Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΓΙΑΝ. ΣΙΑΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΟΑΠ

                                                                22/7/13
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΟΟΑΠ: Όταν οι διάτρητες διαδικασίες με συνοδεία της υποκριτικής τέχνης οδηγούν σε ανακλητέες διάτρητες προτάσεις

Τα ΣΧΟΟΑΠ  (Α στάδιο)  των πρώην Δήμων Αυλώνος και Κονιστρών που (με προφανείς αφέλειες αλλά και μεθοδεύσεις) συζητήθηκαν πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχουν ήδη έντονα αμφισβητηθεί και κυρίως απαξιωθεί ως σχέδια και προτάσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα που πίσω απ’ αυτά το μόνο που κρύβεται είναι οι μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής και οι στοχευμένες «ελαφρότητες» των μελετητών.
Τα Γενικά, λοιπόν, Πολεοδομικά Σχέδια αυτών των περιοχών – που αποτελούν την αναπτυξιακή πυξίδα αλλά και τις κανονιστικές πράξεις του Πολεοδομικού ιστού για την επόμενη δεκαπενταετία – θα έπρεπε να είναι προϊόν της ευρύτερης δυνατής ενημέρωσης, διαβούλευσης και πρότασης ή αποδοχής των πολιτών και φορέων των περιοχών Αυλώνος και Κονιστρών. Κατόπι δε, να τύχουν της θετικής γνωμοδότησης του Δημ. Συμβουλίου.
Μια προσεκτική ανάγνωση του Ν. 2508/97 στο άρθρο 5 παρ. 3 και στο άρθρο 1 παρ. 5 οδηγεί άμεσα και με σαφήνεια στο ποιες είναι οι διαδικασίες κατάρτισης των ΣΧΟΟΑΠ.
Στις διαδικασίες αυτές, ουσιαστικό συστατικό στοιχείο είναι η ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα-διαβούλευση και συναίνεση. Στοιχεία εξ’ άλλου που διασφαλίζουν δια μέσου του κοινωνικού ελέγχου την σαφήνεια των αναπτυξιακών ιεραρχήσεων προς όφελος του τόπου αλλά και την αποφυγή «πριμοδοτήσεων» κάθε είδους συμφερόντων που καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν στην «πολιτική της γης» και της «αναπτυξιακής της προοπτικής».

Για άλλη μια φορά, η Δημοτική Αρχή απέφυγε τις «βασανιστικές» αυτές διαδικασίες.
Όχι μόνο «εμπόδισε» την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα, αλλά και έσυρε και το Δημοτικό Συμβούλιο σε δυο συνεδριάσεις-παρωδίες όπου η υποκριτική ως τέχνη βαθμολογήθηκε επιεικώς με άριστα.
Στη δεύτερη απ’ αυτές τις συνεδριάσεις-παρωδίες, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (γνώστες και οι δύο των θεμάτων από διαφορετική αφετηρία αλλά με κοινούς στόχους) με περίσσια υποκριτικού πόνου και οργής τα «έβαλαν» με την Προϊστάμενη Αρχή που είχε εγκρίνει το Α στάδιο των ΣΧΟΟΑΠ, προτού γνωμοδοτήσει το Δημ. Συμβούλιο. Πράγμα πρωτοφανές στην ιστορία των εγκρίσεων των Πολεοδομικών Σχεδίων.
Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και σ’ αυτές τις συνεδριάσεις-παρωδίες η Αντιπολίτευση με προσεκτική και ώριμη παράθεση στοιχείων είχε αποδομήσει τις καταθέσεις-προτάσεις και ειδικά αυτής του πρώην Δήμου Αυλώνος ως πρόχειρες, ανακριβείς αλλά υποκρύπτουσες πιθανή σκοπιμότητα (αλλοίωση γεωμετρικών στοιχείων αλλά και αλλοίωση στοιχείων ιδιοκτησίας και ορίων) συνεταιριστικής έκτασης.
Είναι άξια «θαυμασμού» η «ουδετερότητα» αλλά και η «άγνοια» πολλές φορές του Δημάρχου αλλά και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στα όσα συζητούντο για τα δύο ΣΧΟΟΑΠ.
Και ο «θαυμασμός» έχει να κάνει με την υποκριτική τέχνη ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα και ότι συμφωνεί μάλιστα με την Αντιπολίτευση στην «ουσία», κατακρίνοντας ταυτόχρονα την κακή υπηρεσία της Περιφέρειας για τις πρωτάκουστες εγκρίσεις.
Είναι προφανές ότι στα στενά πλαίσια αυτού του κειμένου είναι δύσκολο να περιγράψεις τα όσα τραγικά και απαξιωτικά συμβαίνουν στην περιοχή μας, ερήμην αυτής της ίδιας της περιοχής με αφορμή την διάτρητη διαδικασία κατάρτισης των ΣΧΟΟΑΠ.
Αυτό που δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί είναι ότι εκτός της υποκριτικής τέχνης Δημάρχου και Προέδρου (οι υπόλοιποι της Συμπολίτευσης ως συνήθως πληροφορούνται τα θέματα απ’ την Αντιπολίτευση) πρέπει να τους δοθεί και το βραβείο σκηνοθεσίας.
•Γιατί τι άλλο, εκτός από παρωδία σκηνοθετική θα μπορούσε να ήταν αυτό που διαδραματίστηκε ερήμην του Δημ. Συμβουλίου.
•Γιατί, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι, μια κακή υπηρεσία της Περιφέρειας εγκρίνει το Α στάδιο των ΣΧΟΟΑΠ χωρίς γνωμοδότηση του Δημ. Συμβουλίου, πόσο μάλλον χωρίς τη γνώση της Δημ. Αρχής.
•Γιατί η Δημοτική Αρχή, αν και άμεσα πληροφορημένη, απέκρυψε στοιχεία απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, στο διάστημα μεταξύ της 1ης και 2ης συνεδρίασης.
Είναι μονόδρομος πλέον η σκέψη για επικράτηση σκοπιμοτήτων και χειραγώγησης.
Η έγκριση του Α σταδίου των ΣΧΟΟΑΠ δεν παράγει νομικά αποτελέσματα (δεν είναι διοικητική πράξη), κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει ότι παράγει κατευθύνσεις και ιεραρχήσεις.
Κάποιοι ήθελαν να προωθήσουν ακριβώς αυτές.
Χωρίς τη γνώση, τη συναίνεση και την αποδοχή της περιοχής.
Οι διάτρητες διαδικασίες οδηγούν σε διάτρητες προτάσεις οι οποίες όσο είναι καιρός πρέπει να ανακληθούν με ευθύνη της Περιφέρειας.
Η σκέψη  δε και η στήριξή μας δεν πάει στον επεκτατισμό των όσων κοπιάζουν  με το οικοδομικό συναιτερίζεσθαι (αυτοί εξ’ άλλου έχουν γνωστούς ένθερμους υποστηρικτές και συνεργάτες) αλλά αποκλειστικά και μόνο στα συμφέροντα των πολιτών της περιοχής και την μέσα από διαφανείς, δίκαιες και συμμετοχικές διαδικασίες ανάπτυξή της. Ανάπτυξη αποκλειστικά απ τους πολίτες για τους πολίτες.
Χωρίς νουθετησεις  και «εγκόσμιες» διαμεσολαβήσεις !!!


                                     ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ                                                                                                                          ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου