Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ζωή Λιβανίου: «Πολιτικά Παίγνια στη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας»


Χαλκίδα, 04 Σεπτεμβρίου 2018

Με αφορμή το κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, δηλώνει:
Τα πολιτικά παίγνια ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αναμενόμενα και ως ένα βαθμό θεμιτά. Η προσπάθεια όμως πολιτικής εκμετάλλευσης της πραγματικής αγωνίας των κοινωνικών φορέων για να ζωντανέψει το κέντρο της Χαλκίδας, να αποκτήσει την εικόνα που επιθυμεί το σύνολο της πόλης και να αποτελέσει σημείο συνάντησης της τοπικής κοινωνίας,  «χρεώνοντας» τις καθυστερήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τα νεώτερα μνημεία είναι αν μη τι άλλο τραγελαφικό.

Προσωπικά συντάσσομαι με το αίτημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και πολλών άλλων συλλόγων και προσώπων που δεν αναφέρονται για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται για την προστασία των νεότερων μνημείων από τη νομοθεσία. Δεν γίνεται όμως οι όψιμοι υποστηρικτές της αναστήλωσης και αποκατάστασης να κατηγορούν το Υπουργείο Πολιτισμού για καθυστερήσεις, την στιγμή που ο στόχος τους και η διεκδίκησή τους ήταν η κατεδάφιση. Τα χρόνια που χάθηκαν, οι πόροι που χάθηκαν τα χρόνια της ευμάρειας, οι δυνάμεις που αναλώθηκαν σε μια εσφαλμένη και ξένη για τα συμφέροντα της πόλης διεκδίκηση, καλούν σήμερα σε μια διαμαρτυρία αιτούμενοι την μεταφορά των προσωπικών τους ευθυνών στο Υπουργείο.  Υφαρπάζουν την δίκαιη δυσαρέσκεια των κοινωνικών φορέων της πόλης σε μια προσπάθεια χειραγώγησης και αποποίησης των προσωπικών τους ευθυνών.
Το θετικό βέβαια είναι η μεταστροφή της δημοτικής αρχής και η υποστήριξη πλέον της αναστήλωσης της δημοτικής αγοράς. Οι λόγοι είναι προφανείς. Προφανής όμως δεν είναι η μελέτη που έχουν καταθέσει και τι προβλέπεται σε αυτή. Η αγωνία τους να γίνει η αυτοψία του Υπουργείου Πολιτισμού υπό συνθήκες τεχνητής πίεσης εγείρει τουλάχιστον ερωτηματικά για το τι ακριβώς περιλαμβάνεται στη μελέτη και αν υπάρχουν σημεία που θα υποχρεώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να αιτηθούν αλλαγές και διορθώσεις.
Η κινητοποίηση της κοινωνίας που επιζητά ο Δήμαρχος κάτι κρύβει. Καλώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Εύβοιας, τον Εμπορικό Σύλλογο Εύβοιας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Εύβοιας και το σύνολο των πολιτών να είναι σε εγρήγορση και να μελετήσουν με προσοχή την μελέτη που κατατέθηκε εφόσον έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή. 
Τέλος, προειδοποιούμε ότι οι απειλές που εκτοξεύονται από αρμόδια πρόσωπα σε βάρος πολιτών δεν είναι ικανές να αποθαρρύνουν κανέναν από όσους νοιάζονται πραγματικά για αυτή την πόλη. Η νομιμότητα θα τηρηθεί και η αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών θα είναι εξονυχιστική όπως επιβάλουν οι κανόνες προστασίας των νεότερων μνημείων. Όσοι θεωρούν την πόλη τσιφλίκι τους και αδιαφορούν για τους κανόνες της συντεταγμένης πολιτείας θα μάθουν οριστικά ότι οι εποχές που έκαναν ότι ήθελαν ανεξέλεγκτα έχουν παρέλθει οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου