Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Ο Χαϊνάς για το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Σκύρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε στην Σκύρο, με την συμμετοχή στην συζήτηση που αναπτύχθηκε, εκτός των εκπροσώπων του Δήμου Σκύρου και πολλών πολιτών και εκπροσώπων φορέων των νησιού. Αυτή η άμεση επαφή των περιφερειακών συμβούλων με τις τοπικές κοινωνίες, τους βοηθά όχι μόνο να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και να θέτουν προτεραιότητες και να κάνουν ιεραρχήσεις στην χρηματοδότηση των έργων. Από την πλευρά μας σημειώσαμε τα εξής :
Για τη Σκύρο και τους Σκυριανούς, θέλουμε να σημειώσουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει το νησί τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόοδος που οφείλεται κυρίως στους Σκυριανούς και τις Σκυριανές, οι οποίοι ανέπτυξαν μια πολύπλευρη και δημιουργική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον πρωτογενή τομέα, στο τουρισμό και στις υπηρεσίες. Δεν περίμεναν το Κράτος να τους λύσει όλα τα προβλήματα τους. Πήραν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες. Δημιούργησαν κατ΄αρχήν το καμάρι τους την ακτοπλοϊκή εταιρία και το πλοίο τους τον “Αχιλλέα”, που συνδέει σταθερά το νησί με το λιμάνι της Κύμης, αλλά και τελευταία και με άλλα νησιά. Δεν έμειναν στην καταγγελιολογία, για τα προβλήματα του νησιού, τα οποία ασφαλώς και υπάρχουν  και ταλαιπωρούν τους πολίτες του νησιού. Και οι ευθύνες για την λύση τους βαρύνουν ασφαλώς, όλους τους θεσμούς της Πολιτείας, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό. Την κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και την αυτοδιοίκηση.
Το επαρχιακό δίκτυο με τους κινδύνους κατάρρευσης ενός διαβρωμένου τμήματος, που συνδέει την δυτική με την ανατολική Σκύρο. Το έργο αντιστήριξης του περίφημου βράχου. Τα προβλήματα ύδρευσης πολλών περιοχών του νησιού και η οριστική λύση με την δημιουργία φράγματος. Τα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία του νησιού, με την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου με κατάλληλες υποδομές, για την επίλυση του προβλήματος με τους σταύλους και το πότισμα των κοπαδιών. Το ξακουστό αλογάκι της Σκύρου, που με την επιμονή και την δουλειά των Σκυριανών παραγωγών, κατ’αρχήν διεσώθη από την εξαφάνιση και στην συνέχεια το ανέδειξαν, όχι μόνο ως ένα σπάνιο είδος που χρειάζεται προστασία, αλλά και για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως η θεραπευτική ιππασία για άτομα με κινητικά προβλήματα και άλλες αναπηρίες. Σήμερα θέλουν να το προωθήσουν στο εξωτερικό και πρέπει να τους βοηθήσουμε να λυθούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα συναντούν. Οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας, με την αναβάθμιση του πολυδύναμου ιατρείου σε Κέντρο Υγείας, όπου σήμερα ελάχιστοι γιατροί και ανύπαρκτο υγειονομικό προσωπικό, δίνουν τη μάχη της παροχής στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε χιλιάδες επισκέπτες και στους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Το πρόβλημα της επέκτασης της σχολικής μονάδας για την κάλυψη των αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών. Την έξυπνη επέκταση του λιμανιού για την υποδοχή περισσοτέρων τουριστικών σκαφών. Την επέκταση της σύνδεσης της Σκύρου με τις Βόρειες Σποράδες, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου  και γιατί όχι με λιμάνια - πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η Σκύρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον Πρωτογενή Τομέα, με την παραγωγή σήμερα ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (Μέλι, κρέας, κ.ά.). Οι παραγωγοί όμως θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα. Να δημιουργήσουν μέσω συμπράξεων μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Leader, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ)). Απευθυνόμενοι όχι μόνο στη εσωτερική αγορά, αλλά και γιατί όχι στο εξωτερικό. 
Στον τουριστικό τομέα κάθε χρόνο η Σκύρος ανεβαίνει σταθερά στις προτιμήσεις των τουριστών ελλήνων (κυρίως οικογενειακός τουρισμός) και αλλοδαπών. Στόχος των τουριστικών μονάδων του νησιού, θα πρέπει να είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Και αυτό θα γίνει με την επιμονή σε ποιοτικές υπηρεσίες μεγάλης προστιθέμενης αξίας, αλλά και με την αξιοποίηση πλέον των νέων υποδομών του αεροδρομίου, που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόνομα πλέον πτήσεις τσάρτερ μεγάλων αεροσκαφών, το μελλοντικό υδατοδρόμιο, την επέκταση του λιμανιού και την δημιουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών και την διασύνδεση της Σκύρου με άλλους θαλάσσιους και ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας.
Η Περιφέρεια μπορεί  να συμβάλλει στον βαθμό που της αναλογεί και σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου, να προωθήσει άμεσες λύσεις σε πολλά επείγοντα προβλήματα, όπως σημείωσαν και αρκετοί πολίτες της Σκύρου και στα υπόλοιπα σε συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση  να δρομολογηθούν λύσεις για το άμεσο μέλλον. Εμείς δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά στους πολίτες της Σκύρου και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην προώθηση των αναγκαίων λύσεων.
Σκύρος 3-10-2016
Κώστας Χαϊνάς

Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου