Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗΣ: ΑΣ ΜΗ ΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Η ΤΩΡΙΝΗ ΣΤΕΡΗΣΕ ΣΕ ΕΜΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗΣ
Ο Βασίλης Στρουμπούλης γεννήθηκε το 1984 στο Πράσινο Αλιβερίου. Αποφοίτησε από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αλιβερίου και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στο ίδιο ΑΕΙ παρακολούθησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με αντικείμενο: ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός στο Αλιβέρι  

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ένας νέος επαγγελματίας ή επιστήμονας  που ζει εδώ μπορεί να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο γιαυτόν και τον τόπο μας;
Η εικόνα της τελευταίας πενταετίας μαρτυρά φυγή των νέων επαγγελματιών – επιστημόνων προς το Εξωτερικό. Δεν είμαι σίγουρος εάν τελικά η οικονομική κρίση οφείλεται σε αδυναμίες δικές μας μόνο  ή/και σε άλλους παράγοντες. Η ουσία είναι ότι λόγω της παρούσας κατάστασης οι νέοι πολίτες, και όχι μόνο, διακατέχονται από βαρύ κλίμα απογοήτευσης. Ως γνωστόν, στον τόπο μας
1) Η οικονομική δραστηριότητα (κατασκευαστικός κλάδος, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κλπ) έχει συρρικνωθεί.
2) Η ανεργία έχει αυξηθεί.
3) Όσοι έχουν προσανατολιστεί στον πρωτογενή τομέα αντιμετωπίζουν μεγάλη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αναμονή.
4) Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των υπό ίδρυση είναι σχεδόν ανύπαρκτη από τον Τραπεζικό τομέα με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οι νέες να αρχίσουν τη λειτουργία τους.
Επομένως το μέλλον ενός νέου επαγγελματία – επιστήμονα απεικονίζεται ζοφερό αλλά πάντα ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο είναι επίκαιρος, ελκυστικός και αναγκαίος εκ μέρους μας για την ευημερία της επόμενης γενιάς.

Με ποιες προϋποθέσεις νομίζετε ότι ο τόπος μας θα γίνει καλύτερος; Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι ευθύνες των τοπικών ηγετών;
Ως βασική προϋπόθεση ώστε ο τόπος μας να παρουσιάσει ανοδική εξέλιξη είναι η απόκτηση συνοχής της νέας ευρύτερης κοινωνίας που ιδρύθηκε με το πρόγραμμα ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’. Στοιχείο που θα υπερκαλύψει τις όποιες τοπικές διαφορές είναι η Νομοθεσία, η οποία έχει ήδη αποδώσει το ρόλο κάθε συνιστώσας ‘’γειτονιάς’’ του νέου διευρυμένου Δήμου. Στη συνέχεια κρίνω απαραίτητο κάποια στιγμή επιτέλους να αρθεί η ανήθικη κατάταξη των Δημοτών σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη όπου ανήκουν οι συμμετέχοντες ή ψηφοφόροι του εκάστοτε συνδυασμού που διοικεί τον τόπο μας και στη δεύτερη οι υπόλοιποι. Σαφέστατα, η δεύτερη ‘’κατηγορία’’ είναι πλειοψηφική αλλά καθόλου ‘’ενδιαφέρουσα’’ για τους τοπικούς άρχοντες αφού η πρώτη και μόνο αρκεί για την επανεκλογή τους. Παράδειγμα προς αποφυγήν αποτελεί η πελατειακή λογική και της παρούσας Δημοτικής Αρχής η οποία εκφράστηκε με απευθείας αναθέσεις έργων χιλιάδων ευρώ σε στενά συγγενικά πρόσωπα πολιτικών που βρίσκονται υψηλά στην ιεραρχία του Δήμου μας. Ανάγκη για εργασία έχουν εκατοντάδες πολίτες όχι μόνο οι γόνοι κάποιων μελών του νικηφόρου  συνδυασμού των Τοπικών εκλογών.
Βέβαια, οφείλω να επισημάνω ως θετική εξέλιξη την σταδιακή ανεξαρτητοποίηση αρκετών υποψηφίων από τα Αθηνο-κεντρικά κόμματα. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Αναμένω όμως και την ανεξαρτητοποίηση από διάφορα οικονομικά συμφέροντα κάποιων πολιτών-μελών των συνδυασμών που έχουν επιλεγεί να διοικήσουν το Δήμο.


  Ποιες κατά την γνώμη σας πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των τοπικών ηγετών στην περιοχή μας; Επικεντρώστε τουλάχιστον στα ακόλουθα: βελτίωση υποδομών, ποιότητας ζωής, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, τοπική οικονομία. Προσθέστε ότι άλλο θεωρείτε σημαντικό.
Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα λόγω του μεγάλου χρέους των ΟΤΑ, η κατασκευή νέων έργων υποδομής καθιστάται ιδιαίτερα δυσχερής. Η συντήρηση τους όμως είναι απαραίτητη και εφικτή. Όσον αφορά την τοπική οικονομία, η αναζήτηση έστω και μικρών ιδιωτικών επενδύσεων κρίνεται καθοριστική για τη μείωση της ανεργίας. Ο Δήμος δεν μπορεί να λύσει εξ’ολοκλήρου το πρόβλημα της ανεργίας, μπορεί όμως να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, μια πρόταση που σίγουρα κρύβει προβλήματα και ερωτηματικά αλλά αξίζει να την καταθέσω είναι η εξής:
Ένας από τους τρεις συντελεστές μιας παραγωγικής διαδικασίας είναι η γη. Οι Δημοτικές εκτάσεις είναι μεγάλες και ανεκμετάλλευτες. Θα μπορούσαμε λοιπόν να μετατρέπαμε μια κατάλληλη Δημοτική έκταση κοντά στο βασικό οδικό άξονα σε ‘’βιοτεχνικά’’ οικόπεδα. Τα εν λόγω οικόπεδα θα προσφέρονταν ως κίνητρο σε επίδοξους επενδυτές στην περιοχή μας. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα παραχωρούσαμε την κυριότητα αλλά μόνο τη χρήση για 40-50 χρόνια, με αντάλλαγμα την απορρόφηση ανέργων της περιοχής μας, συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου και ότι άλλο θα κρινόταν απαραίτητο. Με αυτή την πρόταση όχι μόνο ο επιχειρηματίας θα ήταν κερδισμένος αφού θα εξοικονομούσε αρκετά χρήματα αλλά και οι άνεργοι συμπολίτες μας, καθώς και ο Δήμος έμμεσα.
Ένα μεγάλο θέμα που αφορά το περιβάλλον είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας φοβίζει τόσο ο γεωγραφικός τόπος επεξεργασίας τους όσο η εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας ενός τέτοιου εγχειρήματος. Σίγουρα όμως η τοποθεσία θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και για την επιλογή αυτής κρίνεται απαραίτητη η άποψη ειδικών επιστημόνων. Η διαχείριση των απορριμμάτων κρύβει πλούτο αλλά και κινδύνους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τη διαχρονική υποτονική αντιμετώπιση της Παιδείας από τις Τοπικές μας Αρχές. Αρκετά Ιδρύματα, αλλά και ΟΤΑ ενισχύουν οικονομικά την προσπάθεια αξιόλογων νέων Επιστημόνων ανά την Ελλάδα, όπως υποτροφίες προς νέους επιστήμονες για μετεκπαίδευση στο Εξωτερικό, καινοτόμα εργαστήρια στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μπορούμε και εμείς, έστω και δειλά στην αρχή, να ενισχύουμε παρόμοιες προσπάθειες.

Σας δίνετε η δυνατότητα συμμετοχής στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων από την παρούσα δημοτική αρχή; Τι θα προτείνατε στον τομέα αυτό;
Όσον αφορά το ερώτημα αυτό, διαπιστώνω μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Δημοτών εκατέρωθεν ευθύνες. Τοπικά προβλήματα που μερικές φορές τυγχάνει ο πολίτης πρώτος να παρατηρήσει δεν τα αναδεικνύει. ‘’Άστο, θα το δει κάποιος άλλος, πάμε να φύγουμε τώρα’’ συχνά λέμε. Είναι όμως λανθασμένη συμπεριφορά. Σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο με 45 Τοπικές Κοινότητες, 2 Δημοτικές Κοινότητες και 111 οικισμούς είναι απίθανο να επιλύονται άμεσα τα διάφορα τοπικά προβλήματα από έναν άνθρωπο μόνο, τον Δήμαρχο. Δεν μπορεί όμως ο Δήμαρχος από τη μια να διαμαρτύρεται προεκλογικά για την ίδρυση του υφιστάμενου ευρύτερου Δήμου θεωρώντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έκτασης και από την άλλη να υποτιμά στην πράξη το θεσμό του Τοπικού Προέδρου μη αποδίδοντας τους έστω και την Πάγια Προκαταβολή (1000.00 €/έτος για άμεσες ανάγκες). Ποιος θα λύσει άμεσα τα προβλήματα στις γειτονιές των χωριών; Ο Δήμαρχος  ή ο Πρόεδρος; Προτείνω λοιπόν αποκέντρωση της εξουσίας με έμπρακτο σεβασμό στο ρόλο των Προέδρων / εκπροσώπων.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους ανθρώπους της γενιάς σας ενόψει αποφάσεων που πρέπει να πάρουν για την τοπική διακυβέρνηση;
Το μήνυμα μου είναι ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στα κοινά με παρεμβάσεις στη δημόσια ζωή, προβολή των αιτημάτων μας και συμμετοχή σε πολιτικούς -όχι κομματικούς- φορείς.

Ας μην στερήσουμε στην επόμενη γενιά αυτά που η τωρινή στέρησε σε εμάς!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου