάννα Κουρμπέλα μας έδειξε πώς η διαδρομή για έμπνευση γίνεται τελικά δημιουργία.
Ο παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός Χρήστος Κιούσης μας εξήγησε ότι πολλές φορές η διαδρομή μας καθορίζεται από τι δε θα θέλαμε να κάνουμε.

Ο ταλαντούχος και πολυμήχανος Άλεξ Κάβδας παρουσίασε και συντόνισε το TEDxChalkida, ενώ 5 καλλιτέχνες Mica Eio, Apanemic, Sworr., Χρήστος Τζαφέρος (Simek), και Γιάννης Κουλουρίδης άφησαν το δικό τους μουσικό και εικαστικό αποτύπωμα.
Το TEDxChalkida δε θα ήταν τίποτα χωρίς τους χορηγούς και τους εθελοντές του. 58 χορηγοί και 60 εθελοντές αγκάλισαν την πρώτη μας προσπάθεια δίνοντας μας τον καλύτερο τους εαυτό. Σας ευχαριστούμε που μας ανοίξατε τις καρδιές σας, που υπήρξατε συνοδοιπόροι μας στην πρώτη μας διαδρομή.
Οι διαδρομές μας δεν ολοκληρώθηκαν… Μόλις ξεκίνησαν!

Η Οργανωτική Ομάδα του TEDxChalkida

Για Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TEDxChalkida:

http://tedxchalkida.com
https://www.facebook.com/tedxchalkida/
https://twitter.com/tedxchalkida
https://www.instagram.com/tedxchalkida/


Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου για την άνοδο του Γ.Σ.Κύμης

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                                          Αλιβέρι 23-5-2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο Δήμαρχος και το Δ.Σ. του Δήμου Κύμης Αλιβερίου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στους αθλητές, τους προπονητές και το Δ.Σ. του Γ. Σ. Κύμης για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ και την άνοδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της χώρας.
 Οι συνεχείς επιτυχίες του Γ.Σ. Κύμης, αποδεικνύουν ότι με σωστό προγραμματισμό συντονισμένες προσπάθειες  και σκληρή δουλειά, δεν υπάρχουν ανεκπλήρωτοι στόχοι.
 Είμαστε σίγουροι πως την πιο ένδοξη και ιστορική στιγμή του αθλητισμού της περιοχής μας θα ακολουθήσουν και άλλες που θα γεμίσουν χαρά και υπερηφάνεια όλους μας.
Ευχόμαστε και στην Α1 να συνεχισθεί με την ίδια επιτυχία η πορεία του Συλλόγου και να ζήσουμε αντίστοιχες στιγμές διακρίσεων, καθιερώνοντας τον  Γ.Σ. Κύμης άξιο εταίρο των μεγάλων συλλόγων στην ελίτ του πρωταθλήματος μπάσκετ της χώρας μας.


                                                                                     ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ενημέρωση για το πρόγραμμα Νέοι Αγρότες και για θέματα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                          Αλιβέρι 23/05/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου σας προσκαλεί σε ενημερωτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν

Πέμπτη 26/5 Δημ Σχολείο Νεοχωρίου ώρα 20:30
Παρασκευή 27/5 Δημ. Σχολείο Οξυλίθου ώρα 20:30
Σάββατο 28/5 Δημ. Σχολείο Αγ.Λουκά ώρα 20:30
Δευτέρα 30/5 Δημοτικό Σχολείο Κριεζών  ώρα 20:30

Με θέμα:
Ενημέρωση για το πρόγραμμα Νέοι Αγρότες και για θέματα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Ομιλητής: Νικόλαος Στουπής –Γεωπόνος

                                                                                                    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ) Στερεάς με βάση και το νέο σχέδιο νόμουΤου Στέφανου Σταμέλου*

Κατ’ αρχήν το κείμενο του ΠΕΣΔΑ δεν διαβάζεται και κυρίως διακατέχεται από πολλά «έπεα πτερόεντα» Θα περίμενε κανείς να έχει μια συμπύκνωση και κωδικοποίηση των προτάσεων, ένα συνεκτικό κείμενο με τα βασικά στοιχεία του Σχεδίου, για να μπορεί ο οιοσδήποτε να βγάλει συμπεράσματα χωρίς να ψάχνει μέσα σε εκατοντάδες σελίδες εγκυκλοπαιδικής πληροφορίας. Με λίγα λόγια κουράζει και αποπροσανατολίζει και αυτό μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως σκοπιμότητα. Σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στο διάλογο και χωρίς πολλές περιστροφές, προτείνουμε:

1. Όλες οι δράσεις, στα πλαίσια  της αποκέντρωσης και της τοπικής διαχείρισης που προβλέπεται και στον ΕΣΔΑ, να περάσουν στους δήμους, οι οποίοι πρέπει:
√ να εφαρμόσουν όλα τα συστήματα που συμβάλλουν στην μείωση και την ελαχιστοποίηση των σύμμεικτων, με δράσεις Διαλογής στην Πηγή(ΔσΠ) και κατασκευή των απαραίτητων τοπικών υποδομών ΚΔΑΥ και  κομποστοποίησης.
√ Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, να λειτουργούν οι ίδιοι τους ΧΥΤΑ, με το τέλος ταφής να κλιμακώνεται προς τα πάνω χρόνο με το χρόνο ως κίνητρο για την επίτευξη των στόχων. Τα ποσά που θα προκύπτουν από τις αυξήσεις του τέλους ταφής να συγκεντρώνονται σε ένα Ειδικό Ταμείο ως ανταποδοτικό τέλος και με αυτό να χρηματοδοτούνται τα κίνητρα σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας.

2. Οι δήμοι να χρηματοδοτηθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα, με βάση την παρακάτω ιεράρχηση και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, για:
- το σύστημα των 4 κάδων Διαλογής στην Πηγή(1.χαρτί, 2.γυαλί, 3.μέταλλα, 4.πλαστικά) - πρώτη προτεραιότητα(πλήρης ανάπτυξη στους αστικούς χώρους, κλιμακούμενη ανάπτυξη στους αγροτικούς οικισμούς). Μέχρι να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες υποδομές, να αξιοποιηθεί πλήρως το σύστημα των ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ, ο δε Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης(ΕΟΑΝ) να εξαντλήσει τις δυνατότητες του.
- την οικιακή κομποστοποίηση - παράλληλα πρώτη προτεραιότητα(πλήρης ανάπτυξη στις περιφερειακές συνοικίες και στα χωριά και κλιμακούμενη στα κέντρα των πόλεων). 
- τις Μονάδες και τα Πάρκα Κομποστοποίησης(Ας ξεκινήσει με μια Μονάδα και ένα Πάρκο Κομποστοποίησης ο κάθε Δήμος και σταθμίζει τη συνέχεια, αποκτώντας εμπειρία).
- τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης(ΣΜΑ) για τις απομακρυσμένες περιοχές
- τα Πράσινα Σημεία(ΠΣ)(ας ξεκινήσει επίσης με ένα Βασικό ΠΣ ο κάθε δήμος για να αποκτήσει εμπειρία και σταθμίζει την συνέχεια με μικρά ΠΣ ανά Δημοτική Ενότητα, στις συνοικίες, κλπ).
Έτσι θα αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών και θα μειωθούν οι ποσότητες άμεσα, προστατεύοντας τους ΧΥΤΑ από τον κορεσμό και περιορίζοντας το κόστος μεταφοράς.
- Άμεσα οι δήμοι να υποχρεωθούν στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ) και στη συμμετοχή τους στα άλλα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης(ΣΕΔ)