Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Το αυτόνομο περιβαλλοκτόνο κρατίδιο "Λατομιστάν" Αλιβερίου



Γράφει, ο Γιάννης Ντούρμας
Δημότης Αλιβερίου

Στο βόρειο τμήμα δίπλα στην πόλη του Αλιβερίου και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου απέχουν οι κρατήρες και το αυτόνομο περιβαλλοκτόνο κρατίδιο "Λατομιστάν" Αλιβερίου.
Οι λατομικές εργασίες και οι εκρήξεις του εδώ και χρόνια συνεχίζονται κανονικά και όσο πάει η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει περισσότερο.
Βομβαρδιζόμαστε συνέχεια… ζούμε με τα ρίχτερ του… με την ηχορύπανση και τις εκκωφαντικές εκρήξεις του σε καθημερινή βάση.
Όταν σκάνε τα «λουκούμια» που φυτεύουν, σείονται ολοσχερώς τα σπίτια μας και πεταγόμαστε από τα κρεβάτια μας.
Τα αμέριμνα και ήσυχα μεσημέρια πολλές φορές διακόπτονται, όταν οι εκκωφαντικές εκρήξεις από το χώρο του «Λατομιστάν» συνταράσσουν ολόκληρο το Αλιβέρι, νομίζοντας ότι πρόκειται για σεισμό.

Τα τεράστια σύννεφα από φορτία σκόνης, με τη βοήθεια πάντα του ευνοϊκού βόρειου ανέμου, μεταφέρονται στα σπίτια μας μέσα στην πόλη του Αλιβερίου.
Πολλές φορές κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει τα παράπονα και την αγανάκτησή τους στις τοπικές Δημοτικές και Αστυνομικές Αρχές, από τις εκρήξεις και την εν γένει λειτουργία του λατομείου.
Η τεράστια έκταση του λατομείου, της οποίας το εμβαδόν πιστεύουμε ότι έχει «παραμορφωθεί & παραφουσκωθεί», έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο.
Το βουνό που έχει σκαφτεί ολοσχερώς από τις τεράστιες ποσότητες εξόρυξης αδρανών υλικών, -αποτέλεσμα λατομικών εργασιών διάρκειας πολλών ετών-, πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να αποκατασταθεί και ο χώρος απόθεσης των αδρανών υλικών σχηματίζουν «βουνά» με αμμοχάλικο.
Όλα όσα περιγράφονται συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής μόλις 1400 περίπου μέτρα από το κέντρο της πόλης του Αλιβερίου, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στο σχέδιο πόλεως απαγορεύοντας την επέκτασή του και την ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος σε απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων από την οριογραμμή του λατομείου και της λατομικής ζώνης, (… ήρθαν τα άγρια κι έδιωξαν τα ήμερα…!).
Ταυτόχρονα, από τη λειτουργία του λατομείου σε καθημερινή βάση, δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση και κυκλοφοριακός θόρυβος (μηχανής, εξάτμισης, κορναρίσματα, τρίξιμο φρένων κλπ), από τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα, τα οποία διασχίζουν συνεχώς το κεντρικότερο οδικό δίκτυο της πόλης του Αλιβερίου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από την περαιτέρω επιβάρυνση της πόλης με ρύπους στην ατμόσφαιρα από σκόνη και καυσαέρια, την συγκέντρωση ατυχημάτων σε όλο το μήκος της οικιστικής περιοχής, σε συνδυασμό: α). με την αυξημένη κίνηση πεζών και μαθητών, λόγω των υπαρχόντων σχολείων του 1ου Νηπιαγωγείου Αλιβερίου και Γυμνασίου Αλιβερίου, β). με την πτώση αμμοχάλικου, κυρίως στις στροφές από τα διερχόμενα φορτηγά και γ). με την πρόκληση βλαβών και ρηγματώσεων στο οδόστρωμα, από τη μεταφορά βαρέων φορτίων με τα φορτηγά.
Το πρόβλημα αυτό γίνεται εντονότερο και ανυπόφορο για το Αλιβέρι, όταν καραβάνια τα φορτηγά και βαρέα οχήματα διασχίζουν όλο το μήκος της οικιστικής περιοχής του κεντρικού οδικού άξονα Αλιβερίου, για να φορτώσουν από το λατομείο τις τεράστιες ποσότητες εξορυκτικών υλικών και να τις μεταφέρουν στα καράβια που αναμένουν αραγμένα στο λιμάνι της ΑΓΕΤ Μηλακίου.
Για να προφθάσουν περισσότερα δρομολόγια κινούνται διαρκώς και νυχθημερόν, από ένα «δυσανάγνωστο» οδικό περιβάλλον, (τεράστιο πλάτος του οδοστρώματος και λωρίδων κυκλοφορίας, χωρίς διαβάσεις πεζών, μη ορατές διαγραμμίσεις και οριογραμμές, μη επαρκεί φωτισμό τις νυχτερινές ώρες, ακατάλληλη οριζόντια και κάθετη σήμανση κλπ), το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων, δυσκολεύει την κίνηση των πεζών και μαθητών λόγω των σχολείων και λόγω της απουσίας διαβάσεων πεζών, δημιουργώντας επιπλέον εκπλήξεις και κινδύνους.
Ενώ η καταστροφική εν γένει λειτουργία του συγκεκριμένου λατομείου συνεχίζεται και οι καταγγελίες των δημοτών ολοένα γίνονται και πιο έντονες, καμία Δημόσια ή Αυτοδιοικητική αρχή σε τοπικό η περιφερειακό επίπεδο δεν ασχολήθηκε, όπως όφειλε και ανάλογα με τη σημασία που έχει η υπόθεση της λειτουργίας του συγκεκριμένου λατομείου, για τις αρνητικές επιπτώσεις και τις καταστροφικές συνέπειες στην πόλη του Αλιβερίου.
Ύστερα από τα παραπάνω, δικαιολογημένα να πιστεύουν οι δημότες της περιοχής της πόλης του Αλιβερίου, ότι λειτουργεί ανεξέλεγκτα το λατομείο της LAFARGE στο συγκεκριμένο σημείο και ότι το όλο ζήτημα «θάβεται» κυριολεκτικά από όλους τους αρμόδιους παράγοντες, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Έχουν όμως κάθε δικαίωμα να καταγγέλλουν την αδράνεια και την απραξία των διοικούντων, να υποψιάζονται ακόμα και διαπλοκές στην υπόθεση της λειτουργίας του εν λόγω λατομείου, (από κηρύξεως της λατομικής ζώνης, μέχρι τη σημερινή λειτουργία του, με τις συνεχείς ανανεώσεις των αδειών λειτουργίας, των περιβαλλοντικών όρων κλπ).
Επίσης έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητούν τη νομιμότητα καθορισμού της λατομικής ζώνης στο «Λατομιστάν Αλιβερίου», δίπλα στα σπίτια, καθιστώντας επικίνδυνη τη ζωή όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης να θεωρούν εξαιρετικά αμφίβολη και την τήρηση της νομοθεσίας για τις εξορυκτικές δραστηριότητες του λατομείου και απαιτούν την αυστηρή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του διοικητικού συστήματος αδειοδότησης και περιβαλλοντικής προστασίας.
Έχουν όμως την υποχρέωση, όχι μόνο να καταγγείλουν, αλλά και να διεκδικήσουν την επανεξέταση συνολικά τόσο της νομιμότητας, όσο και της σκοπιμότητας της εν γένει λειτουργίας του, καθώς και τον αποχαρακτηρισμό με την κατάργηση της λατομικής ζώνης και την οριστική παύση της καταστροφικής λειτουργίας του «Λατομιστάν» Αλιβερίου.
Πρέπει κάποτε να δοθεί οριστικά λύση στο σοβαρό συνεχιζόμενο αυτό πρόβλημα του Αλιβερίου και της ευρύτερης περιοχής και οι αρμόδιοι να αντιληφθούν κάποια στιγμή, ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας στη λατομική ζώνη Αλιβερίου στη θέση «Τσαρούχα», πρέπει να σταματήσει.
Ως πότε η λειτουργία του;  Πόσο βάθος;  Πόση έκταση;  Πόσες ποσότητες;  Τι ανάγκες εξυπηρετεί;  Ποίος ο προορισμός των εξορυκτικών υλικών;  Υπάρχουν ανταποδοτικά και με ποιο τρόπο προκύπτουν;  Πως ελέγχονται οι ποσότητες εξόρυξης;  Υπάρχει αποκατάσταση στο περιβάλλον;  κλπ. 
Οι δημότες απευθύνονται σε όλους τους αρμόδιους, που έχουν συμμετάσχει ή συμμετέχουν (προσωπικά ή οι προκάτοχοί τους, ή οι υπηρεσίες των οποίων προΐστανται) με ενεργό, παθητικό, πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα ρόλο και στηριζόμενοι προφανώς σε λάθος, ή ανακριβή στοιχεία συναποφάσισαν τον χαρακτηρισμό της περιοχής Αλιβερίου (Τσαρούχα) ως λατομική ζώνη και τη λειτουργία του λατομείου, με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση της ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα θα πρέπει να δοθούν επαρκείς και πειστικές απαντήσεις.
Οι δημότες επιθυμούν την με κάθε τρόπο δημιουργία ενός νέου ανθρώπινου αναβαθμισμένου περιβάλλοντος στην περιοχή τους και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν το περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής τους, να αντιμετωπίζεται ως πόρος για ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση και εξασφάλιση «εύκολων κερδών» από τις ιδιωτικές εταιρείες σε βάρος τους.
Επιβάλλεται η άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων εκείνων ενεργειών, για την λήψη πολιτικής απόφασης σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και την υλοποίησή της, για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση της λατομικής αυτής περιοχής.
Ήρθε η ώρα επιτέλους να σταματήσει αυτό «το έγκλημα διαρκείας».
Ήρθε η ώρα να δούμε, αν οι αρμόδιες Αρχές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έχουν την ικανότητα να δράσουν ωφέλιμα και αποτελεσματικά για τους πολίτες τους οποίους υπηρετούν.
Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και άρχοντες της αυτοδιοίκησης, επειδή η κατάσταση ολοένα χειροτερεύει επικίνδυνα για το Αλιβέρι, η κατεύθυνση είναι μια και μόνο αποκλειστική. Η αναβίωση και υλοποίηση προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Ταμυνέων, ύστερα από διαμαρτυρία και καταγγελία Πρωτοβουλίας 500 περίπου Πολιτών Αλιβερίου, για την οριστική κατάργηση της υφιστάμενης λατομικής ζώνης στη θέση «Τσαρούχα» Αλιβερίου.
Ζητάμε ένα νέο ανθρώπινο αναβαθμισμένο μέλλον της περιοχής μας.
Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στη συνείδησή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου