Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


18/02/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στίς 20/02/2013 οι εργαζόμενοι του Γεν.Νοσοκομείου Κύμης συμμετέχουν στην γενική απεργία και ταυτόχρονα διοργανώνουν συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου στην οποία καλούν όλους τους κατοίκους της Κύμης και των γύρω χωριών, με θέμα: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν ΚΥΜΗΣ
Το νοσοκομείο της Κύμης εξυπηρετεί περί τους 25000 κατοίκους της Ανατολικής Εύβοιας και της Σκύρου (αριθμός που το καλοκαίρι τριπλασιάζεται),μια περιοχή που απέχει από 2 έως 5 ώρες από το πλησιέστερο 2βάθμιο Νοσοκομείο.
Οι συνθήκες αυτές καθιστούν κρίσιμο το ρόλο του Νοσοκομείου, τόσο για τα περιστατικά που χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση, όσο και για τους χρόνιους χρήστες υπηρεσιών υγείας.
Είναι προφανές ότι πολλά από τα επείγοντα περιστατικά (π.χ πνευμονικό οίδημα, πνευμονική εμβολή, περιτονίτιδα,  πολυτραυματίας κ.λ.π) θα κατέληγαν πρίν φθάσουν στην Χαλκίδα ή Αθήνα καθώς και ότι το προσδόκιμο επιβίωσης των χρονίως πασχόντων , θα πέσει δραματικά αν υποχρεωθούν σε τρισεβδομαδιαίες, δεκαπενθήμερες ή ακόμα και μηνιαίες μετακινήσεις για υγειονομικές υπηρεσίες απαραίτητες για την κατάσταση της υγείας τους(νεφροπαθείς-καρδιοπαθείς-καρκινοπαθείς-κλπ).
Οι χρήστες υπηρεσιών υγείας των γύρω περιοχών,έχουν ήδη αντιληφθεί ότι η επίθεση που δέχεται ο χώρος της υγείας είναι επίθεση κατά της ίδιας τους της ζωής. Κάποιες ειδικότητες στο νοσοκομείο μας δεν είναι διαθέσιμες καθημερινά, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό φθάνουν κατά καιρούς σε οριακό σημείο, κάποιες κατηγορίες χρονίων πασχόντων αναγκάζονται να φθάνουν στην Χαλκίδα ή και στην Αθήνα για να προμηθεύονται τα φάρμακα τους.

Η επίθεση στην δημόσια υγεία μέσα στο 2013 θα εντατικοποιηθεί, αφού προβλέπονται μεταξύ άλλων:
•    Κατάργηση 11000 κλινών στα δημόσια νοσοκομεία-ειδικά κριτήρια για την δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε παραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούςκ.λ.π
•    Κράτηση 1 ευρώ για κάθε συνταγή και 25 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο.
•   Δραματική διόγκωση των ελλείψεων σε νοσηλευτικό, αλλά και ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Την ίδια στιγμή που οι φαρμακοβιομηχανίες απαλλάσσονται συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος και διευκολύνεται με κάθε τρόπο η <<επιχειρηματικότητα>> στην Υγεία(οι πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων τομέων υγείας στην Ισπανία μας δείχνουν το άμεσο μέλλον).
•   Με την γενικότερη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού(30% κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας) και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας(30% κατά τον ΟΟΣΑ το 2013), η συνεχής και σκόπιμη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας αποκτά δραματική διάσταση.
•    Για το νοσοκομείο της Κύμης είχαμε τη διαβεβαίωση από όλους τους κατά καιρούς αρμόδιους υπουργούς, ότι θα παραμείνει ως νοσοκομείο. Υπάρχουν όμως δύο μεγάλα και διογκούμενα προβλήματα που τείνουν να υποβαθμίσουν το ΓΝ σε κάτι λιγότερο από Κέντρο Υγείας:
1.   όσοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται με συνέπεια την προοδευτική ασφυξία του ΓΝ που σήμερα πιά δουλεύει με τρείς όλους και όλους διοικητικούς υπάλληλους. Την ίδια στιγμή που το σύστημα Υγείας ασφυκτιά από έλλειψη πόρων παρέχει σκανδαλώδη κέρδη σε μεσάζοντες δουλέμπορους που νοικιάζουν εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτουν ηρωικά τις ελλείψεις,  με μισθό το μισό από το κέρδος του μεσάζοντα για τον καθένα από αυτούς.
2.    Την τελευταία διετία μειώθηκαν δραματικά τα κονδύλια εφημεριών και νοσηλευτικών ωρών με συνέπεια , ειδικά σε κάποιες ειδικότητες να λειτουργούμε σα φροντιστήριο(Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή) και όχι σα νοσοκομείο.
Για μας τους εργαζόμενους του ΓΝ-Κύμης είναι πιά φανερό, ότι για την διάσωση του νοσοκομείου μας, αλλά και γενικότερα του δημόσιου συστήματος υγείας δεν αρκεί πιά η κινητοποίηση των υγειονομικών(γιατρών-νοσηλευτώνκ.λ.π), αλλά χρειάζεται η συστράτευση όλων και πρώτα από όλα των ίδιων των χρηστών υγείας.
Ο υγειονομικός κλάδος παρά τις δραματικές περικοπές στο εισόδημα του(40-60%), δεν προβάλλει αυτή την στιγμή σε πρώτη γραμμή τα κλαδικά και μισθολογικά του αιτήματα, αλλά την διάσωση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.
Καμιά απόλυση-διαθεσιμότητα στο ήδη ελλειμματικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Άμεση κάλυψη των αναγκών με προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.
Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία-πρόνοια-φάρμακο. Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.
Η Πανελλαδική - πανεργατική απεργία την Τετάρτη 20/02 είναι μια ευκαιρία να δηλώσουμε την θέληση μας:
Να αντισταθούμε στα μέτρα που πλουτίζουν τους τραπεζίτες και τους εργολάβους φτωχοποιώντας και κλέβοντας την ζωή του ελληνικού λαού.
Να αντισταθούμε στο ξεπούλημα του τόπου μας και την μετανάστευση των παιδιών μας.
Να αντισταθούμε σε κάθε επιταγή των υπαλλήλων των τραπεζιτών και των εργολάβων, δηλαδή της τρόϊκας, της κυβέρνησης  και της Ε.Ε.
Να αντισταθούμε στην κατάρρευση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.
Να αντισταθούμε στην υποβάθμιση του νοσοκομείου μας.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ-ΚΥ ΚΥΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου