Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Νέοι Ορίζοντες: Πώς να ελπίζουν οι πολίτες στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας, όταν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο κ. Μπουραντά;

    12-3-2016



Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο κυρίαρχο θέμα ήταν η συζήτηση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο Δήμο μας.
Η Δημοτική Αρχή  κατέθεσε ένα «πόνημα» που αναφερόταν σε ιδεατές καταστάσεις  και το οποίο αναλωνόταν στο  τελικό στάδιο της συλλογής των ανακυκλώσιμων,  χωρίς να διευκρινίζεται το θέμα του πού και πώς θα γίνεται η διαχείριση και πολύ περισσότερο το τι γίνεται σήμερα.  Η «σοβαρή»  πρόταση, μεταξύ άλλων αφορούσε την προμήθεια 5.350 καφέ κάδων!!, 11.000 οικιακών κάδων κομποστοποίησης!! και το ανεπανάληπτο, την δημιουργία εφαρμογής στο κινητό (application)! Ακριβώς αυτά που…. λείπουν δηλαδή  από το Δήμο σήμερα!
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μας ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν στην πρόταση λύσης που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή με τη δημιουργία Μονάδας ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και  Κομποστοποίησης.Το γεγονός αυτό δικαίωσε την παράταξη του Δημήτρη Θωμά, που είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια  να υποβάλει μελέτη και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των 7.000.000€ για τη δημιουργία ΣΜΑ και Μονάδας Κομποστοποίησης στον Καλλικρατικό Δήμο. Έργο που θα είχε ήδη ολοκληρωθεί αν δεν είχε πολεμηθεί λυσσαλέα από την τότε αντιπολίτευση (κ. Μπενάκη, κ. Μούντριχα, κ. Μπελιά, κλπ) και δεν τύγχανε της μηδενικής στήριξης, ακόμη και της υπονομευτικής στάσης του τότε Αντιπερειφεριάρχη Εύβοιας και σημερινού Δημάρχου Αθ. Μπουραντά.
Η Δημοτική Αρχή δύο χρόνια σχεδόν από την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει ξεκινήσει ούτε τη  μελέτη για αυτό το τόσο φλέγον θέμα.  Μόλις χτες συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα γι αυτό και μάλιστα ο δήμαρχος όπως δήλωσε δεν είναι και απόλυτα σίγουρος! Τόσα χρόνια αυτοδιοικητικός και ακόμη δεν έχει άποψη.  Άραγε έχουμε ελπίδα να την αποκτήσει κάποτε;

Πάντως σε κλίμα συναινετικό θα είχε εξελιχθεί η όλη συζήτηση του θέματος αν η τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπενάκη δεν πυροδοτούσε το σώμα, αφού για 10’ αναλώθηκε σε αναληθείς καταστάσεις και βαρείες κατηγορίες για την προηγούμενη δημοτική αρχή, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο μαύρο. Δίχως να κάνει καμία αναφορά για το τι πρέπει να γίνει σήμερα. 
Παρεμφερής ήταν και η τοποθέτηση του μυθομανή  δημοτικού συμβούλου κ. Μπελιά που ακολούθησε. Σε παρέμβαση μάλιστα του δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού μας κ. Βλάχου, ο Μπελιάς του αντέτεινε φωνάζοντας στο μικρόφωνο: «Είσαι Καραγκιόζης,  είσαι τούβλο…». Ο δε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου… απλά προσπάθησε να νουθετήσει τον κ.Βλάχο να μην παρεμβαίνει, δηλώνοντας ευθαρσώς πως δεν πρόκειται να επέμβει στα σχόλια του κ. Μπελιά. Στην ουσία δηλαδή υιοθέτησε τα όσα αυτός ξεστόμισε και την αναταραχή που επέφερε στη συνεδρίαση, για την ορθή διεξαγωγή της οποίας είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος. Για πολλοστή φορά ο κ. Μπενάκης μας επιβεβαίωσε ότι ακούει επιλεκτικά.
Όλα αυτά τα ευτράπελα  ανάγκασαν τον συνδυασμό μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να αφήσει τον Μπενάκη να ακούει αυτά που ήθελε.
Ο κ. Μπουραντάς πάντως καιρός είναι να βρει τρόπο να σταματήσει  τους «καραγκιόζηδες» που έχει στο «σαράι» του, διότι με τις συμπεριφορές τους μετατρέπουν επανειλημμένα το Δημοτικό συμβούλιο σε «Θέατρο Σκιών»  υποβαθμίζοντας πέραν των άλλων και τα υπόλοιπα ικανά στελέχη του. Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός ότι ο κ. Πιλάτης, Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, εξανέστη με την συμπεριφορά του κ. Μπενάκη και στάθηκε με σεβασμό απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε σχέση με τα απορρίμματα να αναφέρουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια, έλυσε άψογα το θέμα της αποκομιδής των και  εφάρμοσε με επιτυχία την ανακύκλωσή τους σε μεγάλο μέρος του Δήμου. Από τους οχτώ (8) ΧΑΔΑ που παρέλαβε, κατάργησε τους έξη (6), ολοκλήρωσε την αποκατάσταση των τεσσάρων και είχε εξασφαλίσει μετά από μελέτες και ενέργειες που πραγματοποίησε, την χρηματοδότηση των 2,5 εκ € για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Κύμης, Αλιβερίου, Μετοχίου και Νεοχωρίου προχωρώντας  στην δημοπράτηση των έργων.

Από την άλλη στα δύο (2) σχεδόν χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής, εκτός από την γενικότερη πρωτοφανή απραξία της και αναποτελεσματικότητά της και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό, πέρα από το να βγουν τα σκουπίδια έξω από τι χωματερές, να τοποθετούνται στους δρόμους και να μεταφέρονται με κοντέινερς στη Χαλκίδα και τη Θήβα, επιβαρύνοντας το Δήμο με 600.000€ το χρόνο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου