Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ "ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ" ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ



Διερεύνηση δυνατοτήτων
εφαρμογής ταχύρρυθμου ειδικού εδαφικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης σε πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Ειδικό Εδαφικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Πυρόπληκτων Περιοχών ( Ε.Ε.Π.Α.Α.Π.Π.)

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ:
Πρόλογος.
Οι πρόσφατες διαδοχικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στις 24/8/2012, 27/8/2012 και 4/9/2012 στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και έπληξαν με ιδιαίτερη ένταση τις Τοπικές Κοινότητες  Ορίου – Πυργίου – Οκτωνιάς – Αυλωναρίου – Αχλαδερής και Πετριών, προξενώντας  σοβαρές ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής αναφοράς  ( γεωργία – κτηνοτροφία – περιβάλλον ) , ήταν η αφορμή, αφενός, για την εκπόνηση της παρούσας διερευνητικής πρότασης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω πυρόπληκτη περιοχή ( συνολικά ), στηριζόμενη στον  πηγαίο, κατά κύριο λόγο, προβληματισμό, για το πώς μπορούμε να επαναφέρουμε το οικοσύστημα που ζημιώθηκε σε μια ισόρροπη κατάσταση και αφετέρου να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά  στη χάραξη πολιτικών ανασυγκρότησης του αγροτικού περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της πυρόπληκτης αυτής περιοχής.

Μια κατάσταση κρίσης, όπως αυτή των πυροπλήκτων περιοχών, δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικούς τρόπους, γιατί οι συνθήκες που βιώνουν οι πληγέντες δεν είναι οι συνήθεις.      Αν και η επιστημονική δεοντολογία επιβάλλει την ενδελεχή μελέτη και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την εξασφάλιση μακροχρόνιας ανάπτυξης των περιοχών, η σκληρή πραγματικότητα θέτει με πρωτόγνωρο και βίαιο τρόπο ερωτήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Δηλαδή, λύσεις στα άμεσα – πιεστικά προβλήματα που προέκυψαν μετά τις πυρκαγιές και θέτουν τις βάσεις για ένα μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Ένας από τους σημαντικότερους, ίσως, λόγους της τεράστιας έκτασης των καταστροφών που υπέστησαν οι πυρόπληκτες περιοχές, έγκειται και στο γεγονός ότι, κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, συνήθως, απουσιάζουν ολοκληρωμένες αντιλήψεις, με αποτέλεσμα οι εφαρμοζόμενες παρεμβάσεις να έχουν εκ των πραγμάτων αποσπασματικό χαρακτήρα.


Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων και η σχέση τους με την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Επίσης, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, ως διαδικασία αλληλεξάρτησης κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων, συνήθως απουσιάζει από τον σχεδιασμό, ή, ακόμα χειρότερα, θεωρείται από ορισμένους ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή διαδικασία μιας περιοχής. Γι’ αυτό, αποτελεί ευκαιρία η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί να υιοθετεί μια συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων, θέτοντας στο επίκεντρο της προσοχής τη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων και φυσικών πόρων κι έτσι να υπερβαίνει μια στενά «τομεακή» αναπτυξιακή λογική. Πέραν τούτου, ζωτικής σημασίας θα αποδειχθεί ο συντονισμός των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, της Περιφέρειας και του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύμης - Αλιβερίου, ώστε τα προγράμματα που θα ακολουθήσουν να υπερβούν μονομερείς στόχους και εφαρμογές.

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μια συμβολή στην αντιμετώπιση ενός πολύμορφου ζητήματος που αφορά στην ορθολογική διαχείριση μέσων και πόρων , καθώς και στην εμπράγματη αποτελεσματικότητά τους ( λογική του κόστους – οφέλους ), για την αντιμετώπιση ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές από τη μια πλευρά και από την άλλη, στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη γεωργικών δραστηριοτήτων με στόχευση την άμεση αγροτική ανάπτυξη της περιοχής αναφοράς, του τόπου μας, που είναι σημαντική για την ανάπτυξη της υπαίθρου, ιδιαίτερα,  σε μια κρίσιμη περίοδο, ύφεσης και δυσπραγίας, που διανύουμε.

Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενοι άξονες προτεραιότητας, τα μέτρα και οι δράσεις μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξεις εφαρμογής, μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα αγροτικής ανάκαμψης της εν λόγω πυρόπληκτης περιοχής και να αποτελέσουν τη βάση για την εφαρμογή του και σε όλες τις άλλες αγροτικές πυρόπληκτες περιοχές της χώρας μας, με ανάλογη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών, που σε συνδυασμό με άλλες δημόσιες επενδύσεις στις ίδιες περιοχές προσδιορίζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης ,με στόχο την υποβοήθηση για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, που θα συνάδει, ασφαλώς, και προς τις αρχές της αειφορίας των φυσικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου