Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ EΡΘΕΙ!!!

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΣ
Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και σπούδασε στη  Σχολή Θετικών Επιστημών, στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει μόνιμα στο Αλιβέρι και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με ειδίκευση στην εκπόνηση γεωλογικών, υδρογεωλογικών και οικονομοτεχνικών μελετών. Ταυτόχρονα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.
Το Νοέμβριο του 2010 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Ευβοίας με το συνδυασμό "Στερεά Ελλάδα - Κλέαρχος Περγαντάς" και τη διετία 2011-2012 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ


Στη δίνη της οικονομικής κρίσης ένας νέος επαγγελματίας ή επιστήμονας που ζει εδώ μπορεί να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο γι’αυτόν και για τον τόπο μας;
Ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τις δυσμενέστατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που εξαθλιώνει καθημερινά τους οικονομικά ασθενέστερους, διαλύει τη μεσαία τάξη και φαλκιδεύει το μέλλον και τα όνειρα της νέας γενιάς. Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση αυτή θέτει εν αμφιβόλω παραδοσιακές ανθρώπινες αξίες και κεκτημένα του Δυτικού πολιτισμού. Η συνεχής λιτότητα και η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς αναπτυξιακά μέτρα και προστασία των αδυνάτων, οδηγεί στην φτωχοποίηση, την εξαθλίωση, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τελικά την ανεργία, με μεγαλύτερα θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Από τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο Νομός μας, ούτε και οι Δήμοι που τον απαρτίζουν. Το δεύτερο κύμα αποβιομηχάνισης στην Εύβοια συντελείται ραγδαία με το κλείσιμο πολλών εργοστασίων, συνεπικουρούμενο από το κλείσιμο και την ανέχεια στην οποία βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις. Στα όρια του δήμου μας (Δ. Κύμης – Αλιβερίου) παρατηρούμε αντίστοιχα φαινόμενα. Ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως τεχνίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, νέοι επιστήμονες που επιστρέφουν μετά το τέλος των σπουδών τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της φτωχοποίησης. Στα πλαίσια αυτά είναι προφανές ότι οι λύσεις δεν είναι απόλυτα στα χέρια μιας τοπικής κοινωνίας, αλλά άπτονται κυρίως της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Τούτο όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες στο τόπο μας που μας επιτρέπουν όχι μόνο να ονειρευόμαστε, αλλά πρωτίστως να οραματιζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για να τις αναδείξουμε. Ο τόπος μας έχει σημαντικά και ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να αλλάξουμε τις συνθήκες και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Αυτό που απαιτείται είναι όραμα, σχέδιο, συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Σε αυτή την προσπάθεια οι νέοι έχουν καθοριστικό ρόλο.

Με ποιες προϋποθέσεις νομίζετε ότι ο τόπος μας θα γίνει καλύτερος; Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι ευθύνες των τοπικών ηγετών ;
Οι προϋποθέσεις βελτίωσης και ανάπτυξης του τόπου μας αποτελούν συνάρτηση δυο διαφορετικών παραγόντων. Ο πρώτος έγκειται στο να αναγνωρίσουμε και να μελετήσουμε διεξοδικά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα, και ο δεύτερος και ουσιαστικότερος αφορά στην ύπαρξη ενός σχεδίου αξιοποίησης τους. Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να συνδυάσει πολλές και πολύπλευρες μορφές ανάπτυξης. Η εγγύτητα με την Αθήνα, που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το τουριστικό μας προϊόν προσελκύοντας τουρίστες, αλλά και προωθώντας ακόμα περισσότερο την παραθεριστική κατοικία, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κανόνες οικιστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και, ως εκ τούτου επιβάλλεται να βοηθηθούν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Το ενεργειακό κέντρο Αλιβερίου, καθώς και οι βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή, αποτελούν παραδοσιακά έναν ισχυρό οικονομικό πόλο. Η περαιτέρω ανάπτυξη του πρέπει όμως να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Εδώ και δεκαετίες η περιοχή έχει υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση χωρίς πολλές φορές να τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία και επίσης χωρίς εξασφάλιση και παροχή από μέρους των εταιριών, των ελάχιστων ανταποδοτικών έργων υπέρ της τοπικής κοινωνίας.Το λιμάνι της Κύμης είναι στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για τη χώρα και η αξιοποίηση του αποτελεί πρωτεύοντα στόχο. Σε όσα ενδεικτικά ανέφερα θα πρέπει να προσθέσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η περιοχή μας, τις πολιτιστικές μας παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας. Ο ρόλος των τοπικών ηγετών είναι η προώθηση όλων αυτών των πλεονεκτημάτων μέσα από ένα συνολικό σχεδιασμό. Σε μια εποχή που οι πόροι για την αυτοδιοίκηση μειώνονται συνεχώς, έχουμε υποχρέωση να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ είτε αυτό προέρχεται από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλα προγράμματα, αλλά και από τους ΚΑΠ. Επιβάλλεται να συνεργαζόμαστε αλλά και να διεκδικούμε. Βασική προϋπόθεση είναι να προτάσσουμε το συμφέρον των πολιτών, να λειτουργούμε δημοκρατικά, να μην φοβόμαστε αλλά να επιδιώκουμε τη διαβούλευση και την ενημέρωση και να απαιτούμε λογοδοσία και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση.


Ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των τοπικών ηγετών στην περιοχή μας; Επικεντρώστε τουλάχιστον στα ακόλουθα: Βελτίωση υποδομών, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, διαχείριση απορριμάτων, τοπική οικονομία. Προσθέστε ότι άλλο θεωρείται σημαντικό.
Ο Νομός μας συνολικά και επακόλουθα ο Δήμος μας υστερεί σημαντικά σε ζητήματα υποδομών. Το πρόβλημα του κεντρικού οδικού άξονα ταλανίζει την περιοχή για δεκαετίες και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσφατα η Περιφέρεια κατάφερε να λύσει το χρονίζον ζήτημα του δρόμου του Στομίου, ενώ παράλληλα δημοπρατήθηκε η μελέτη αντιμετώπισης της παράκτιας διάβρωσης της Πλατάνας από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και ολοκληρώνεται το λιμάνι της Κύμης με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, η στασιμότητα που παρατηρείται από το Υπουργείο Υποδομών στη δημοπράτηση των παρακάμψεων Βασιλικού, Αμαρύνθου και Αλιβερίου,για τις οποίες υπάρχουν ώριμες μελέτες, καθιστά τον οδικό άξονα Χαλκίδα-Λέπουρα-Κύμη μείζον ζήτημα και ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής. Σε ό,τι αφορά επί μέρους υποδομές στα όρια του Δήμου μας, κομβικά ζητήματα αποτελούν η συντήρηση του αγροτικού δικτύου σε κάθε χωριό, τα αντιπλημμυρικά έργα και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται σε κάποιες περιοχές. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις,παρόλα τα επί μέρους προβλήματα,βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο με μεγάλη εξαίρεση το κλειστό γυμναστήριο του Αλιβερίου, για το οποίο η Περιφέρεια πρόσφατα αποφάσισε την χρηματοδότηση του με περίπου 100.000 ευρώ. Απαιτούνται όμως πολλά περισσότερα ακόμα. Ιδιαίτερης φροντίδας χρήζουν και οι σχολικές εγκαταστάσεις με κυριότερο πρόβλημα τη συντήρησή τους.
Σχετικά με το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, δυστυχώς χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τη δρομολόγηση του. Ως μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος είχα διαφωνήσει με την αρχική επιλογή των Κριεζών, ενώ η μεταγενέστερη επιλογή στην περιοχή των Παραμεριτών αποδείχτηκε πρόχειρη και διάτρητη. Ήταν εμφανής η έλλειψη σχεδιασμού, διαβούλευσης και ενημέρωσης των κατοίκων αρχικά σε ό,τι αφορά την επιλογή μοντέλου διαχείρισης και κατόπιν σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση. Δυστυχώς δεν εξασφαλίστηκε ούτε η δημιουργία ΣΜΑ (Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμάτων), γεγονός πολύ δυσάρεστο και ζημιογόνο για την πορεία της διαχείρισης στο μέλλον. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την προσπάθεια του Δήμου για Ανακύκλωση Υλικών, η οποία είναι προς την σωστή κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να γνωρίζω περισσότερα για την πορεία και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.
Στα θέματα περιβάλλοντος διαπιστώνεται, με μεγάλη χαρά, η ομοθυμία των τοπικών παραγόντων για την άρνηση στην καύση του RDF που μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Κλέαρχου Περγαντά φαίνεται να απομακρύνεται ως ενδεχόμενο. Ωστόσο, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά άπτονται κυρίως στην εφαρμογή της νομοθεσίας, σε κάθε περίπτωση, και στη διενέργεια ελέγχων με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την αποφυγή της ρύπανσης.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι αυτοί οι παράγοντες που αναφέρετε στην ερώτησή σας αποτελούν ένα πλέγμα αλληλένδετων παραμέτρων που οφείλουν να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων συνιστά το αποτέλεσμα της αναβάθμισης των υποδομών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών. Ταυτόχρονα, πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η προστασία ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης καθίστανται ακόμα πιο ευάλωτες. Συνιστά αναγκαιότητα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, παρά τα πενιχρά τους οικονομικά μέσα, να προτάξουν πολιτικές και πρωτοβουλίες που έχουν ως προτεραιότητα την κοινωνική αλληλεγγύη και την προστασία των αδυνάτων πολιτών.

Σας δίνετε η δυνατότητα συμμετοχής στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων από την παρούσα δημοτική αρχή? Τι θα προτείνατε στον τομέα αυτό;
Είναι γεγονός ότι διαχρονικά οι τοπικοί άρχοντες αποφεύγουν τη δημόσια διαβούλευση και τον διάλογο και όταν το επιλέγουν, το αντιμετωπίζουν ως αναγκαίο κακό. Στην εποχή μας θεωρώ ότι οι πολίτες είναι αρκετά ώριμοι και έχουν κατανοήσει πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί άρχοντες και στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα έσοδα είναι ελάχιστα, οι υποχρεώσεις πολλές και μεγάλες όπως και οι ανάγκες. Αυτό όμως που επιθυμούν οι πολίτες είναι ενημέρωση, αλήθεια και διαβούλευση, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και στήριξη των δίκαιων αιτημάτων. Ο θεσμός των λαϊκών συνελεύσεων σε κάθε χωριό είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι αυτές οι συνελεύσεις έχουν νόημα όταν συντελείται πραγματικός διάλογος και ουσιαστική ενημέρωση. Επίσης, ο θεσμός του Καλλικράτη προβλέπει συγκεκριμένες διατάξεις για τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, τις οποίες οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε. Με μεγάλη χαρά παρακολουθούμε τη δράση που αναπτύσσουν τοπικοί σύλλογοι και φορείς στα όρια χωριών ή και ευρύτερα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων πρωτοβουλιών. Ενδεικτικά αναφέρω την ομάδα Αλληλεγγύης στο Αλιβέρι, το Σύλλογο Νέων στο Αυλωνάρι, το σύλλογο του Αγ. Γεωργίου και πολλούς άλλους πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και κάθε μορφής συλλόγους που επιτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στα πλαίσια μιας ανιδιοτελούς αυτοοργάνωσης και διάθεσης για προσφορά. Αυτοί οι φορείς εκφράζουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, και ως εκ τούτου πρέπει να είναι προνομιακοί συνομιλητές όλων των τοπικών αρχών (Δήμου-Περιφέρειας). Είναι χρήσιμο αυτή η δικτύωση να επεκταθεί και να εκφράσει το σύνολο των δημοτών. Τα πράγματα που μας ενώνουν από το Αλιβέρι μέχρι την Κύμη και από τα Μανίκια και το Τραχήλι ως τα Ζάρκα και το Αργυρό, είναι πολλά. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι ανάγκες επίσης. Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι περισσότερη και ορθή διαβούλευση, και κυρίως περισσότερη δημοκρατία.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους ανθρώπους της γενιάς σας ενόψει αποφάσεων που πρέπει να πάρουν για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης η κοινωνία μας αντιμετωπίζει την ηθική και αξιακή κατάπτωση. Οι θεσμοί καταρρέουν και οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι, στρέφουν την πλάτη τους στην πολιτική. Η ατιμωρισία και η αδιαφάνεια κυριαρχούν και το βασικό μας πρόβλημα, πέρα από το οικονομικό, είναι η έλλειψη δημοκρατίας. Το μήνυμά μου προς τους νέους ανθρώπους είναι η προτροπή για συμμετοχή. Όσο και αν απέχουμε η πολιτική και οι πολιτικοί συνεχίζουν να ρυθμίζουν και να αποφασίσουν για την τύχη μας και τις ζωές μας. Οποιαδήποτε πολιτική άποψη και αν έχει ο καθένας από εμάς μόνο μέσα από τη συμμετοχή μπορεί να την προωθήσει σε κεντρικό, αλλά και πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο. Η κοινωνία μας χρειάζεται ριζική αλλαγή και ανανέωση, όχι μόνο ηλικιακή, αλλά πρωτίστως αλλαγή ιδεών, προτύπων και αξιών. Πρέπει εμείς να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί νέοι με ικανότητες, προσόντα και κυρίως άποψη. Τους καλώ λοιπόν να να συμμετέχουν και να αποφασίσουν για το μέλλον τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου