Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Η γυναίκα στο έργο του Σκαρίμπα


     Έμυ Γεωργουδάκη & Δέσποινα Κοντάκη 
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας Παπαδημητρίου ο Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα Η Γυναίκα στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα και με προσέλευση του ευβοϊκού κοινού, μεταξύ των οποίων: ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χαλκιδέων Γιώργος Γιαννούκος, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πρατσόλης, ο Δρ. Φιλολογίας και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Χαλκίδας-Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων Άγγελος Μαντάς,  ο Νίκος Γκαβέτας (τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας και Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ευβοίας), ο Ευάγγελος Τσονίδης (καθηγητής Αγγλικών και ιδιοκτήτης φροντιστηρίων Αγγλικής Γλώσσας και πρώην Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας), η ζωγράφος & ποιήτρια Στέλλα Γίγα κ.ά.
Η εκδήλωση άνοιξε με αναφορές των δύο παρουσιαστριών της εκδήλωσης (της Αίμης Γεωργουδάκη και της Δέσποινας Κοντάκη) στο πνεύμα του παγκόσμιου εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας καθώς και στις δραστηριότητες του Συλλόγου για το επόμενο τρίμηνο και συνεχίστηκε με τους  χαιρετισμούς του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χαλκιδέων Γιώργου Γιαννούκου, ο οποίος προέβη και σε ιδιαιτέρως επαινετικά σχόλια για τις δραστηριότητες του Συλλόγου των Φίλων του Γιάννη Σκαρίμπα, και του Προέδρου του Συλλόγου των Φίλων του Γιάννη Σκαρίμπα (εκπαιδευτικού και λογοτέχνη) Κώστα Μπαϊρακτάρη, που αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τους στόχους της εν λόγω δραστηριότητας, αλλά και στις προθέσεις του Συλλόγου για παρουσίαση και άλλων παρόμοιων – προς ανάδειξη των ιδιαίτερων και πολύ σημαντικών πτυχών του σκαριμπικού έργου – εκδηλώσεων. 
Ελένη Φωτιά, Κώστας Μπαϊρακτάρης, Γωγώ Μοσχολιού,  Έμυ Γεωργουδάκη, Δέσποινα Κοντάκη,  Θανάσης Σωτηρόπουλος. Κώστας Παπαγεωργίου, Κική Λυμπέρη και (καθήμενες) Μαριέττα Γεωργιάδου & Ηρώ Παπαγεωργίου


 Ακολούθησαν δύο δεκάλεπτες εισηγήσεις, η πρώτη από την ιατρό-  & λογοτέχνη Βάλη Τσιρώνη, που μίλησε για τη Γυναίκα στο ποιητικό έργο του Σκαρίμπα  και η δεύτερη από την ποιήτρια & μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Κική  Λυμπέρη, που αναφέρθηκε στη Γυναίκα στον μυθιστορηματικό κόσμο  του Σκαρίμπα.
Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο Φιγιέττα και Αλέξανδρος σε κείμενα του Κώστα Μπαϊρακτάρη και με κύρια πρόσωπα τη Φιγέττα Κριεζώτη-Πνευματικού, τον βασιλιά Αλέξανδρο, τον Γεώργιο Πνευματικό και τον ίδιο τον Γιάννη Σκαρίμπα, που ως πρόσωπα ή προσωπεία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διασχίσουν μέρος ή όλο το σκαριμπικό έργο και πολλαπλά το κατευθύνουν.      
Τη σκηνοθεσία έκανε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηρώς Παπαγεωργίου, ενώ επί σκηνής βρέθηκαν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας Βασιλικού: Kώστας Τσιώμος (ως Γιάννης Σκαρίμπας), Φαίη Ιωάννου (ως Φιγιέττα Πνευματικού), Αντώνης Καρβελάς (ως Βασιλιάς Αλέξανδρος), Δημήτρης Κολόμβος (ως Σπυρίδων Κριεζώτης), Λίλη Καρατζαφέρη (ως Μαίρη Ακριβοπούλου), καθώς και η ίδια η σκηνοθέτης στον ρόλο του αφηγητή.
Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος στη συνέχεια, τραγούδησε το – με δική του μελοποιητική υπογραφή ποίημα του Γιάννη Σκαρίμπα  – Άγγελος εφάνη μοι, που εξαίρετα συνέθεσε και έξοχα ερμήνευσε.
  Ακολούθως, ο Κώστας Παπαγεωργίου ανέγνωσε το απόσπασμα Γυνή Θεσπεσία από το Θείο Τραγί και η Γωγώ Μοσχολιού το ποίημα Μυριαστερούσσα, ενώ ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ερμήνευσε την επί των σκαριμπικών στίχων της Dona Mia Portoles   μελοποιητική του σύνθεση.
Το ποίημα Το μοντέλο, που ακολούθησε,  αναγνώστηκε και δραματοποιήθηκε από την Ελένη Φωτιά, ενώ αμέσως μετά ο Κώστας Παπαγεωργίου ανέγνωσε απόσπασμα του Μαριάμπα και ο Θανάσης Σωτηρόπουλος προσέφερε στο κοινό την ενδεδυμένη με τις μουσικές του εμπνεύσεις σκαριμπική  Κοιμωμένη.
Η επόμενη ενότητα περιελάμβανε την αναγνωστική απόδοση τμήματος του Καπετάν Σουμερλή Στουραΐτη    από τον Κώστα Παπαγεωργίου, την αναγνωστική και συγχρόνως θεατρική ερμηνεία των στίχων του σκαριμπικού ποιήματος Το πλοίο (Τιτανικός) από  τον Τηλέμαχο Ζήκο και την Μαριέττα Γεωργιάδου, την ανάγνωση του ποιητικού Ρήγματος από τη Γωγώ Μοσχολιού και το τραγούδι Έρωτας Ζωγράφος, που συνέθεσε και ερμήνευσε ο Θανάσης Σωτηρόπουλος.       
 Ακολούθως, η Γωγώ Μοσχολιού απέδωσε αναγνωστικά Το (ποιητικό) ρήγμα, ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ερμήνευσε τη μελοποιητική έμπνευσή του για τον σκαριμπικό Έρωτα ζωγράφο, ο Τηλέμαχος Ζήκος με τη Φαίη Ιωάννου παρουσίασαν ένα δραματοποιημένο απόσπασμα από τη Μαθητευομένη των τακουνιών και το κλείσιμο της εκδήλωσης  (με τον πολύ επιτυχημένο σχεδιασμό του όλου της προγράμματος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα Κώστα Μπαϊρακτάρη) προέκυψε με την τελευταία αναγνωστική εμφάνιση του Κώστα Παπαγεωργίου, ο οποίος με τον πάντα μοναδικό του τρόπο ανέστησε ένα απόσπασμα του Σόλο του Φίγκαρω που αναφέρεται στην Ουλαλούμ και ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ερμήνευσε την κατ’ Άσιμο μελοποιητική της εκδοχή.
Εξαιρετική η  – αφιερωμένη στη Γυναίκα στο έργο του μεγάλου ποιητή και λογοτέχνη του Ευρίπου Γιάννη Σκαρίμπα και με βάρος ιδιαίτερο  – βραδιά, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με αθρόα συμμετοχή του κόσμου που αψήφησε την κακοκαιρία και τη μεγάλη βροχόπτωση και με την παρουσία του πλήρωσε το Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου, τιμώντας τον συγγραφέα, το έργο του και την εκδήλωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου