Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Για τους Σταθμούς μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα των Σταθμών Μεταφοράς απορριμμάτων ΣΜΑ, με την παρουσία διαμαρτυρόμενων Πολιτών κυρίως από την περιοχή Οξυλίθου και από τα γύρω χωριά.
Από την συζήτηση, άλλα και από τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με αρκετούς παρευρισκόμενους διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση, αλλά και άρνηση για πληροφόρηση.
Όποιος προσπάθησε να πει την άποψή του, για το τι σημαίνει Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εισέπραττε αποδοκιμασίες.
Δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα ούτε ένα επιχείρημα που να έχει κάποια ουσιαστική βάση, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει.
Ακούστηκε ότι έχουν κληθεί επιστήμονες και εξέφρασαν απόψεις κατά των ΣΜΑ, αλλά κανένας δεν είπε τι ακριβώς ισχυρίστηκαν.
Έχουν ακουστεί ως επιχειρήματα, απόψεις ότι με την μεταφορά, σε άλλες περιοχές μεταφέρουμε το πρόβλημα αλλού, δηλαδή στην Θήβα και στη Χαλκίδα και ότι αυτό δεν είναι σωστό. Δηλαδή αν καταλαβαίνουμε καλά είναι πρόθυμοι να διαχειριστούμε εδώ τα απορρίμματα. Μα εδώ αντιδρούν για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, που δεν θα έρχονται σε καμία επαφή με το έδαφος αλλά από τα απορριμματοφόρα θα μεταφορτώνονται απευθείας στα κοντέινερ και θα φεύγουν από την περιοχή, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση και θέλουν να μας πείσουν ότι πρέπει να τα διαχειριστούμε εδώ τα απορρίμματα ή ακόμα να γεμίσουμε τον τόπο με εργοστάσια διαχείρισης σε διάφορες περιοχές, γιατί αυτό επιτάσσει η νέα πολιτική;
Όλα αυτά δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αφού είναι δεδομένο ότι, για να λειτουργήσει οποιαδήποτε επεξεργασία θα πρέπει να έχει και το ανάλογο υλικό (απορρίμματα). Αν υπάρχουν πολλά μικρά εργοστάσια, χωρίς την κρίσιμη ποσότητα, απλούστατα οι πολίτες θα πληρώνουν για πάντα την λειτουργία τέτοιων μονάδων, οι οποίες είναι αδύνατο να βγάζουν τα έξοδα λειτουργίας τους.