Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣΕΥΒΟΙΑΣ
-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                      
                                                                               Χαλκίδα, 2 Ιανουαρίου 2015
Δελτίο Τύπου
Σίμος Κεδίκογλου: Δεν εγκαταλείπω στα δύσκολα. Δεν ακολουθώ ευκαιριακές τακτικές
Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί σταθερή και οι Έλληνες στα πόδια τους, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
 «Κάποιοι έβαλαν τις κομματικές σκοπιμότητες πάνω απ’ όλα και επιδείξανε και την αντίστοιχη αλαζονεία η οποία θα τιμωρηθεί από τους πολίτες» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Evripo 90 FM και στην δημοσιογράφο Έφη Ντίνη,  τονίζοντας  παράλληλα, ότι η διενέργεια των εκλογών έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα καθώς είχαν αρχίσει ήδη να φαίνονται τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια εξόδου από την κρίση και βρισκόμασταν στην τελευταία φάση της δανειακής σύμβασης. Επεσήμανε  ότι το οικονομικό μοντέλο που είχαμε, το κρατικοδίαιτο μοντέλο του ολοένα και μεγαλύτερου δανεισμού έφθασε στο φυσικό του τέλος, στο σημείο όπου  δανειζόμασταν όλο και περισσότερο μέχρι που δεν μας δάνειζε πια κανείς και το μνημόνιο ήταν μία ειδική δανειακή σύμβαση για κάποιον που δεν τον δανείζει κανένας για αυτό  και είχε συγκεκριμένους όρους. Όπως είπε, πρέπει να αλλάξουμε. Πια δεν μας δανείζει κανένας και είναι επιτακτική ανάγκη να φτιάξουμε μία νέα σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία σε υγιή θεμέλια.
Ο Σίμος Κεδίκογλου κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει στο ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθούν οι βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια  που ανέρχονται στο ύψος των 50 δις. Ευρώ και συγκεκριμένα που θα εξευρεθούν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να τα «σπάσει» με τους δανειστές.  «Οι Έλληνες –είπε- θα  πρέπει να θυμούνται πολύ καλά πότε άκουσαν ξανά ότι λεφτά υπάρχουν και ποια ήταν η συνέχεια», ζητώντας να μην επαναληφθεί η ιστορία,  γιατί επαναλαμβάνεται ως φάρσα και θα είναι μία τραγική φάρσα.
Παραδέχτηκε ότι σημειώθηκαν αστοχίες και έγιναν λάθη καθώς έπρεπε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να γίνουν μαζεμένες αλλαγές που ΘΑ  έπρεπε να είχαν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, ωστόσο, διορθώνονται, διορθώθηκαν και θα συνεχίσουν να διορθώνονται.
Ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στη συνέχεια  στο ερώτημα τι θα σημάνει ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης για την πορεία των έργων υποδομής που έχουν δρομολογηθεί και συγκεκριμένα για την Εύβοια, όπως είναι το σημαντικό έργο της περιφερειακής παράκαμψης Χαλκίδας, υποστήριξε ότι  αν μία επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει να τα σπάσει με την Ευρώπη δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μία σειρά έργων που δείχνουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης τα οποία υπάρχει κίνδυνος να χαθούν,  υπογραμμίζοντας ότι η Εύβοια τον τελευταίο χρόνο απορρόφησε πάνω από τον μισό εθνικό προϋπολογισμό για λιμενικά έργα, γιατί είναι ο μόνος και ο πρώτος μέχρι αυτή τη στιγμή Νομός που έχει Οργανισμό Λιμένων. Επίσης, γίνονται πύλες εισόδου στην Κάρυστο, στην Κύμη και στην Αιδηψό, τα λιμάνια ήταν ξεχασμένα και παράνομα και  τώρα τα νομιμοποιούν, το Μαντούδι μετά από 15 χρόνια ξαναδουλεύει. Στη Χαλκίδα πουλήθηκε επιχείρηση βρέθηκαν νέοι επενδυτές. Επίσης, έχουμε τις μελέτες του βόρειου άξονα που ολοκληρώνονται και μπορεί να προωθηθεί για υλοποίηση,  το 2013 η Εύβοια εντάθχηκε στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Ακόμα, στο Νότιο άξονα ξεκινάει ξανά το έργο Στύρα-Νέα Στύρα- Πόρτο Λάφια μπαίνει εργολάβος, αντίστοιχα στην παράκαμψη Αιδηψού στο δρόμο Άγιος Νικόλαος – Γιάλτρα στους Καλλιανούς, στον   Άγιο Δημήτριο στον Κάβο Ντόρο προχωράνε έργα.
Ερωτηθείς για το πως σχολιάζει τα όσα παράπονα ακούγονται για την περίοδο που διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι δηλαδή δεν ενδιαφέρθηκε για το Νομό, τους  παρέπεμψε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις του  στον τομέα της υγείας και της παιδείας, διευκρινίζοντας ότι  δεν μπορούσε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να βγάζει ανακοινώσεις και να περηφανεύεται για το τι έχει κάνει για τον τόπο του ή πόσα Λιμεναρχεία και λιμενικούς Σταθμούς κράτησε σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας ή στα ΤΕΙ Ψαχνών όπου ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε σταθερός ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα στα ΤΕΙ μειώθηκε. «Θεωρώ, είπε χαρακτηριστικά, ότι έκανα το καθήκον μου. Το πρώτιστο καθήκον ήταν να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα και από εκεί και πέρα στην Εύβοια να προωθηθούν αυτά που χρειαζόμασταν για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης».

Ανέφερε ότι οι συμπατριώτες του τον ξέρουν, γνωρίζουν ότι δεν εγκαταλείπει στα δύσκολα και δεν ακολουθεί ευκαιριακές τακτικές, γνωρίζουν ότι δεν σκόρπισε κουπόνια κοινωνικού τουρισμού ούτε έταξε χορηγίες σε συλλόγους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του  Υπουργείου του, ούτε σκόρπισε λεφτά. Στο μέτρο αυτό – επεσήμανε- και στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε να κάνει ό, τι καλύτερο μπορούσε για τον τόπου του, κάτι  που  μία σειρά από παραγωγικούς φορείς της Εύβοιας μπορούν να το επιβεβαιώσουν.
Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε: « Όσοι μας εγκατέλειψαν το 2012 άλλαξαν την πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Η ΝΔ όδευε προς  αυτοδυναμία και θα είχε χειριστεί διαφορετικά και ταχύτερα τα πράγματα. Θα είχε καθαρή αυτοδυναμία απλώς να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε. Έχει σημασία για μένα να είσαι σταθερός και συνεπής στις θέσεις σου, δεν είναι εποχές για κολοτούμπες, νομίζω   οι πολίτες απαιτούν και δικαίως συνέπεια ευθύνη και καθαρότητα. Είναι πραγματικά πολύ κρίσιμες εκλογές θα σφραγίσουν τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας»
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Ντίνη: Ήδη στο στούντιο του Εvripos 90 fm  βρίσκεται ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ  ο  κ. Κεδίκογλου Σίμος και δημοσιογράφος με αυτή την ιδιότητα θα τον έχουμε;
Κεδίκογλου:  Χρόνια πολλά σε όλους  να είναι καλή χρονιά το 2015, εύχομαι υγεία αγάπη και δύναμη και να ναι η επόμενη χρονιά καλύτερη για  όλους μας.
Ντίνη: Ήταν μία χρονιά εξελίξεων, φτάνοντας στο τέλος είχαμε το θέμα των πρόωρων εκλογών σε λιγότερο χρονικό διάστημα από 40 μέρες.
Κεδίκογλου: Το δυστυχές είναι ότι η διενέργεια των εκλογών  έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, νομίζω ότι καταγράφηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν χρειαζόντουσαν κ δημοσκοπήσεις και μία βόλτα στις αγορές των πόλεων όλοι έλεγαν το ίδιο, δεν χρειάζονται εκλογές αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε ποιος ευθύνεται,  έχει γίνει σαφές σε όλους, κάποιοι έβαλαν τις κομματικές σκοπιμότητες πάνω απ’ όλα και επιδείξανε και την αντίστοιχη αλαζονεία που πιστεύω ότι θα τιμωρηθεί από τους πολίτες.
Ντίνη: Ο κόσμος με τον οποίο συνομιλείτε καθημερινά τι μηνύματα σας στέλνει ήθελαν ή όχι τις εκλογές;
Κεδίκογλου: Όχι δεν τις  ήθελαν. Πάνω που είχε αρχίσει να κινείται η αγορά. Σε περιοδείες που κάνω σε χωριά της Εύβοιας μαγαζάτορες που δεν είχαν ψηφίσει ΝΔ στις τελευταίες εκλογές έλεγαν: «προς Θεού πάνω που αρχίσαμε να δουλεύουμε μην στραγγίξει πάλι η αγορά». Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Ντίνη: Είδαμε και τη βουτιά στο χρηματιστήριο
Κεδίκογλου: Δεν χρειάζεται, δείτε τον τζίρο στη λιανική πώληση, μία κάθετη πτώση του τζίρου. Είναι λογικό όταν ο κόσμος φοβάται το τι μέλλει γενέσθαι τότε κόβει ακόμα και τις σταθερές του δαπάνες.
Ντίνη: Εδώ να σταθούμε λίγο ο κόσμος μάτωσε και αυτό που σήμανε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η αβεβαιότητα στο μέλλον, τι το επόμενο θα μας βρει, που σημαίνει φρενάρω τον επιχειρηματία που ενδεχομένως έχει χρήματα να επενδύσει στη χώρα και δεν του δίνω την ευκαιρία να επενδύσει με τον τρόπο που θέλει γιατί δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Η αβεβαιότητα ήταν το μεγαλύτερο θέμα.
Κεδίκογλου: Πρώτα απ’ όλα δεν αφορά μόνο τους ξένους επενδυτές υπάρχουν και πάρα πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες που ήταν έτοιμοι να κάνουν επέκταση δραστηριοτήτων, είτε να μεγαλώσουν τις μονάδες τους, την παραγωγή τους και τώρα συγκρατούνται και περιμένουν να δούνε τις εξελίξεις. Είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και σας λέω ότι είναι μεγάλη η αβεβαιότητα γιατί εκεί που βρισκόμασταν σε ένα δρόμο που μας έβγαζε από την κρίση, ήμασταν στην τελευταία φάση της δανειακής μας σύμβασης…
Ντίνη: Ή τουλάχιστον παράλληλα θα βλέπαμε και  κάποια πράγματα διαφορετικά.
Κεδίκογλου: Και  είχαν αρχίσει, λένε πολλοί ναι είχαν βελτιωθεί οι αριθμοί αλλά η ζωή μας η καθημερινότητά μας είχε μείνει ίδια. Ναι έτσι γίνεται να υπενθυμίσω ότι από την αρχή της κρίσης από το 2008 είχαν αρχίσει να δείχνουν οι αριθμοί ότι πάμε άσχημα, αλλά στην καθημερινότητά μας αυτό το νιώσαμε το 2010. Έτσι γίνεται και στο τέλος της κρίσης, πρώτα βελτιώνονται οι δείκτες ανάπτυξης, παραγωγικότητας ακόμα και ο δείκτης της ανεργίας που τους τελευταίους τρεις μήνες έπεφτε σταθερά και είχαμε το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Αυτά ήταν μικρά μεν, αλλά ουσιαστικά  σημάδια που έδειχναν τη μεταστροφή. Να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, θεωρώ ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα ένα φρενάρισμα των μεταρρυθμίσεων, εκεί που έπρεπε να τρέχουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί η ουσία του προβλήματος μας, ποια είναι; ότι το οικονομικό μοντέλο που είχαμε, το κρατικοδίαιτο μοντέλο του ολοένα και μεγαλύτερου δανεισμού έφθασε στο φυσικό του τέλος, στο σημείο όπου  δανειζόμασταν όλο και περισσότερο μέχρι που δεν μας δάνειζε πια κανείς και το μνημόνιο ήταν μία ειδική δανειακή σύμβαση για κάποιον που δεν τον δανείζει κανένας για αυτό  και είχε συγκεκριμένους όρους.
Ντίνη: Ναι αλλά δεν το διαπραγματευτήκατε το μνημόνιο όπως έπρεπε.
Κεδίκογλου: Στην πρώτη φάση το 2010 δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση. Από το 2012 που έχω και προσωπική εμπειρία μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνανε σκληρές διαπραγματεύσεις. Άλλαξε και η ουσία της δανειακής σύμβασης, μπήκε η παράμετρος της ανάπτυξης μέσα, αλλάξαμε σημαντικά στοιχεία στη δανειακή σύμβαση και πρέπει να ολοκληρωθεί. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει και  η αντιπολίτευση. Οι βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια είναι  50 δισεκατομμύρια ευρώ. Από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να τα «σπάσει» με τους δανειστές γιατί αυτό ακούμε. Θα κάνουν δημοψήφισμα; Αυτό είναι αυτοκτονία.
Ντίνη: Για να γίνει δημοψήφισμα θα πρέπει και ο λαός να έχει στα χέρια του χειροπιαστά πράγματα για να ξέρει τι θα ψηφίσει
Κεδίκογλου: Τι δημοψήφισμα θα κάνεις; Τι θα πεις, μέσα ή έξω από το ευρώ;
Ντίνη: Με ποιο σκεπτικό θα πάμε σε αυτή τη διαδικασία;
Κεδίκογλου: Δεν ξέρω ρωτήστε την κα Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ που το είπε χθες. Τέτοια μηνύματα πρέπει να προβληματίζουν τον κόσμο γιατί στις διεθνείς αγορές βλέπουμε ήδη τον αντίκτυπο.
Ντίνη: θέλω να μου πείτε στο κομμάτι των μνημονίων, αν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι περικοπές συντάξεων και μισθών και αυτό που έγινε με τους υπαλλήλους που  έχασαν τις δουλειές τους, το ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός για το πώς θα σωθεί ένα μέρος αυτής της κοινωνίας.
Κεδίκογλου: Πρώτα απ’ όλα όταν μιλάμε για απολύσεις είναι αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα που πλήρωσε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, υπήρξαν φυσικά μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, αλλά οι απώλειες των θέσεων εργασίας, ένα εκατομμύριο και πλέον, ήταν στον ιδιωτικό τομέα. Είχαμε ένα μοντέλο οικονομικό που έφθασε στο φυσικό του τέλος. Πρέπει να αλλάξουμε. Δεν μας δανείζει πια κανείς, πρέπει να φροντίσουμε να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, να φτιάξουμε μία νέα σύγχρονη ανταγωνιστή οικονομία σε υγιή θεμέλια, γιατί θα θέλαμε πάρα πολύ να είχαμε λιγότερη ανάγκη εσόδων. Να μην πρέπει δηλαδή το Κράτος να χρειάζεται τόσα έσοδα και θα θέλαμε επίσης να είχαμε και μεγαλύτερη δυνατότητα δαπανών ειδικά για τους τομείς της υγείας και της παιδείας, αυτά πρέπει να βρίσκονται σε μία ισορροπία. Τα έσοδα και τα έξοδά σου, αυτό  ισχύει  για κάθε άνθρωπο για κάθε σπιτικό και για κάθε Κράτος. Αυτά πρέπει να τα ισοσκελίζεις.
Ντίνη: Μήπως αυτά έγιναν πολύ γρήγορα για την Ελλάδα;
Κεδίκογλου: Αυτό ήταν το πρόβλημα, οι περισσότερες αλλαγές έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια.  Δυστυχώς, βρεθήκαμε στο σημείο που έπρεπε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να γίνουν μαζεμένες αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, οπότε είναι φυσικό να υπάρξουν και λάθη και αστοχίες και παραλείψεις, οι οποίες διορθώνονται, διορθώθηκαν και θα συνεχίσουν να διορθώνονται, αλλά έπρεπε να αλλάξουν όλα σχεδόν μαζί.
Ντίνη: Έδειξε το σκληρό της πρόσωπο και σε ό, τι έχει να κάνει με τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπήρχε μία αδιάλλακτη στάση σε κάποια θέματα κ Κεδίκογλου.
Κεδίκογλου: Το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτική σκηνή εθελοτυφλούσε τα τελευταία 15 χρόνια. Θέλω να θυμίσω, είχε γίνει   το 1992 μία αρχή αλλαγής  με το Νόμο Σιούφα τότε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς έμεινε ημιτελής. Μετά για να κάνουμε την  αυτοκριτική μας, όταν ο Τάσος Γιαννίτσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πρότεινε μία σειρά αλλαγών για το ασφαλιστικό μας σύστημα, γιατί ήταν φτιαγμένο σε μία Ελλάδα που κάθε οικογένεια είχε πάνω από 2-3 ή και  4 παιδιά σε μία Ελλάδα που  η αναλογία εργαζόμενων προς ασφαλισμένους  ήταν τρία προς ένα και έχουμε φθάσει στο κάτω από ενάμιση προς ένα δηλαδή έχει εγγενή   προβλήματα το μοντέλο του ασφαλιστικού μας συστήματος που θα έπρεπε να έχουμε καταπιαστεί πολύ νωρίτερα, γιατί  ξέρετε το ασφαλιστικό σύστημα είναι πάνω απ’ όλα μία συμφωνία μεταξύ γενεών. Η γενιά που δουλεύει σήμερα πληρώνει τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς με την προϋπόθεση η επόμενη γενιά να πληρώσει τις δικές της συντάξεις. Το σημαντικό είναι πως θα μπορέσουν οι σημερινοί νέοι να έχουν σύνταξη, γιατί βλέπετε ότι σε πολλά ταμεία η κατάσταση είναι απελπιστική, τα έσοδα που έχουν  από τους ασφαλισμένους δεν επαρκούν για τις ανάγκες τους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
Κεδίκογλου: Τα Νοσοκομεία δέχονται κάθε ασθενή και όχι μόνο Έλληνες πολίτες. Ήμαστε ανοικτή δημοκρατική κοινωνία που προσπαθούμε να φροντίζουμε όλο τον κόσμο δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που θέλει οποιοσδήποτε άνθρωπος να πεθαίνει στη χώρα μας. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η κατά κεφαλή ιατροφαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν διπλάσια απ’ ότι στη Γερμανία με τα στοιχεία προ της κρίσης, υπήρχε μία μεγάλη σπατάλη  αυτό το ομολογούν όλοι τώρα πρέπει να γίνει πιο ορθολογική διαχείριση γιατί υπάρχει αυτή η εξίσωση έσοδα –δαπάνες. Θα θέλαμε να είχαμε μεγαλύτερες  δυνατότητες για δαπάνες ειδικότερα στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Είδατε ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και είναι ενάντια στην ιδεολογία μας, η ΝΔ είναι υπέρ ενός συστήματος της ελεύθερης αγοράς που ευνοεί την επιχειρηματικότητα με λιγότερους φόρους, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία δυστυχώς βρεθήκαμε σε μία τέτοια συγκυρία που δεν υπήρχε άλλος τρόπος να καλύψουμε τις δαπάνες του κράτους τις μειωμένες αλλά και πάλι δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Ντίνη: Τα πράγματα είναι δεδομένα, δεν υπάρχουν χρήματα. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως Άγιος Βασίλης μέρες που είναι και από πού θα εξοικονομηθούν χρήματα για να αλλάξει η εικόνα της χώρας.
Κεδίκογλου: Οι Έλληνες θα  πρέπει να θυμούνται πολύ καλά πότε άκουσαν ξανά ότι λεφτά υπάρχουν και ποια ήταν η συνέχεια. Ας μην επαναληφθεί η ιστορία γιατί επαναλαμβάνεται ως φάρσα και θα είναι μία τραγική φάρσα.
Ντίνη: Υπάρχει κόσμος που επιζητά αλλαγή ίσως μέσα από τη συγκυβέρνηση ή αλλαγή προσώπων σε  θέσεις μήπως αλλάξει κάτι στη διαπραγμάτευση, γιατί ο Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο δεν μπήκε στη διαδικασία να αλλάξει κάποια πράγματα πριν πάμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που ήξερε ότι υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές
Κεδίκογλου: Να σας απαντήσω σαν δημοσιογράφος, αν έκανε κάτι τέτοιο ο Αντώνης Σαμαράς οι τίτλοι στις εφημερίδες θα ήταν  προεκλογικός ανασχηματισμός. Θέλαμε να κρατήσουμε την εικόνα σταθερότητας. Είναι πολύ σημαντική και  η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα στο εξωτερικό, για αυτό και οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου. Βλέπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια έλεγε, προσπαθούσε να βρει τρόπους να ρίξει την Κυβέρνηση, προτάσεις μομφής που δεν μπορούσε να καταθέσει δηλαδή δεν διαβάζανε και το Σύνταγμα ούτε τον κανονισμό της Βουλής λέγανε ότι η Κυβέρνηση θα πέσει το φθινόπωρο του 2012 μετά ότι θα πέσει την άνοιξη του 2013, δεν επαληθεύτηκε καμία από τις προβλέψεις ή τις προσδοκίες τους. Χρησιμοποιήσανε  τώρα το Σύνταγμα γιατί είναι μία ιδιόμορφη εκδοχή Συνταγματικού πραξικοπήματος όταν χρησιμοποιείς τη διαδικασία εκλογής Προέδρου για κάτι που δεν ήταν ο στόχος του Νομοθέτη, που δεν ήταν να γίνονται βουλευτικές εκλογές με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να προωθείται η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων τουλάχιστον για το πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Αντίθετα αυτή η διαδικασία είδαμε να χρησιμοποιείται για κομματικές σκοπιμότητες. Είναι σοβαρότατες οι ευθύνες όσων επέλεξαν αυτή την τακτική και βλέπετε διάχυτη αυτή την αλαζονεία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύω ότι θα τιμωρηθεί στις κάλπες.
Ντίνη: Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν η ΝΔ είχε αυτοδυναμία;
Κεδίκογλου: Θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα μεταρρυθμίσεις,  νομοθετικές ρυθμίσεις . Από την προσωπική μου εμπειρία ως μέλος της Κυβέρνησης σε  νομοθετικές ρυθμίσεις που έπρεπε να περάσω εγώ στον τομέα ευθύνης μου των Μέσων Ενημέρωσης και μιλάμε για διατάξεις που δεν υπήρχε καμία αντίρρηση ούτε  καν από την αντιπολίτευση, μέχρι να συμφωνήσουν οι  τρεις εταίροι για να πάνε στη Βουλή οι ρυθμίσεις  περνάγανε δύο και τρεις μήνες χανόταν πολύτιμος χρόνος. Ήταν ένα κέρδος για την πολιτική μας ζωή σε μία χώρα που δεν είχαμε κουλτούρα συναίνεσης αρχίσαμε να μαθαίνουμε να συνεννοούμαστε. Όμως και πάλι σας λέω απογοητεύομαι όταν σήμερα ανταλλάσσουμε φραστικά πυρά για τα ζητήματα που βλέπετε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αντί να συζητάμε  για την ουσία και η ουσία είναι να κάτσουμε όλοι μαζί και να δούμε αυτή την οικονομία μας πως μπορούμε να την αναπτύξουμε. Δεν πρόκειται να βελτιωθεί η ζωή μας αν δεν βελτιώσουμε την  οικονομία μας δεν θα μας δώσει κανένας χαριστικά λεφτά. Ακούς από το ΣΥΡΙΖΑ πως δεν θα πληρώσουμε τα δανεικά που χρωστάμε και θα ζητήσουμε άλλα δανεικά για ανάπτυξη. Πείτε τε μου σε ποιον θα πας και θα του πεις δεν σου δίνω αυτά που σου χρωστάω και θα μου δώσεις και άλλα. Ούτε  σε επίπεδο καφενείου δεν γίνεται αυτό αποδεκτό.
Ντίνη: Κινδυνεύει η χώρα να βγει από την ΕΕ με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Κεδίκογλου: Με μία κυβέρνηση η οποία δεν αντιλαμβάνεται ούτε το πώς έχουν τα πράγματα στην Ευρώπη, ούτε ότι τα κράτη πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ούτε τα στοιχειώδη χρηματοοικονομικά ότι τα δανεικά δεν στα χαρίζει κανένας χωρίς λόγο, για να πετύχουμε το κούρεμα του χρέους που ήταν ένα πολύ μεγάλο κούρεμα έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη νεότερη ιστορία, το πετύχαμε γιατί αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αλλάξαμε συγκεκριμένα πράγματα στην οικονομία μας. Δεν ολοκληρώθηκαν αυτές οι αλλαγές, αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Αντί να συζητάμε πως θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας σε κάθε τομέα χωριστά και σε κάθε τόπο συγκεκριμένα και πως θα μεγαλώσουμε την πίτα για να φτάνει σε κάθε πολίτη ένα μεγαλύτερο κομμάτι καθόμαστε τώρα και συζητάμε για πράγματα που για μένα είναι δευτερεύοντα. Εμένα το μείζον ζητούμενο είναι για παράδειγμα η Εύβοια…
Ντίνη: Αυτό είναι το θέμα να πάμε στα τοπικά έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα
Κεδίκογλου: Ένα πράγμα σημαντικό που έχει οριστικά δρομολογηθεί έχει ενταχθεί το πρώτο μεγάλο έργο που θα γίνει στην Εύβοια από το 1989 κοντά 30 χρόνια είχε να γίνει μεγάλο έργο στην Εύβοια  από την  εποχή της ψηλής γέφυρας τώρα εντάχθηκε ο περιφερειακός της Χαλκίδας. Ένα έργο 189 εκ ευρώ και μάλιστα έχουμε μία τοπική οικονομία που είναι προσαρμοσμένη πάνω στην κατασκευή οδικών έργων και γενικά στις κατασκευές, έχουμε πολλούς χωματουργούς, οδηγούς, εργάτες , χειριστές δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού μπορεί να μείνει στην τοπική οικονομία πέραν του ότι είναι η αρχή για κάτι που χρειαζόμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα και μιλάω για ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο γιατί η Εύβοια το λέω χρόνια, είναι βαθειά μου πίστη με ένα σύγχρονο κεντρικό οδικό άξονα θα γίνει η Χαλκιδική της Αθήνας και είναι προς όφελος όλων και των Αθηναίων και των Ευβοιωτών. Επίσης, έγιναν σημαντικά πράγματα στα λιμάνια μας. Η Εύβοια τον τελευταίο χρόνο απορρόφησε πάνω από τον μισό εθνικό προϋπολογισμό για λιμενικά έργα, ο συνολικός ήταν 4 εκ ευρώ. Η Εύβοια απορρόφησε πάνω από 2 εκ. ευρώ γιατί είναι ο μόνος και ο πρώτος μέχρι αυτή τη στιγμή Νομός που έχει Οργανισμό Λιμένων και που είναι καλά στελεχωμένος και προετοιμάζει τους φακέλους πληρέστατα. Σκεφτείτε ότι τα λιμάνια της Φθιώτιδας ζητάνε να ενταχθούν στον Οργανισμό Λιμένων της Εύβοιας. Έχουν καταλάβει την καλή δουλειά που γίνεται εδώ. Γίνονται πύλες εισόδου στην Κάρυστο, στην Κύμη και στην Αιδηψό και ήμαστε σε συζητήσεις με εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που αναζητούν νέους προορισμούς. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι να αρχίσουν να έρχονται κρουαζιερόπλοια στην Κύμη την Κάρυστο και την Αιδηψό τι θα σημαίνει για τα τοπικά μαγαζιά, τους επιχειρηματίες και για όλη την εικόνα της περιοχής. Πέρυσι το καλοκαίρι ήρθε κρουαζιερόπλοιο στην Αιδηψό και έβλεπα να μην μπορεί να αποβιβάσει τους επιβάτες γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει η θεώρηση των διαβατηρίων. Αποτέλεσμα ήταν το κρουαζιερόπλοιο να φύγει να πάει στο Βόλο και να ξαναγυρίσει στην Αιδηψό έχοντας όμως χάσει μία μέρα που θα μπορούσαν οι επιβάτες να είχαν μείνει στην περιοχή και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων. Η Εύβοια είναι νησί. Τα λιμάνια ήταν ξεχασμένα και παράνομα, τώρα τα νομιμοποιούμε. Γίνονται πράγματα. Το Μαντούδι μετά από 15 χρόνια ξαναδουλεύει. Εκεί που ήταν η αρχή του προβλήματος της ανεργίας γιατί ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που  την έμαθαν όλοι λόγω του προβλήματος της ανεργίας, οι ευθύνες είναι γνωστές, όμως τώρα βλέπεις την αναστροφή. Δεν έχουμε φθάσει στο σημείο που θέλαμε αλλά υπήρχαν όλα τα σημάδια ότι ξαναλειτουργεί η οικονομία. Και στη Χαλκίδα μάθατε ότι πουλήθηκε επιχείρηση βρέθηκαν νέοι επενδυτές, δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά για να μην θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση μετά όμως από χρόνια ακούμε για μονάδα που θα ξαναλειτουργήσει. Όλα αυτά είναι θετικά σημάδια και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα. Να συμπληρώσω ότι οδικά έργα δεν είναι μόνο ο περιφερειακός της Χαλκίδας, απλώς είναι το πρώτο μεγάλο έργο μετά από 30 χρόνια, έχουμε τις μελέτες του βόρειου άξονα που ολοκληρώνονται και μπορεί να προωθηθεί για υλοποίηση γιατί το 2013 πετύχαμε να ενταχθεί η Εύβοια στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, υπενθυμίζω ότι μέχρι το 2013 ούτε ένα χλμ δρόμου στην Εύβοια δεν ήταν ενταγμένο και έργα τέτοιου μεγέθους από εθνικούς πόρους είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν Επίσης στο Νότιο άξονα ξεκινάει ξανά το έργο Στύρα-Νέα Στύρα- Πόρτο Λάφια μπαίνει εργολάβος, αντίστοιχα στην παράκαμψη Αιδηψού στο δρόμο Άγιος Νικόλαος – Γιάλτρα στους Καλλιανούς, στον   Άγιο Δημήτριο στον Κάβο Ντόρο εκεί προχωράνε έργα. Οι Καβοντορίτες είχαν κάθε λόγο να νιώθουν παραμελημένοι και παραπονεμένοι αλλά  τώρα δουλεύουν εργολάβοι ανοίγονται δρόμοι, στρώνεται άσφαλτος.
Ντίνη: Τι θα σημάνει η αλλαγή κυβέρνησης; Όλα αυτά μπλοκάρουν;
Κεδίκογλου: Το έργο του περιφερειακού της Χαλκίδας έχει ενταχθεί. Αν μία επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει να τα σπάσει με την Ευρώπη δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Αν κάνουμε λογαριασμό τι έχει πάρει η Ελλάδα από την Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα θα δείτε ότι έχει πάρει πάρα πολλά. Η ευθύνη η δική μας είναι ότι αυτά που πήραμε δεν τα αξιοποιήσαμε σωστά. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό δεν υπήρχε αναπτυξιακή προοπτική αλλά πιο πολύ μία καταναλωτική. Είναι και το τι βάζεις σαν προτεραιότητα. Είναι άλλο να επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα και άλλα να τα καταναλώνεις σε επιδοματικές πολιτικές. Σίγουρα σ’ ένα βαθμό η επιδοματική πολιτική είναι απαραίτητη αλλά δεν μπορεί να είναι αυτή ο κύριος όγκος σου.
Ντίνη: Ο Σίμος Κεδίκογλου στα δύσκολα δεν εγκατέλειψε την παράταξη όπως είδαμε να συμβαίνει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που στοίχισε την αυτοδυναμία στη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά κ Κεδίκογλου οι Ευβοιώτες έχουν παράπονα από εσάς με το σκεπτικό ότι όντας Υπουργός ενδεχομένως να μην κάνετε πράγματα που θα περίμεναν στο Νομό. Τι έχετε να πείτε;
Κεδίκογλου: Πρώτον δεν ήμουν Υπουργός σε παραγωγικό Υπουργείο. Ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση που απαιτούσε να είμαι 24 ώρες καθημερινά στο Μαξίμου. Οι κρίσεις ήταν αλλεπάλληλες και συνεχείς και ειδικά αυτά τα δύο χρόνια 2012 με 2014 ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Νομίζω όμως ότι σας ανέφερα μία σειρά από έργα που έχουν ξεκινήσει στα οποία μην έχετε αμφιβολία, απλώς δεν μπορούσα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να βγάζω ανακοινώσεις και να περηφανεύομαι τι έχω κάνει για τον τόπο μου ή πόσα Λιμεναρχεία και λιμενικούς Σταθμούς κράτησα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας ή στα ΤΕΙ Ψαχνών όπου ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε σταθερός ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα στα ΤΕΙ μειώθηκε. Λοιπόν δεν μπορούσα να περηφανεύομαι. Θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου. Το πρώτιστο καθήκον ήταν να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα και από εκεί και πέρα στην Εύβοια να προωθηθούν αυτά που χρειαζόμασταν για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.
Ντίνη: Στα υπέρ σας είναι ότι στα δύσκολα εσείς δεν εγκαταλείψατε το πλοίο έχετε δηλώσει και στην εκδήλωση της ΝΔ ότι είστε σταθερός.
Κεδίκογλου: Μα έτσι έχω μάθει. Όταν τάσσομαι κάπου μένω σταθερός. Δεν εγκαταλείπω στα δύσκολα δεν ακολουθώ ευκαιριακές τακτικές. Νομίζω ότι με ξέρουν οι συμπατριώτες μας. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να είμαι πάντα ευχάριστος αλλά είμαι ειλικρινής και προσβάσιμος. Να σας πω ότι δεν σκόρπισα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού ούτε έταξα χορηγίες σε συλλόγους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του  Υπουργείου μου, ούτε σκόρπισα λεφτά. Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχα δεν μπορούσε να σκορπίσει λεφτά ήταν μία κυβέρνηση ουσιαστικά εθνικής σωτηρίας. Λοιπόν στο μέτρο αυτό και στο πλαίσιο αυτό προσπάθησα να κάνω ό, τι καλύτερο μπορούσα για τον τόπου μου και νομίζω ότι μία σειρά από παραγωγικούς φορείς της Εύβοιας μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Ρωτήστε τους πτηνοτρόφους, τους κτηνοτρόφους τους λατόμους στη Νότια Εύβοια μία σειρά από κλάδους ρωτήστε και για τα προβλήματα που είχαν επιχειρήσεις που απειλούνταν η βιωσιμότητα και η επαναλειτουργία τους ή με τη ΔΕΗ  και με μία σειρά από προβλήματα και τελευταία η παρέμβασή μου για τα δάνεια της ΑΤΕ που έχουν πάρει και δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος για τα πανωτόκια. Προσπάθησα να είμαι δίπλα και να αγωνιστώ μαζί με όποιους επαγγελματίες του τόπου μου είχαν πρόβλημα. Ακόμα και με τις βιτζότρατες και βέβαια έχουμε μόνο λίγες στην Εύβοια αλλά είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που κινδύνευαν να εξαφανιστούν και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι λύνεται το πρόβλημα και θα αρχίσουν να μπορούν να ξαναψαρεύουν.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
Κεδίκογλου: Το ένα κομμάτι ήταν το ελάχιστο τα οφειλόμενα. Το πρόβλημα είναι η νομική υπόσταση της ΗΜΚ.  Το τεράστιο λάθος έγινε στον τρόπο ένταξης της ΗΜΚ στα Αμυντικά Συστήματα όπου δεν εντάχθηκε ισότιμα με τα άλλα εργοστάσια αλλά ήταν σε μία ιδιόμορφη θυγατρική κατάσταση που μας έφερε σε σημείο να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Χρειάστηκε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία ήταν οριακά νόμιμη και τώρα πάμε με έκτακτο τρόπο και με προσπάθεια πάρα πολλών ανθρώπων να πληρωθούν αυτά τα οφειλόμενα. Από εκεί και πέρα είναι το μέλλον της ΗΜΚ. Κατέθεσα τροπολογία στη Βουλή δυστυχώς μέσα στον ορυμαγδό των πολιτικών εξελίξεων δεν ξέρω με εξέπληξε αρνητικά η στάση της αντιπολίτευσης που θεώρησε σωστό να εναντιωθεί στην τροπολογία για να ενσωματωθεί στο πλαίσιο του Υπουργείου Άμυνας ως ένα αμυντικό εργοστάσιο για να σωθούν και οι θέσεις εργασίας. Η τύχη των εργαζομένων είναι σημαντικό θέμα αλλά δεν θέλουμε να εξαφανιστούν και οι θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια στην Εύβοια να χάσουμε άλλες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς η τροπολογία επειδή ήταν και οι συγκεκριμένες πολιτικές εξελίξεις και ένα μένος της αντιπολίτευσης να οδηγηθούμε εδώ και τώρα σε εκλογές , αφήστε τα όλα δεν συζητήθηκε. Είναι προτεραιότητά μου πάντως και στην επόμενη Βουλή και θέλω να πιστεύω ότι οι συσχετισμοί θα είναι τέτοιοι που να επιτρέψουν την υιοθέτηση της τροπολογίας.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
Κεδίκογλου: Είναι τομές τους ΕΚΑΒ στην Κύμη γιατί εκεί είναι και το Νοσοκομείο αλλά δημιουργήθηκε σταθμός στο Αλιβέρι γιατί έχει εργοστάσια που λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Συνεπώς δεν νοείται να μην έχει ασθενοφόρο «ετοιμοπόλεμο» οπότε έχει τις 3 βάρδιες που απαιτούνται και το ασθενοφόρο σε μόνιμη βάση.
Θα θυμάστε ότι ακουγόντουσαν φόβοι, μας κατηγορούσαν ότι θα κλείσει το Νοσοκομείο της Κύμης, το Νοσοκομείο της Καρύστου. Οι εξελίξεις τους διέψευσαν. Διατηρήθηκαν παρόλες τις δυσκολίες παρόλες τις ανάγκες περικοπών. Καταφέραμε και κρατήσαμε τα Νοσοκομεία μας ζωντανά και μην ξεχνάτε ότι στην Κύμη υπάρχει και μονάδα τεχνητού νεφρού…
Ντίνη: Έχουν έρθει και οι υπόλοιποι αγροτικοί γιατροί…
Κεδίκογλου: Σ εαυτό βοήθησε και η νομοθετική ρύθμιση και υιοθετήθηκε από τον Υπουργό Υγείας έτσι ώστε οι αγροτικοί γιατροί να πρέπει υποχρεωτικά να πηγαίνουν στον τόπο που ορίζονται γιατί μέχρι τώρα είχανε το δικαίωμα επιλογής. Ας μην ξεχνάμε το αγροτικό είναι κάτι σαν το στρατιωτικό για τους γιατρούς είναι μία ανταπόδοση στην κοινωνία και μέχρι τώρα είχαν το δικαίωμα να αρνιούνται μία θέση με αποτέλεσμα να περιμένουν πότε θα ανοίξει μία  θέση αγροτικού ιατρείου σε ένα σημείο βολικό για παράδειγμα στην Ερέτρια ή κάπου κοντά σε αστικό κέντρο και φυσικά εκεί που χρειάζονταν αγροτικό γιατρό στο Μετόχι της Κύμης για παράδειγμα ή στη Νότια Εύβοια , στο Κάβο Ντόρο ή Βόρεια στην περιοχή της Λιχάδας ανέφερα ενδεικτικά τα άκρα μένανε κενά γιατί δεν δεχόταν κανείς να πάει εκεί.
Ντίνη: Για ποιο λόγο ο κόσμος πρέπει να στηρίξει τη ΝΔ κ Κεδίκογλου;
Κεδίκογλου: Το ζητούμενο είναι να σταθούμε στα πόδια μας. Να σταθεί η Ελλάδα γερά να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης. Κάναμε τόσες θυσίες για να μην χάσουμε τη θέση που αξίζει στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα και δεν πρέπει να γίνει τριτοκοσμική. Δεν πρέπει να βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων ειδικά σε μία τέτοια περίοδο ευρύτερων γεωπολιτικών αναταράξεων. Βλέπετε τι γίνεται στη γειτονιά μας. Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί σταθερή και οι Έλληνες στα πόδια τους άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένας που θα μας χαρίσει λεφτά και δανεικά και μετά θα μας δώσει και άλλα. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας και επιεικώς το λέω αυτό. Υπάρχει ήδη η εμπειρία του τι συμβαίνει όταν κάποιος λέει λεφτά υπάρχουν ενώ δεν υπάρχουν. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θέλω να είμαι κινδυνολόγος αλλά έτσι όπως το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία απευκταία για μένα εκδοχή ανάληψης της  εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ φοβάμαι ότι ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης και στην πρώτη φάση γιατί και αυτό θα εξαντληθεί είναι ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός. Αυτά που ακούμε από το ΣΥΡΙΖΑ εκεί οδηγούν και θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουν ειλικρινά γιατί κρύβονται. Λένε θα πάμε θα πούμε και αν δεν δεχτούνε θα δούμε τι θα κάνουμε και ακούμε θα κάνουμε δημοψήφισμα. Μα δεν είναι δρόμος αυτός. Είναι πράγματα επικίνδυνα τα όσα ακούγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ευχάριστα στ’ αυτιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην ξεχνάμε τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχει αφήσει αίτημα που να μην το έχει υιοθετήσει, δεν έχει αφήσει κανέναν που να μην του έχει υποσχεθεί τα πάντα. Πιστεύετε ότι υπάρχει κυβέρνηση που θέλει να κάνει αντιλαϊκές περικοπές; Που θέλει να είναι δυσάρεστη;
Ντίνη: Όχι αλλά θα πρέπει να υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να εναλλάσσονται τα πρόσωπα, έχει να κάνει με την ικανότητα των ανθρώπων.
Κεδίκογλου: Σίγουρα και επίσης επειδή μιλάμε για εκλογές είναι πολύ σημαντικό ποιον θα επιλέξουν από κάθε κόμμα να στείλουν στη βουλή. Δεν είναι μόνο το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξεις να ρίξεις στην κάλπη είναι και το πρόσωπο που επιλέξεις να «σταυρώσεις» για να σε εκπροσωπήσει στη Βουλή γιατί και μέσα στο ίδιο κόμμα βλέπετε πολύ διαφορετικές προσωπικότητες.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015
Κεδίκογλου: Το μήνυμα είναι ότι μπορούμε, μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μπορούμε να γίνουμε ανεξάρτητοι και ανεξάρτητος γίνεσαι όταν δεν χρειάζεσαι δανεικά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που  θέλει η πατρίδα του να είναι συνέχεια στη ζητιανιά γιατί αυτό είναι όταν είσαι συνέχεια με απλωμένο χέρι, θέλω καινούργια δανεικά, και δεν έχεις τηρήσει καν τις προηγούμενες δεσμεύσεις σου τότε απαξιώνεσαι, τότε ταπεινώνεσαι και τότε καταλήγεις στο περιθώριο. Είναι για μένα θέμα εθνικής τιμής να απαιτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες. Η Εύβοια έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αξιοποιήσει και που έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες και εννοώ στον τομέα των υποδομών για να μπορέσουμε στην Εύβοια να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Δεν πρέπει να χάσουμε τα όσα κερδίσαμε με πάρα πολύ κόπο  και πρέπει να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής και εννοώ σε μία σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία που παράγει για να διανέμεται αυτό ο παραγόμενος πλούτος να διανέμεται στους πολίτες και όχι δανεικά τα οποία δυστυχώς τελειώσανε.
ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Κεδίκογλου: Η Χρυσή Αυγή δεν είναι αλλαγή είναι καταστροφή της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας. Νομίζω ότι οι σκηνές αγρίων ζώων στη Βουλή γιατί αυτή την εικόνα δίνανε δεν ταιριάζουν στη δημοκρατία μας και δεν νομίζω ότι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται περήφανοι με μία τέτοια εκπροσώπηση πέραν του ότι υπάρχουν σοβαρότατες κατηγορίες, στοιχεία που έχουν ήδη βγει στη δημοσιότητα, Δικαστήρια που εκκρεμούν και φυσικά καλό θα ήταν να είχαν ολοκληρωθεί αλλά αυτοί είναι οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης μας.Νομίζω ότι τώρα πια όποιος ψηφίζει Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να θεωρεί ότι ξεγελάστηκε. Είσαι εχθρός της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία μπορεί να έχει πολλά μειονεκτήματα αλλά όπως είχε πει ο Τσώρτσιλ είναι το καλύτερο σύστημα που έχουμε βρει εμείς οι άνθρωποι για τη διακυβέρνησή μας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Κεδίκογλου: Είναι ο ορισμός της ανίερης συμμαχίας. Γίνονται βουλευτικές εκλογές γιατί λένε δεν βρήκατε τους 180 βουλευτές ναι αλλά πως βρήκανε τους 120 plus στην αντιπολίτευση; Χάρη στους 16 της Χρυσής Αυγής. Συμπαρατάχθηκαν οι Χρυσαυγίτες με τους Συριζαίους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Εγώ δεν θα ένιωθα καθόλου άνετα στην ίδια παρέα με τη Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι και τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα από αυτό το γεγονός και φυσικά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Κεδίκογλου: Το Ποτάμι περιμένουμε να το δούμε να αποσαφηνίζεται. Πήρε μία ισχυρή ένεση με τη συμμετοχή του Λυκούδη και ενός τμήματος της ΔΗΜΑΡ απέκτησε αριστερή όχθη είναι όμως ένας πολιτικός σχηματισμός που τώρα αποσαφηνίζεται. Επειδή μιλήσαμε για κουλτούρα συναίνεσης και συνεννόησης τη οποία θεωρώ απαραίτητη θα ήθελα να υπήρχε σε όλα τα επίπεδα και υπάρχουν περιπτώσεις. Ήμουν εισηγητής στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα και θέσαμε αυστηρότατους κανόνες για να είναι διαφανής η πορεία του πολιτικού χρήματος. Σας πληροφορώ ότι με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστήκαμε άψογα και πετύχαμε αλλαγές στο νόμο και ρυθμίσεις που βελτιώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Θα ήθελα να δω και άλλα τέτοια παραδείγματα. Όμως σε αυτή τη συνεννόηση για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στη δραχμή δεν πρέπει να βγούμε στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Κεδίκογλου: Αυτό ακριβώς σας είπα. Προαπαιτούμενο για κάθε συναίνεση είναι να υπάρχουν κοινοί στόχοι κοινές προτεραιότητες. Δυστυχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω ακούσει ότι είναι προτεραιότητα να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης να μην ξαναπάμε στη δραχμή. Αυτή την κατηγορηματική θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την έχω ακούσει παρ’ ότι 2,5 χρόνια προκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει τη θέση του. Γιατί αυτό το plan Β με φοβίζει, plan Β είναι μόνο ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός, είναι μόνο η δραχμή. Αυτό θα είναι καταστροφικό για όλους και περισσότερο για τους ασθενέστερους. Λέω για άλλη μία φορά ξέρετε ποιοι θα κερδίσουν αν η Ελλάδα ξαναγυρίσει στη δραχμή; Όσοι έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Αυτοί εξυπηρετούνται από το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κεδίκογλου: Ρωτήστε καλύτερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΝ. Φοβάμαι ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν την πολυτέλεια των διασπάσεων.
Θεωρώ ότι προτεραιότητα του πολιτικού κόσμου  πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό θα έπρεπε να συζητάμε. Να συγκρίνουμε οικονομικά μοντέλα που προτείνουν τα κόμματα. Με την εξαίρεση  του ΚΚΕ που έχει ξεκάθαρες θέσεις, μπορεί να διαφωνώ μαζί τους αλλά αναγνωρίζω την καθαρότητα των θέσεών τους σε άλλα κόμματα βλέπεις μία θολούρα. Αντί να συγκρίνουμε προτάσεις σχέδια δυστυχώς ανταλλάσσουμε συνθήματα και αυτό δεν ωφελεί τη χώρα μας.
Όσοι μας εγκατέλειψαν το 2012 άλλαξαν την πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Η ΝΔ όδευε προς  αυτοδυναμία και θα είχε χειριστεί διαφορετικά και ταχύτερα τα πράγματα. Θα είχε καθαρή αυτοδυναμία απλώς να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε. Έχει σημασία για μένα να είσαι σταθερός και συνεπής στις θέσεις σου, δεν είναι εποχές για κολοτούμπες, νομίζω   οι πολίτες απαιτούν και δικαίως συνέπεια ευθύνη και καθαρότητα. Είναι πραγματικά πολύ κρίσιμες εκλογές θα σφραγίσουν τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας. Ακόμα και μισός χρόνος να χαθεί θα μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και υπάρχει περίπτωση η ζημιά να μην διορθώνεται, εννοώ να έχουμε βγει εκτός των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε μία εποχή που η Ευρώπη αλλάζει και είναι βαθιά  πεποίθησή μου ότι με όλα τα λάθη θα βρει το δρόμο της. Θα είναι κρίμα όταν η Ε.Ε βρει το δρόμο της η Ελλάδα να είναι πια απούσα. Αυτό είναι το σημαντικότερο διακύβευμα και  καλώ όλους τους συμπατριώτες μου να σκεφτούν καλά και ποιο κόμμα θα ψηφίσουν και ποιο  πρόσωπο θα στείλουν στη Βουλή.

Ακούστε τη συνέντευξη στο link:  http://youtu.be/ZYu32_R3ArA





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου