Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΚΑΝΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ

Σχετικά με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Του Οικονομικού μας Αναλυτή

Άμεση υπήρξε η απάντηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου στα δημοσιεύματα για την μηδενική απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μακάρι να ήταν τόσο άμεση και η ανταπόκριση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου όλο το διάστημα κάποιων μηνών που μεσολάβησε από την ανακοίνωση της χρηματοδότησης έως την 17η Ιουνίου 2013 που ξεκίνησε η αποστολή των πινάκων στο Υπουργείο Εσωτερικών ενώ είχε προηγηθεί το ίδιο  περίπου με το χθεσινό δημοσίευμα από την «aftodioikisi.gr» με στοιχεία που είχε δώσει το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών.
Αφού αναλύονται οι διαδικασίες προσπαθεί με αριθμούς να αποδείξει ότι για όλα φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και τελευταίοι εκείνοι που πρέπει να κάνουν εγκαίρως όλη τη δουλειά για να αρχίσουν να φταίνε οι άλλοι.
Ενώ από την απάντηση δεν προκύπτει ότι οι πίνακες που αποστέλλονται είναι συμπληρωματικοί, δηλαδή ο δεύτερος περιλαμβάνει τον πρώτο και τους δύο ο τρίτος, της 4/7/2013 αυτό προκύπτει από το σκέλος της σύνοψης για τον Πίνακα Β, δηλαδή τα Χρηματικά εντάλματα που δεν είναι έτοιμα για πληρωμή στο Ταμείο.  Πράγματι ως προς τον Πίνακα Β ο τελευταίος περιλαμβάνει και τα στοιχεία των δύο προηγουμένων.
Ας δεχθούμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με τον πίνακα Α. Διατηρούμε επιφυλάξεις
Στον Πίνακα Α «Εντολή Πληρωμής» οι αριθμοί αναφέρονται σε Χρηματικά Εντάλματα που είναι έτοιμα να πληρωθούν στο Δημοτικό Ταμείο. Πρόκειται για 289.476,84 δηλαδή το 6,2% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4.661.739,00€. Από το ποσοστό αυτό πρόκειται να παύσει ο μηδενισμός της απορροφητικότητας.  Γιαυτό το 6,2% δεν ευθύνεται πράγματι η Οικονομική Υπηρεσία. Είναι ένα βήμα πριν την πληρωμή. Εάν και εδώ τα εντάλματα αντί για 289.476,84 είναι 175.576,16 ευρώ τότε το ποσοστό είναι μόλις 3, 76%
Στην σειρά Β του Πίνακα Β δηλαδή Χρηματικά Εντάλματα που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν έχουν κατατεθεί από τους δικαιούχους λογαριασμός, φορολογική η ασφαλιστική ενημερότητα για να πάνε στην κατηγορία της «Εντολής Πληρωμής, ανέρχονται σε 177.527,56 Ευρώ, ποσοστό 3,80% επί του συνόλου των οφειλών.
Αυτό το ποσοστό εφόσον συμπληρωθούν τα παραστατικά που λείπουν με ευθύνη των δικαιούχων θα προστεθεί στο ποσοστό του Πίνακα Α΄και έτσι το ποσόν που είναι ένα βήμα πριν από την απορρόφηση θα φθάσει στο 10% της συνολικού ποσού. Ακόμη όμως η απορρόφηση είναι στο 0%.
Πράγματι η οικονομική υπηρεσία έχει ενταλματοποιήσει το 60% των οφειλών αλλά η ουσία είναι ότι μόλις έναν μήνα πριν άρχισε να  προχωρά  την αποστολή των πινάκων. Τόσους μήνες είχε μείνει πολύ πίσω με κύρια ευθύνη του Δημάρχου ο οποίος ως προϊστάμενος των Υπηρεσιών του Δήμου δεν φρόντισε να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία και η προώθηση των Πινάκων όπως έκαναν οι περισσότεροι δήμοι που πληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Συνεπώς όταν δεν έχει πληρωθεί ούτε σεντς δεν πρέπει να επαίρεται γιατί προχωρά με ρυθμό χελώνας στρέφοντας σε άλλες κατευθύνσεις την ενάργειά του. Τέλος ένα κρίσιμο ερώτημα είναι: και να έρθουν τα χρήματα θα πάνε αμέσως στους δικαιούχους όταν άλλες χρηματοδοτήσεις έρχονται και λιμνάζουν στο Ταμείο κάνοντας τους δικαιούχους  οργισμένους επαίτες των δικών τους χρημάτων.

Άνθρακας ο θησαυρός. Κάντε δουλειά να πληρωθεί ο κόσμος και μάλιστα στο ακέραιο και αφήστε τις αναιτιολόγητες ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου