Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: "...το δικό μου όνειρο είναι αυτός ο τόπος να γίνει πρότυπο. Να γίνει ένα πρότυπο νησί της σκυριανής οικονομίας"

Αναδημοσίευση από EVIAPORTAL


Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε στο Eviaportal.gr και συγκεκριμένα στην δημοσιογράφο Κορίνα Γιαννάκη ο Δήμαρχος Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης. 
Χαλαρός, ευδιάθετος και αρκετά αισιόδοξος ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης μίλησε για όλα και για όλους στη συνέντευξη που μας παραχώρησε κατά την επίσκεψη μας στη Σκύρο με αφορμή τη Σκυριανή Αποκριά.
Μίλησε για το υδατοδρόμιο της Σκύρου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι εν μέσω οικονομικής κρίσης και τη συνεργασία με περιφέρεια και υπουργεία, για τον ρόλο που πρέπει να παίξουν οι τοπικοί άρχοντες σε αυτές τις συνθήκες, για την αποκατάσταση των ζημιών στο Μοναστήρι και το Κάστρο της Σκύρου, για τους λόγους που κάποιος θα επιλέξει για διακοπές τη Σκύρο, για τη Σκυριανή Αποκριά, ενώ μοιράστηκε μαζί μας το όνειρο που έχει για τον τόπο του.

Κύριε Χατζηγιαννάκη, πείτε μας δυο λόγια για το Σκυριανό καρναβάλι και γιατί να έρθει κάποιος μέχρι τη Σκύρο για τις Απόκριες;
Καταρχήν, είναι η Σκυριανή Αποκριά έτσι το λέμε επειδή είναι πολύ αρχαίο έθιμο. Το καρναβάλι επειδή είναι λατινική λέξη ενώ η Αποκριά ελληνική ανάγεται στα διονυσιακά έθιμα προφανώς που υπάρχουν και σε πολλά μέρη στην Ελλάδα είναι πολύ ξεχωριστό.
Είναι ίσως η καλύτερη περίοδος της Σκύρου ενώ όλοι οι Σκυριανοί περιμένουν πότε θα ανοίξει το Τριώδιο και πότε θα κλείσει και έχουν πραγματικά διαφορετικό κέφι από τι έχουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Είναι ένα δρώμενο που προφανώς για να αντέξει τόσες χιλιάδες χρόνια έχει ξεχωριστή σημασία για τους Σκυριανούς. Το ζούνε. Από μικρά παιδιά, ξεκινάνε και όλη τη διάρκεια του χρόνου περιμένουν πότε θα έρθουν οι Απόκριες. Είναι εντυπωσιακό. Πραγματικά. Για αυτό το λόγο έχει αντέξει τόσες χιλιάδες χρόνια και πιστεύω ότι θα συνεχίσει γιατί οι Σκυριανοί το ζούνε, είναι μέσα τους. Συνδυάζει επομένως το παραδοσιακό, το κέφι, το χορό, την οινοποσία,  όλα αυτά που πρέπει να συνδυάζει μία περίοδος Αποκριάς και για αυτό αφού το ζει ο Σκυριανός το ζει και ο επισκέπτης και πρέπει όλοι να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Για ποιους λόγους να επιλέξει κάποιος τη Σκύρο σαν τουριστικό προορισμό σε αντίθεση με άλλα ελληνικά νησιά ή θερινούς προορισμούς;


Η Σκύρος έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Εκτός από τα προφανή που κάποιος θα επιλέξει έναν προορισμό, δηλαδή τις παραλίες της, τον καιρό της που είναι καλός λόγω του ότι είναι ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, το πιο σημαντικό της Σκύρου είναι η διαφορετικότητά της.
Το νησί δηλαδή έχει τρία διαφορετικά μέρη. Είναι σαν να είναι τρία διαφορετικά νησιά. Είναι αυτό που είμαστε εδώ στη Χώρα που είναι κλασσικό αιγαιοπελαγίτικο με τη Χώρα που είναι χτισμένη στο βράχο με τα μικρά λευκά σπιτάκια, τα καλντερίμια, μία πολύ όμορφη χώρα με τη σκυριανή αρχιτεκτονική όμως. Έχει δηλαδή και αυτή την ιδιαιτερότητα σχετικά με τα άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Το βορειοδυτικό κομμάτι που είναι όλο δασικό, πεύκο, σκίνα, το κλασσικό σποραδίτικο τοπίο με τις πολύ ωραίες παραλίες, μικρότερες βέβαια του δυτικού σε σχέση με το ανατολικό και το νότιο το κομμάτι το οποίο είναι το άγριο το κομμάτι, το πιο δυνατό κατά την άποψή μου, έχει καταπληκτική βιοποικιλότητα, ένα κομμάτι που μπορεί να θυμίζει λίγο τα βουνά της Κρήτης, το νότιο Αιγαίο.
Η διαφορετικότητά της αυτή, η λαογραφία της, η παράδοσή της και η απομόνωση που είχε όλα αυτά τα χρόνια και ήταν ανασταλτικός παράγοντας και φυσικά το καλό φαγητό είτε θαλασσινό οι αστακοί μας, είτε το κρέας μας, το κατσικάκι μας, το αρνί καθώς είναι κτηνοτροφικό νησί η Σκύρος κατά βάση, πολλά προϊόντα, πολύ και φθηνό φαγητό συντελούν στο να μείνει ικανοποιημένος ο επισκέπτης και έρχεται και ξαναέρχεται.

Η Σκύρος είναι ένα από τα μέρη που εγκρίθηκε η δημιουργία υδατοδρομίου. Είστε αισιόδοξος ότι θα λειτουργήσει σύντομα; Σε τι στάδιο βρίσκεται;

Είμαι αισιόδοξος ότι θα λειτουργήσει σύντομα αλλά προφανώς για να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο θα πρέπει να γίνουν και αλλού αλλιώς δεν έχει νόημα να έχει μόνο ένας προορισμός υδατοδρόμιο. Είναι μια δυσκολη περίοδος θεωρούμε όμως ότι είναι βούληση και των επιχειρήσεων και των εταιρειών που έχουν αναλάβει το πρότζεκτ αυτό και της κυβέρνησης να γίνουν αυτά τα υδατοδρόμια.
Εμείς σίγουρα το θέλουμε, η συγκοινωνία είναι από τα πιο μεγάλα ζητήματα που έχει να λύσει ένα νησί, οπότε όσο καλύτερη συγκοινωνία έχουμε και όσους περισσότερους τρόπους έχουμε για να ερχόμαστε ή να φεύγουμε από το νησί είναι θετικό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν όχι μέχρι το καλοκαίρι αλλά μέχρι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το υδατοδρόμιο στη Σκύρο και θα έχουμε και τους πρώτους επιβάτες με τα υδροπλάνα.

Το Κάστρο της Σκύρου σε τι κατάσταση βρίσκεται; Έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές που έχει υποστεί;

Οι ζημιές ήταν δυο ειδών. Ήταν το Κάστρο που είναι στην κορυφή του βράχου και του μοναστηριού που είναι ακριβώς κάτω από τον βράχο, του Αγίου Γεωργίουπου είναι παμπάλαιο μοναστήρι, ιστορικό μνημείο από τα σημαντικότερα του Αιγαίου και για τη Σκύρο το σημαντικότερο μνημείο.
Όσον αφορά τις ζημιές, στον Άι-Γιώργη αποκαταστάθηκαν πέρσι πλήρως και το μοναστήρι είναι επισκέψιμο πλέον και έχει ανακαινιστεί και ανακατασκευαστεί και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στο Κάστρο τελειώσαν πριν από λίγους μήνες κάποιες αναστηλώσεις που έγιναν και τώρα είμαστε στη φάση ένταξης της σταθεροποιήσης όλου του βράχου, γιατί είχε προβλήματα και όλος ο βράχος που είναι επικίνδυνος σε άλλη περίπτωση σεισμού αλλά νομίζω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου και θα ξεκινήσουν και οι εργασίες. Οπότε μετά θα είναι τελειωμένο το πράγμα και θα έχει σταθεροποιηθεί και ο βράχος που ήταν επικίνδυνος και για την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά θα είναι και ένα απαραίτητο έργο για το νησί. Είναι η καρδιά του νησιού, η ιστορία του. Είναι από το 1500 π.Χ. και όλη η ιστορία της Σκύρου είναι σε αυτό το βράχο. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό έργο είναι αυτό.

Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σαν νησί; Υπάρχει βοήθεια από την πολιτεία;

Είναι δύσκολοι οι καιροί, μη γελιόμαστε. Δεν έχουμε όμως παράπονο. Και με την Περιφέρεια έχουμε μια καλή σχέση και όσο μπορεί βοηθάει και με τα Υπουργεία και την κεντρική πολιτική σκηνή, μπορώ να πω ότι μας βοηθάνε αρκετά. Είμαι της άποψης ότι όσο κυνηγάς πράγματα τόσα κερδίζεις. Είμαι πολύ αισιόδοξος για όλα αυτά που είναι να γίνουν στο νησί τα επόμενα χρόνια. Έχουν γίνει ήδη αρκετά αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα γιατί είναι ένα νησί με δυνατότητες. Όσο μπορεί η πολιτεία βοηθάει μέσα στα δύσκολα οικονομικά που ζούμε όλοι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εξαρτάται και από εμάς βέβαια. Ο δήμος μας είναι καλά οικονομικά σε σχέση με άλλους δήμους και είναι πλέον η εποχή που όλοι πρέπει να κάνουμε μια σωστή διαχείριση.

Πως πιστεύετε ότι πρέπει να προχωρήσετε εσείς αλλά και οι άλλοι δήμοι στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν πλέον από την πολιτεία;

Με σωστή διαχείριση των δικών μας εσόδων, με κατανόηση στους πολίτες που έχουν φτάσει στα όρια τους και δε μπορούμε να τους πιέζουμε και εμείς παραπάνω και κυρίως με κυνήγι πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη στιγμή που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή είναι η επιλογή και πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, να μπορέσουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους έχουμε στοχευμένους.
Δε μπορούμε πλέον να παίρνουμε πόρους για να λέμε ότι απλά τους πήραμε. Πρέπει να είναι στοχευμένοι, να επενδύουμε στους στόχους μας, να φτιάχνουμε πράγματα τα οποία θα μας αποδώσουν σε κάποια χρόνια. Αυτή είναι η λογική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καινούργιου ευρωπαϊκού προγράμματος και αυτή πρέπει να είναι και η λογική όλων μας. Δε χρειάζεται τα ρίχνουμε τα χρήματα απλά για να ικανοποιούμε κάποια συμφέροντα ή κάποιες ανάγκες. Πρέπει να επενδύουμε σε αυτά και να δημιουργούμε και τις θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργούνται στον τόπο μας αλλά κυρίως τις προϋποθέσεις όταν βγούμε από αυτή την κρίση να έχουμε σταθεί στα πόδια μας και να έχουμε δημιουργήσει ένα οικονομικό μοντέλο τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε. Αυτός είναι και ο στόχος για το νησί και για όλους τους δήμους και για όλη τη χώρα αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος.

Τι οραματίζεστε για τον τόπο σας; Που θα κινηθείτε μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Εγω γενικά είμαι ονειροπόλος και πολύ αισιόδοξος σαν άνθρωπος άρα έχω και μεγάλα όνειρα για τον τόπο μου. Πιστεύω ότι είναι ένας μεγάλος τόπος με πολλές δυνατότητες, πολλαπλάσιες από αυτές που εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή. Το δικό μου όνειρο είναι αυτός ο τόπος να γίνει πρότυπο. Να γίνει ένα πρότυπο νησί της σκυριανής οικονομίας που είναι μια έκφραση που λέγεται συχνά όμως εγώ δε θέλω να τη χρησιμοποιήσω ως κλισέ.Το όνειρό μου είναι να παράγει όσα χρειάζεται και για να εξάγει έχει πολύ καλά προϊόντα και οι κάτοικοι πρέπει να πιστέψουν σε αυτό και να οργανωθούν, να έχει εκλεκτό τουρισμό και όχι μαζικό τουρισμό.
Ο επισκέπτης θα πρέπει να έρχεται για να δει κάτι ξεχωριστό. Θα έπρεπε να γευτεί τις γεύσεις της Σκύρου και να είναι ένα αυτόνομο νησί τόσο ενεργειακά τόσο στον τομέα των απορριμάτων όσο και στον τομέα των υγρών αποβλήτων κυρίως όμως στον πρωτογενή τομέα στα προϊόντα που πρέπει να παράγει.
Το ξαναλέω και ας γίνομαι κουραστικός. Είναι πλούσιος τόπος και πρέπει να παράξει αυτά τα πράγματα. Να είναι αυτόνομο σαν νησί, να μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ανάγκη κάτι γιατί το έκανε αυτό η Σκύρος στην ιστορία της. Πρέπει να γυρίσει σε αυτό το πράγμα και ότι περίσσευμα έχει να το βγάζει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα για να μην πω σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το όνειρό μου.

Η Σκύρος να γίνει γνωστή για την αξία της και ο κόσμος να έρχεται και να ξέρει ότι ερχόμαστε στη Σκύρο για να φάμε αυτά που πρέπει να φάμε. Τον αστακό μας,το κατσικάκι που είναι δικό τους, το λάδι μας, ότι μπορεί να παράξει αυτός ο πλούσιος τόπος που λέγεται Ελλάδα και συγκεκριμένα η Σκύρος. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό είναι το όνειρο και μακάρι να το δω να υλοποιείται και να δεν είναι στη θητεία μου ας μπουν οι βάσεις στη θητεία μου στο μέλλον. Αυτό είναι το όνειρο για την Ελλάδα γιατί είναι μια ευλογημένη χώρα. Και τα νησιά της είναι ευλογημένα και η ίδια η χώρα και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Έχουμε φτάσει πλέον στο αμήν, δεν αντέχει πλέον ο κόσμος και πρέπει να κάνουμε στροφή στην ποιότητα που έχουμε. Αυτό είναι το όνειρό μου. Να είμαστε ποιοτικοί και γνωστοί σε όλο τον κόσμο για αυτό το λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου