Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ενεργοί Πολίτες Στερεάς:Για την Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας


Αυτό που γίνεται διαχρονικά με την Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη. Εδώ και 30 χρόνια παραμένει ακόμη άλυτο το πρόβλημα. Ένα συγκρότημα κτηρίων που καταρρέουν καθημερινά, ένας χώρος σκουπιδότοπος, ένας χώρος ντροπή για την πόλη. Ευθύνες για την σημερινή κατάσταση υπάρχουν σε όλες τις Δημοτικές Αρχές διαχρονικά. Όμως τα τελευταία χρόνια νομίζαμε όλοι ότι είμαστε πλέον στην αρχή του τέλους, δηλαδή στην δημοπράτηση και την  έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, έρχεται το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), στην τελευταία του συνεδρίαση και αποφασίζει την μη έγκριση της μελέτης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που κατατέθηκε από τον Δήμο, με αφορμή την ανάγκη κάποιας αυτοψίας. Σημειωτέον ο διαγωνισμός ήταν διεθνής, δημόσιος με την μορφή των βραβείων με 17 συμμετέχοντες. Και το θέμα δεν είναι βέβαια η αυτοψία του ΚΣΝΜ. Έτσι είναι η Δημοκρατία. Έχει και ανεξάρτητες αρχές που κρίνουν και δικαιολογημένες καθυστερήσεις. Όμως το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα μπορούσαν να είχαν φροντίσει να μην έχουμε περιττές καθυστερήσεις, τη στιγμή μάλιστα που η μελέτη είχε κατατεθεί από τον Δήμο, εδώ και πολλούς μήνες. Και ρωτάει κάθε καλοπροαίρετος. Γιατί δεν κάνατε την αυτοψία σας πριν την συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, ώστε να αποφύγουμε νέες καθυστερήσεις ; Απάντηση δεν περιμένουμε, αλλά είναι γνωστό ότι, εάν δεν γίνει η δημοπράτηση άμεσα, τότε το έργο χάνεται για φέτος και από του χρόνου, μετά τις εκλογές  βλέπουμε.


Περάσαμε από δύσκολες φάσεις στο παρελθόν. Από την θέση για κατεδάφιση των κτηρίων της αγοράς, που είχε κάποια παλαιότερη δημοτική αρχή, φτάσαμε μέσω πολλών λαθών και υπαναχωρήσεων, σε μια λύση κοινώς αποδεκτή. Την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ως νεώτερο μνημείο της πόλης. Και σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κοινωνία των πολιτών, η οποία ενεργοποιήθηκε και μέσω επιτροπής πολιτών, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την ανάγκη αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς, με την διαφύλαξη και την προστασία των αρχιτεκτονικών της στοιχείων που είχαν ιστορική αξία και όχι μόνο. Έτσι το ΚΣΝΜ του Υπουργείου Πολιτισμού, έθεσε τους κανόνες και του όρους της αποκατάστασης. Έγιναν αποδεκτά από όλους και κυρίως από τον Δήμο, τους φορείς της πόλης και την κοινή γνώμη. Όλοι λοιπόν περιμέναμε την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης και την δημοπράτηση του έργου. Όμως η απόφαση του ΚΣΝΜ του Ιουλίου 2018 πάγωσε την Χαλκίδα. Και από τότε δεν έγινε καμιά αυτοψία, δυστυχώς. Και όσοι από τους πολίτες συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια, στον αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς και την αποτροπή της κατεδάφισης, δεν πρέπει να επιτρέπουν σήμερα να χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικά παίγνια, από κανέναν.

Και φτάσαμε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της 4-9-2018 που διοργάνωσε ο Δήμος, σε συνεργασία με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας και τον Δικηγορικό Σύλλογο. Κάποιοι την χαρακτήρισαν “φιέστα” και συγκέντρωση “αγανακτισμένων”. Μια εκδήλωση όμως, που συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες πολιτών, όπου ομιλητές είναι ο Δήμαρχος της Πόλης, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι οποίοι το μόνο που ζητούν είναι να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, δεν την λες “φιέστα” και συγκέντρωση “αγανακτισμένων”.

Η γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι, ώστε άμεσα να γίνουν οι αυτοψίες που απαιτούνται και να προχωρήσει η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου που έχει ταλαιπωρήσει τόσα πολλά χρόνια την πόλη και τους κατοίκους της. Ένα έργο αστικής ανάπλασης,  από τα μεγαλύτερα που έγιναν στην Χαλκίδα και που θα αλλάξουν ριζικά το ιστορικό κέντρο της πόλης.


Χαλκίδα 5-9-2018
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου