Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 160 ΤΟΝΟΙ ΣΥΚΑ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ


"Οι συκοφάντες θα είχαν πολλή δουλειά στην Κύμη"
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
 Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μπορεί στην αρχαιότητα ο Ζηνόδωρος, γραμματικός του 2ου αιώνα π.Χ., να βρέθηκε σε ετυμολογικό δίλημμα για τη λέξη συκοφάντης -από το σύκο και το ρήμα φαίνω, φανερώνω- κατά μια εκδοχή όποιος έφερνε πρώτος την είδηση ότι τα σύκα της χρονιάς είχαν ωριμάσει, ο συκοσκόπος, κατά μια άλλη όποιος κατήγγελλε άλλους ψευδώς ότι εξάγουν σύκα από την Αθήνα, ουδεμία αμφισβήτηση όμως χωρεί πως τα σύκα της Κύμης, φρέσκα ή ξερά ως ΠΟΠ, ξεχωρίζουν γιατί αποτελούν μια πλήρη τροφή με πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, με πολλαπλά ευνοϊκά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του ανθρώπου, ακόμη και κατά της οστεοπόρωσης.
Τα σύκα, αφού αφεθούν για ξήρανση μερικές ημέρες, συσκευάζονται με πολύ αυστηρές προδιαγραφές
Αυτή την εποχή που οι σαρκώδεις καρποί ωριμάζουν και ετοιμάζονται για λιάσιμο, η ευρύτερη περιοχή της Κύμης βρίσκεται σε κινητικότητα. Πάνω από 250 παραγωγοί, από περίπου 30 χωριά, ηλικίας 35-50 ετών στην πλειονότητά τους, οργανώνουν τη συγκομιδή των σύκων προσκομίζοντάς τα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Περιφέρειας Κύμης, που λειτουργεί από το 1980. Εδώ και αρκετά χρόνια πάνω από 160 τόνοι ετησίως διατίθενται στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα συκόδενδρα είναι παραγωγικά κάθε χρόνο, βρίσκονται διάσπαρτα, 3-5 τον αριθμό ανά αγροτεμάχιο. Δεν υπάρχουν συστηματικοί συκεώνες, πλην πολύ ολίγων στα χωριά Βίταλα (κυρίως), Ανδρονιάνοι, Πύργος.
 «Σε αυτά τα τριάντα τέσσερα χρόνια», μας λέει ο διευθυντής του, Θανάσης Παπαϊωάννου, «εδραιώσαμε την συκοκαλλιέργεια στην Κύμη. Σώσαμε ένα σπάνιο ελληνικό τοπικό προϊόν. Κάναμε το "Ξερό Σύκο Κύμης" γνωστό σε όλη την Ελλάδα αφού η εμπορία του έχει εξαπλωθεί στο 80% στην εγχώρια αγορά και το 20% στο εξωτερικό. Αναζητήσαμε και εφαρμόσαμε μεθόδους κατοχύρωσης σημάτων αγροτικών προϊόντων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του "Ξερού Σύκου Κύμης" στις διεθνείς αγορές (ΠΟΠ). Τα τελευταία πέντε χρόνια, διαισθανόμενοι την οικονομική κρίση, προσπαθήσαμε και επεκταθήκαμε στην αξιοποίηση παραπροϊόντων του σύκου, όπως τη συκόπαστα Κύμης, το συκοπάστελο Κύμης και το πετιμέζι σύκου Κύμης».
 
 Η επέκταση σε παραπροϊόντα του σύκου Κύμης, όπως η συκόπαστα και το συκοπάστελο, διεύρυνε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος
Οσο για τον παραδοσιακό τρόπο ξήρανσης, που συναντάμε μόνο στην Κύμη, ο κ. Παπαϊωάννου μάς λέει: «Ολη η ποσότητα των σύκων που συλλέγεται, προέρχεται πάνω από τα δένδρα και κανένα σύκο δεν συλλέγεται από αυτά που είναι πεσμένα στο έδαφος. Δεν συλλέγονται σε υπερώριμη κατάσταση, αλλά σε κατάσταση αμέσως μετά του ωρίμου και όταν το χρώμα των σύκων είναι ωχροπράσινο. Τα κοτσάνια κόβονται για δύο σοβαρούς λόγους. Πρώτα γιατί σε αυτά επωάζουν ή βρίσκονται τα ωά των βλαβερών εντόμων των ξηρών σύκων (εφεστία κ.ά.). Δεύτερος λόγος είναι ότι αν παραμείνουν στο σύκο κατά την ξήρανση, αυτά σκληραίνουν, ξυλοποιούνται απορροφώντας ποσοστά υγρασίας από τα σύκα. Οι ατμοί του θειαφιού που καίει ο παραγωγός κατά τη θείωση έχουν την ιδιότητα να διασπούν τη χλωροφύλλη, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται αυτή και ο φλοιός των σύκων να αποκτά λευκό χρώμα. Τα σύκα "λιάζονται" στις λεγόμενες "λιασταριές" που συνήθως είναι οι ταράτσες των σπιτιών των συκοπαραγωγών. Τα σύκα μετά τη θείωση μεταφέρονται στη "λιασταριά" και σχίζονται. Επιθυμητές συνθήκες ξήρανσης είναι ζεστές και με πνοή ανέμου ημέρες, συνθήκες που υφίστανται στην περιοχή της Κύμης, αφού το διάστημα των μέσων Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου που διαρκεί η ξήρανση ο καιρός είναι θερμός και πνέουν τα γνωστά μελτέμια (ισχυροί βόρειοι άνεμοι από το Αιγαίο)».
Τα σύκα, αφού αφεθούν για ξήρανση 3-5 ημέρες, είναι έτοιμα να κλεισθούν ισομεγέθη το ένα εντός του άλλου· έχουν πλέον ξηρανθεί. Συσκευάζονται στο συσκευαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, το οποίο ακολουθεί όλες τις κοινοτικές οδηγίες συσκευασίας και σήμανσης των προϊόντων ΠΟΠ, σε συσκευασίες τέτοιες ώστε να αναγνωρίζεται από τον καταναλωτή ως ιδιαίτερο προϊόν, και πωλείται στην ελληνική αγορά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και στην Αμερική.
 
Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού
 Περιφέρειας Κύμης  Θανάσης Παπαϊωάννου

Οσο για τις ανάγκες των συκοπαραγωγών: «Ζητάμε από το κράτος το προϊόν μας να παραμείνει ανταγωνιστικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Να δημιουργηθεί ένας κατάλογος ΠΟΠ προϊόντων στο υπουργείο Ανάπτυξης και να διανεμηθεί και στους εμπορικούς ακολούθους της χώρας μας στο εξωτερικό για την ανάπτυξη των εξαγωγών. Να δημιουργηθούν ξεχωριστά ράφια στα σουπερμάρκετ για τα ΠΟΠ προϊόντα με σκοπό την ανάδειξη των ΠΟΠ προϊόντων, όπως όριζε η ευρωπαϊκή πολιτική για τα ΠΟΠ προϊόντα. Να αναπτυχθούν ιδιαίτερες πολιτικές (π.χ. επιδότηση 1,00 ευρώ/κιλό) στα ΠΟΠ προϊόντα (π.χ. σύκο Κύμης, μαστίχα Χίου) επειδή προέρχονται από μειονεκτικές περιοχές με μικρό κλήρο με σκοπό να διατηρηθεί η παραγωγή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου