Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ Η ΑΛΛΑΓΗ.

H Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ για την συγκρότηση αυτόνομης δημοτικής παράταξης και την κάθοδο με την πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές είναι πράγματι  το μοναδικό έως σήμερα  ολοκληρωμένο πολιτικό κείμενο που έχει καταθέσει  δημοτική παράταξη. Αυτό οφείλουν να το παραδεχτούν όλοι και να γνωρίζουν ότι τους επιβάλλει να καταθέσουν και όσοι άλλοι μετάσχουν στις εκλογές τη δική τους πολιτική πλατφόρμα. Το ποιος είναι ωραίος, επικοινωνιακός και τζιμάνι  μπορεί να αποτελεί κριτήριο παραπλάνησης των ψηφοφόρων αλλά οι καιροί δεν επιτρέπουν  λάθη και επιφανειακές επιλογές. Συνεπώς περιμένουμε το πολιτικό πλαίσιο και των άλλων συνδυασμών. Όχι απαραιτήτως συστοιχισμένο με το κομματικό σύστημα αλλά οπωσδήποτε  βασισμένο στην αυτοδιοικητική πολιτική.
Με την πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούμε σε όλα, συμφωνούμε όμως σε πάρα πολλά. Δεν μας εκφράζει η υπαγωγή της αυτοδιοίκησης σε έναν κεντρικό πολιτικό και κομματικό στόχο διότι αυτό έρχεται σε αντίφαση με την ανεξαρτησία του τοπικού πολιτικού συστήματος έναντι του κεντρικού, ανεξαρτησία που είναι αναγκαία για την διεκδίκηση και την κατάκτηση όλο και μεγαλύτερου χώρου για την Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο μίας νέας δημοκρατικά συγκροτημένης Πολιτείας. Να ένα πεδίο διαλόγου και αναζήτησης νέων συγκλίσεων.
Ο στόχος της Ισχυρής και Δημοκρατικής Δημοτικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει εξουσία, τοπική αυτονομία, περισσότερη, θα λέγαμε πλέρια εσωτερική δημοκρατία και πραγματική συμμετοχή των πολιτών και των κινημάτων. Να ένα άλλο πεδίο αναζήτησης νέων συγκλίσεων.
Τέλος πώς να διαφωνήσει κανείς με τις  παρακάτω αναφορές;
 «Δεν μπορούν να την υπηρετήσουν παλιές, φθαρμένες πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για το που και πως φτάσαμε ως εδώ σήμερα, που έχουν προτεραιότητα τις  πελατειακές σχέσεις και την συντήρηση ενός μηχανισμού που στα μυαλό του έχει την επαναφορά στις «παλιές του δόξες». Ούτε  και ετερόκλητες δυνάμεις που συνεκτικό τους ιστό έχουν την κυριαρχία του «ηγέτη» και την  οπαδική λογική, που πνίγει την δημιουργική δύναμη της συλλογικότητας, χτυπά την διαφάνεια, προωθεί την ευνοιοκρατία»…… «στο βάθεμα της Δημοκρατίας, με την θέσπιση κανόνων και σχέσεων μιας ριζικά διαφορετικής  ηθικής  και αισθητικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αγκαλιάζοντας  και υπολογίζοντας  ισότιμα όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά. Αντιτάσσοντας     την   σεμνότητα    της κοινωνικής προσφοράς, την πιο πλατιά συλλογικότητα, και την  ενεργό συλλογική συμμετοχή του εμείς, στον αντίποδα του παραγοντισμού , του συγκεντρωτισμού, της κυριαρχίας του εγώ, και της κατά ανάθεση διοίκησης. Φέρνοντας    τον φρέσκο αέρα  της  αξιοκρατίας , της ισονομίας , του σεβασμού στην επιστημονική άποψη των ειδικών, της ριζοσπαστικής ανατροπής του παλιού και την δημιουργία του καινούργιου απέναντι σε κάθε τι παλιό, φθαρμένο, απαξιωμένο σε επίπεδο αυτοδιοικητικού λόγου, αλλά και σε κάθε παλαιοκομματική πρακτική του ψέματος, του εκβιασμού,  του ρουσφετιού, και της διαπλοκής  που διαμόρφωσε το δικομματικό σύστημα.»

Αυτές είναι μερικές από τις κορυφαίες αντιθετικές επιλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με  την Διακήρυξή του αλλά σημασία έχει και για  τις δημοτικές παρατάξεις  της Αριστεράς όπως και για όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις η  συμφωνία λόγων και πολιτικών πρακτικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου