Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙ.



Αναδημοσίευση από: AVLONARIsuch-a-lovely-place
Άλλη μια επιστολή διαμαρτυρίας που στάλθηκε στην σελίδα μας από κάτοικο του Αυλωναρίου:
Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 στην πλατεία Αυλωναρίου, ο κ. Δήμαρχος μας είπε ότι αν δεν κάνουμε κάποια διαχείριση των σκουπιδιών μας, θα υποχρεωθούμε να στέλνουμε όλα τα απορριμματοφόρα στη Θήβα με κόστος 75€ ανά κάτοικο. Αν όμως κατασκευάσουμε για όλη τη Νότια Εύβοια 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μια Μονάδα Ανάκτησης Υλικών, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, θα μας στοιχίζει 15€ ανά κάτοικο. Υποστήριξε λοιπόν πως για λόγους οικονομίας και ασφάλειας λόγω πυρκαγιών κ.ά. επιβάλλεται να υλοποιηθεί το έργο αυτό.
Ο δήμος Καρύστου θα κατασκευάσει τον δικό του ΣΜΑ σε χώρο υπάρχουσας χωματερής. Η Μονάδα Επεξεργασίας χωροθετείται στα Κριεζά. Ο δικός μας δήμος προτείνει τη «Ρέουσα» Αυλωναρίου για τον ΣΜΑ που θα εξυπηρετεί περίπου 16.000 κατοίκους της περιοχής των πρώην δήμων Κύμης, Κονιστρών και του μισού περίπου δήμου Αυλώνος.
Τον ΣΜΑ αυτό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Δήμαρχος, θα επισκέπτονται καθημερινά 5 απορριμματοφόρα, εκ των οποίων τα 4 θα προέρχονται από τις περιοχές της Κύμης και των Κονιστρών, ενώ μόλις 1 θα μεταφέρει τα απορρίμματα της δικής μας περιοχής.
Τα 4 απορριμματοφόρα όμως θα διανύουν αποστάσεις 20 – 50 χιλιομέτρων περίπου για να φτάσουν στο Αυλωνάρι και ως εκ τούτου το οικονομικό όφελος θα είναι πραγματικά ασήμαντο, αν συνυπολογιστεί μάλιστα το κόστος λειτουργίας του ΣΜΑ και των μεταφορικών του container που θα μεταφέρει συμπιεσμένα τα απορρίμματα στη Μονάδα των Κριεζών. Κι όμως θα υπολείπονταν άλλα 15 περίπου χιλιόμετρα για τα 4 απορριμματοφόρα προκειμένου να φτάσουν στα Κριεζά και τα έξοδα θα ήταν σαφώς λιγότερα.
Κατά συνέπεια ο ΣΜΑ θα πρέπει να εγκατασταθεί στην περιοχή της Κύμης, στο χώρο της πρώην χωματερής, ή στα σύνορα με τον Δήμο Κονιστρών, έτσι ώστε τα 4 απορριμματοφόρα να διανύουν μικρότερες έως και μηδαμινές αποστάσεις, ενώ το 1 απορριμματοφόρο της περιοχής μας να αδειάζει στη Μονάδα.

Αναφέρθηκε επίσης από τον κ. Δήμαρχο ότι υπάρχουν ΣΜΑ στην Κηφισιά και στο Μοναστηράκι. Αυτοί όμως δεν είναι κινητοί, έχουν άλλες προδιαγραφές (κτήρια, υπόγεια μεταφόρτωση, βόθρους για τα υγρά απόβλητα κ.λπ.), και τα 5.000.000€ δεν φτάνουν για τέτοια έργα, ούτε για τη Μονάδα που σχεδιάζεται.
Στη «Ρέουσα» δεν μπορεί να γίνει ούτε υπόγειος ούτε υπέργειος ΣΜΑ,
α) γιατί η περιοχή είναι «ευάλωτη» στις πλημμύρες,
β) γιατί απέχει μόλις 230 μέτρα από την ταβέρνα «Γαλήνη» και 100 μέτρα από κατοικίες της περιοχής του Πυργίου,
γ) γιατί αν το ύψος της ράμπας που θα κατασκευαστεί ώστε να ανεβαίνουν τα απορριμματοφόρα είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου, 4,5 μέτρα, τότε ο ΣΜΑ θα «συναγωνίζεται» τον ΕΝΕΤΙΚΟ ΠΥΡΓΟ και οι τουρίστες θα μπερδεύονται όταν επισκέπτονται το Αυλωνάρι,
δ) γιατί η «Ρέουσα» δεν αποτελεί το κέντρο βάρους της περιοχής Κύμης – Αυλωναρίου,
ε) γιατί πολύ κοντά βρίσκεται το γήπεδο του Αυλωναρίου, όπου πολλά παιδιά καθημερινά αθλούνται...
Θα μπορούσα να επικαλεστώ πολλά ακόμη επιχειρήματα, αλλά προς το παρόν θα αρκεστώ σ’ αυτά τα λίγα.
ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΙΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ.

Μετά τιμής
Βασίλειος Ντέμκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου