Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΑΣ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κύμης είναι ασφαλώς ένα σημαντικό έργο από τα λίγα σοβαρά έργα που θα μπορούσαν ίσως να πιστωθούν στην δημοτική αρχή γιατί όλα τα υπόλοιπα απλώς τα οικειοποιείται  ή είχαν εξασφαλιστεί επί δημαρχίας Σιδεράκη (π.χ. Βιολογικός Κύμης). Παρόλα αυτά ούτε σε αυτό το σοβαρό έργο φαίνεται ότι ακολούθησε τον σωστό, τεχνοκρατικό και  διαχειριστικό, δρόμο. Τουλάχιστον όσον αφορά την εκπόνηση της μελέτης.
Ενώ σωστά παρουσιάστηκε η μελέτη στην πρώτη και γενικόλογη φάση τον Ιούνιο του 2009 σε μία συνήθη αλα καρτ δημόσια συνεδρίαση κανείς έκτοτε δεν έδωσε την ευκαιρία στους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους ή να καταλάβουν τις συνέπειες της ανάπλασης. 
Το ζήτημα που προέκυψε με την τροποποίηση στην πλατεία και τις συνέπειες στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου  αποδεικνύει το μέγα ατόπημα της δημοτικής αρχής και το διαρκές διαζύγιό της από τις έννοιες της διαβούλευσης, της συνεννόησης και τους σεβασμού στην γνώμη αλλά και στην ιδιοκτησία των πολιτών πόσο μάλλον με τον σεβασμό στην γνώμη του Δεσπότη, ως πνευματικού μας πατέρα, και στην ιερότητα του Ναού. Δείχνει έλλειψη πραγματικού σεβασμού στην εκκλησία και αποστροφή στην πνευματική της υπόσταση. Συνέπεια άραγε και αυτή του  αγοραίου υλισμού που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις της συγκεκριμένης ομάδας που διοικεί τον Δήμο; Συνέπεια μίας κρυμμένης αλλά όχι τόσο καλά  δογματικής  παλαιοαριστερής καταβολής που  σπάει το κέλυφος της υποκριτικής για να βγει στην επιφάνεια ως  αυθαιρεσία της αλαζονικής εξουσίας. Τέτοια αποστροφή στην γνώμη της Εκκλησίας αλλά και στο ίδιο το γεγονός της μη προσαρμογής της μελέτης στην υπόσταση του Ναού θυμίζει ήπιες μεν αλλά  χαρακτηριστικές εκφάνσεις της εξουσίας του Στάλιν. Σκληρότερες εκφάνσεις δεν είναι επίσης άγνωστες. Σε αυτό το παιχνίδι ενέπλεξαν ως συνήθως και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας  το οποίο  συμπεριφέρθηκε απρεπώς αρνούμενο να συζητήσει επί της επιστολής του Δεσπότη και να πάρει θέση επί αυτής. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι αυτοτελές συλλογικό όργανο και όχι  υποτακτικοί οιουδήποτε πρίγκιπα Αρχηγού.
Το έργο πρέπει να γίνει. Αλλά πρέπει να γίνει σωστά. Να είναι ανάπλαση και όχι αναστάτωση και καρακιτσαριό.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την δημοσίευση της τελικής μελέτης. Πράγμα που πρέπει να γίνεται για κάθε έργο προτού ανατεθεί η εκτέλεσή του. Όπου απαιτείται να γίνουν αλλαγές να γίνουν μετά από διάλογο και τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Όσο και εάν αυτές προκαλούν αλλεργία στην δημοτική αρχή. Υπάρχουν και αλλεργιολόγοι στην Κύμη και στο Αλιβέρι.
Εμείς την επιστολή του Σεβασμιώτατου δεν την δημοσιεύουμε παρότι την έχουμε από την πρώτη ημέρα διότι δεν μας την έστειλε ο ίδιος. Οφείλουμε σεβασμό στους πνευματικούς θεσμούς του τόπου μας. Δεν τους κατεβάζουμε στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης διότι δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση ούτε αντιπολίτευση. Και αυτές οι δύο πλευρές της παράλυτης τοπικής εξουσίας  οφείλουν να επιδείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Και το κυριότερο: εκατέρωθεν να  είναι πιο πολύ διαβασμένοι για να μην τους στέλνουν αδιάβαστους.

Το ζήτημα δεν είναι κυρίως πολιτικό είναι κοινωνικοδημοκρατικό. Δηλαδή κατά πόσο ένα έργο που απευθύνεται στην τοπική κοινωνία, αγγίζει την καθημερινή της ζωή γιατί είναι το κέντρο της πόλης και επηρεάζει τις  εκδηλώσεις κοινωνικής συνοχής γιατί είναι πλατεία περιβάλλουσα τον Μητροπολιτικό Ναό μπορεί να γίνεται χωρίς την γνώμη και χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας και των βασικών τοπικών θεσμών όπως η Μητρόπολη την οποία θυμόμαστε όταν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάτι αλλά την απαξιώνουμε όταν η συμβουλή της δεν αρμόζει στις τεχνοκρατικές επινοήσεις ή στην πολιτική αλαζονεία. Καιρός να καταλάβουν οι υψιπετείς το ατόπημά τους και να προσέλθουν ταπεινοί στον δημοκρατικό δημόσιο διάλογο, έστω και εάν είναι αρχάριοι σε αυτόν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου