Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ & ΣΚΥΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 10/7/2013"


Σχετικά με την υποβάθμιση του ΓΝ ΚΥΜΗΣ

Στο << Σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ>> αναφέρονται κατά λέξη τα κάτωθι:
<<5ηΔΥΠΕ :  Ανάπτυξη των ΓΝ-ΚΥ Κύμης και Καρύστου σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας( ΜΠΦΥ),  Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας,  Χειρουργεία μιας μέρας,  Μονάδα Τεχνητού Νεφρού(ΜΤΝ) και Μονάδα Αποκατάστασης>>.
Δηλαδή παρά την διατύπωση <<καμία μετατροπή>> στην συνέχεια προσδιορίζονται επακριβώς τα δύο ΓΝ ως ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, δομή δηλαδή που ισούται με Κέντρο Υγείας. Αμέσως μετά μάλιστα, εξηγείται με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, ότι τα νοσοκομεία αυτά δεν θα μπορούν πλέον να νοσηλεύουν ασθενείς , η μη μόνον για μια μέρα(  Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας,  Χειρουργεία μιας μέρας). Στις λειτουργίες αυτές προστίθεται η διατήρηση της ΜΤΝ και η<<φιλόδοξη>> δημιουργία Μονάδας Αποκατάστασης.
Στην ουσία δηλαδή αυτό που προτείνεται αυτή τη στιγμή είναι ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ(ΜΤΝ).


Το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΥ ΚΥΜΗΣ καλύπτει περί τους 35000 κατοίκους της Κεντρικής – Ανατολικής Εύβοιας και Σκύρου, πληθυσμός που τα καλοκαίρια τριπλασιάζεται.
Οι χρονικές αποστάσεις από το επόμενο ΓΝ είναι αδρά: Η Σκύρος 5 ώρες.  Το Βίταλο και το Μετόχι 2 και ½ ‘ωρες.  Όλα τα υπόλοιπα χωριά 1 και 1/2 με 2 ώρες.
Μέχρι σήμερα πχ μια πνευμονία, μια χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μια βαριά ασθματική κρίση, μια σκωληκοειδίτιδα, ένα κάταγμα που χρήζει χειρουργείου, ή ακόμα και χειρουργεία  μέσης και μεγάλης βαρύτητας( χολοκυστεκτομές, περισφιγμένες κήλες, ολικές αρθροπλαστικές κλπ), νοσηλεύονταν ή χειρουργούνταν (με θνητότητα 0%) και μετά νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο μας.
Με όσα προβλέπονται από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να μετακινούνται οι ασθενείς αυτοί και οι οικείοι τους σε αποστάσεις 2-5 ωρών με όλες τις προφανείς υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μια πνευμονική εμβολή, ένα ανουρικό πνευμονικό οίδημα, μια οξεία σηπτική ή άλλη καταπληξία , μια βαριά αιμορραγία , περιστατικά δηλαδή που οφείλεις να αντιμετωπίσεις τάχιστα, γιατί αλλιώς κινδυνεύει η ζωή τους ,τώρα το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήγουν πρίν προλάβουν να φθάσουν στην Χαλκίδα ή στην Αθήνα. Πχ  η περιτονίτιδα, ή η βαριά αιμορραγία σε πολυτραυματία, πρέπει αμέσως να μπουν <<κανονικό>> χειρουργείο με γενική αναισθησία.
Η πνευμονική εμβολή χρήζει άμεσης αντιπηκτικής αγωγής με ειδική ιατρική και εργαστηριακή υποστήριξη. Το ανουρικό πνευμονικό οίδημα χρήζει άμεσης <<ξηράς κάθαρσης>>. Χρειάζονται δηλαδή δομές καθώς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείου. Διαφορετικά δεν προλαβαίνουν να φθάσουν στην Χαλκίδα αφού οι αποστάσεις δεν είναι 10΄ ή 20΄ (όπως πιθανά σε άλλα ΓΝ που μετατρέπονται σε ΚΥ) αλλά 2-5 ώρες.  Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Σημειώστε ότι σε επιστημονική μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας- που ήδη θα έχετε υπόψη σας- η οποία αξιολογεί όλες τις δομές Δημόσιας Υγείας πανελλαδικά, με βάση τρείς δείκτες αποδοτικότητας(αποδοτικότητα κλίμακας, scale efficiencySE, τεχνική αποδοτικότητα,technical efficiencyTE, ολική καθαρά τεχνική αποδοτικότητα  pure technical efficiencyPTE), το Νοσοκομείο της Κύμης κατατάσσεται στα 10 αποδοτικότερα νοσοκομεία πανελλαδικώς, με δείκτες αντίστοιχα: SE 97%, TE 98%, PTE 95%.
Την ίδια στιγμή οι δυνατότητες που υπάρχουν για ιατρικό τουρισμό σε ένα θέρετρο στις ακτές του Αιγαίου όπως η Κύμη -δεδομένης και της ήδη πραγματοποιούμενης αναβάθμισης του λιμανιού-, είναι τεράστιες. Είναι για παράδειγμα , <<γνωστό τοις πάσι>>, ότι τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία(ιαπωνικά, αμερικάνικα και ευρωπαϊκά) πληρώνουν για τη συνεδρία της αιμοκάθαρσης ή για το ημερήσιο νοσήλιο σε μονάδα αποκατάστασης τιμές από 5πλάσιες έως και 10πλάσιες αυτών που πληρώνουν τα ελληνικά ταμεία. Αυτού του είδους όμως ο ιατρικός τουρισμός , δεν μπορεί ποτέ να προσελκυθεί σε μια <<Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας>> χωρίς δηλαδή την ασφάλεια των δομών και του προσωπικού ενός μικρού έστω αλλά επαρκούς και νοικοκυρευμένου νοσοκομείου.
Τέλος η υποβάθμιση του ΓΝ στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο επιφανέστερος Έλληνας γιατρός (Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ), αποκτά σήμερα έναν προφανέστατο συμβολισμό : Την υποβάθμιση συνολικά όλου του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Είναι μια πράξη που σίγουρα θα αναπαραχθεί σήμερα από όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως , αλλά ίσως και πολλά χρόνια αργότερα, θα αποτελεί ανεξίτηλο στίγμα για την πολιτική ηγεσία που θα την αποφασίσει.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ & ΣΚΥΡΟΥ
Δήμος Κύμης  Αλιβερίου
Μητροπολη Κύμης-Καρυστίας
Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝ Κύμης
Πολιτιστικός Σύλλογος Κύμης
Εμπορικός Σύλλογος Κύμης
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κύμης
Μορφωτικός Σύλλογος Κύμης
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πλατάνας
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βρύσης
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γαϊων
Ομάδα Γυναικών Κύμης
Εμπορικός Σύλλογος Κονιστρών
Ομάδα Νεφροπαθών Κύμης
Ομάδα Καρκινοπαθών Κύμης
Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρακαίων
Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνας <<Αναγέννηση>>
Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλωναρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδερής
Πολιτιστικός Σύλλογος Κήπων

Πολιτιστικός Σύλλογος Βιτάλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου