Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ο αγώνας για την άμεση Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς συνεχίζεται


                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών για την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας. Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, τ. Δήμαρχοι και τ. βουλευτές ένωσαν τις φωνές τους για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην χρόνια υποβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς και του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Χαλκίδας.

Πρώτη στο βήμα ανέβηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Βούλα Αγιοστρατίτη, η οποία αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή σημασία που θα έχει για τον εμπορικό κόσμο και το σύνολο της πόλης η Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς. Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προσπάθειες για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Χαλκίδας και να υπάρχει στο κέντρο της πόλης αυτή η εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Νίκος Aίσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ανάδειξης της ΔΑΧ για τον εμπορικό κόσμο της πόλης, που σε συνδυασμό με τα έργα που δρομολογούνται πέριξ της πλατείας Αγοράς, όπως είναι τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, αναμένεται να αλλάξουν το εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας, τονώνοντας την τοπική οικονομία.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Δημήτρης Γκίκας σημείωσε ότι ως επιστημονικός σύλλογος της πόλης, ο Δικηγορικός Σύλλογος, υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της συνολικής εικόνας της πόλης. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας είναι στη διάθεση του Δήμου Χαλκιδέων, προκειμένου να προσφέρει επιστημονική και νομική υποστήριξη, όπου κριθεί απαραίτητο για το ζήτημα της Δημοτικής Αγοράς.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/Π.Ε. Εύβοιας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Μπουρμάς, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία της αποκατάστασης της ΔΑΧ για τη Χαλκίδα και ότι ο Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί, στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου για την πόλη έργου.
Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στη συμβολή της Δημοτικής Αγοράς στην εμπορική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης μας. Στη Δημοτική Αγορά χτυπούσε η καρδιά της Χαλκίδας για περισσότερο από έναν αιώνα και δυστυχώς, τα τελευταία τριάντα χρόνια η καρδιά αυτή έπαψε να χτυπά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
« Δεν θα αναφερθώ στις αιτίες, τις παραλείψεις, τις ευθύνες και τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν διαχρονικά στις πλάτες όλων των Χαλκιδέων και καταλήξαμε σήμερα εδώ, μπροστά από την ετοιμόρροπη Δημοτική Αγορά. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας, να συνθέσουμε και όχι να χωρίσουμε. Να εκφράσουμε την αγωνία μας, αλλά και την αγάπη μας για τη Χαλκίδα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ενώ έκανε μια επισκόπηση των ενεργειών που πραγματοποίησε ο Δήμος από το 2014 έως σήμερα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και χαρακτήρισε το γεγονός ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν τη Δημοπράτηση του Έργου και την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, μια κατάκτηση όλων των Χαλκιδέων.
Ο μέγιστος στόχος είναι να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη και υποβαθμίζει ολόκληρο το ιστορικό και εμπορικό κέντρο, συνέχισε ο Δήμαρχος.
«Στη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας συγκρούεται το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της Χαλκίδας. Στα ερείπια της Αγοράς εδράζεται και το μέλλον της πόλης μας. Το έργο Αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς και της Πλατείας Αγοράς αποτελεί το μεγαλύτερο έργο Αστικής Ανάπλασης του Δήμου Χαλκιδέων. Τα έργα αποκατάστασης σε συνδυασμό με ένα πλέγμα αστικών αναπλάσεων που δρομολογούμε γύρω από την Αγορά, όπως τα ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου στη Γαζέπη, την Κριεζώτου, η επέκταση της πεζοδρόμησης της Αβάντων, οι παρεμβάσεις στις κάθετες οδούς της Αγοράς και η μελλοντική Ανάπλαση της Οδού Βενιζέλου θα αλλάξουν ριζικά ολόκληρο το κέντρο της Χαλκίδας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίσουν να κωλυσιεργούν, οι σημερινές ώριμες συνθήκες για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς θα ακυρωθούν στην πράξη, καθώς ο χρόνος λειτούργησε αμείλικτα για το κτιριακό συγκρότημα της ΔΑΧ και ότι κάθε νέα καθυστέρηση βάζει το έργο στις καλένδες και οτιδήποτε μπορεί να περισωθεί από τη ΔΑΧ θα καταστραφεί. Για τον λόγο αυτό ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής το Υπουργείο Πολιτισμού φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για ό,τι συμβεί στη Δημοτική Αγορά, ενώ κάλεσε τους Κυβερνητικούς Βουλευτές να πιέσουν προς την κατεύθυνση επίσπευσης των διαδικασιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου