Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΕΤΟΙΜΗ Η Κ.Υ.Α. ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΛΑΜΙΑ, ΘΗΒΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΑ




Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΗΜΕΡΑ, φ.13-4-2013, σ.24
Aλλάζει ο χάρτης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο περιφερειακός σχεδιασμός που είχε μείνει στα συρτάρια αλλά και  η ατολμία των ενδιάμεσων οργάνων όπως και της ίδιας της Περιφέρειας να προωθήσουν κάποιες αλλαγές για τη διαχείριση των απορριμμάτων οδηγεί πλέον στην κατάργηση της αρμοδιότητας της αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτόν.
Έτσι είναι θέμα λίγων ημερών να εκδοθεί καινούργια απόφαση όπου ουσιαστικά θα δια- μορφώνει ένα τοπίο χωρίς επιστημονικές προσεγγίσεις, χωρίς μεγάλα οράματα αλλά με μοναδικό στόχο να αποφύγουν τα πιθανά πρόστιμα.
Οι κινήσεις από την πλευρά της Ε.Ε. οι οποίες έρχονται επέβαλαν ήδη στο ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΕΣ κάποιες κινήσεις έτσι ώστε να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα διευθετεί άμεσα τα συγκεκριμένα θέματα και θα προσπαθεί να αποτυπώσει σε επίπεδο εφαρμογής την υπάρχουσα κατάσταση λειτουργώντας έτσι πυροσβεστικά για να αποφευχθούν τα πρόστιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ΚΥΑ που προετοιμάζουν στην Αθήνα έχει προκαλέσει έναν πονοκέφαλο στους δημάρχους οι οποίοι χθες που βρέθηκαν στη Θήβα έχοντας τις πληροφορίες για το σχέδιο εκτίμησαν ότι δεν μπορεί να γίνονται αλλαγές κάτω από τέτοιες διαδικασίες, ούτε μπορούν να γίνονται ανατροπές αν συνολικά δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν και σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας και το οποίο θα αποστείλουν στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε τα αρχικά σχέδια θα προσπαθήσουν είτε να τα προσαρμόσουν σε καλύτερες συνθήκες, είτε και να τα ανατρέψουν. Αν και οι ίδιοι δεν πιστεύουν σε καμία περίπτωση ότι θα μπορούσαν σ’ αυτή τη φάση να ανατρέψουν τα σχέδια εκείνο το οποίο τους ενδιαφέρει είναι να μπορέσουν όλα αυτά να γίνουν κάτω από το καθεστώς των δεσμεύσεων γιατί ουσιαστικά με τον τρόπο που το χειρίζεται το υπουργείο πολύ γρήγορα δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για να φιλοξενούν απορρίμματα ούτε βεβαίως θα υπάρχουν χρήματα για τα αναγκαία έργα σε σχέση με τη διαχείρισή τους.
Τα σχέδια
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όλος ο σχεδιασμός κινείται στην κατεύθυνση να χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη υποδομή, δηλαδή ΧΥΤΑ που έχουν άδεια και μπορούν να φιλοξενήσουν απορρίμματα και έτσι λοιπόν γίνεται ένας ανασχεδιασμός για το ποιος Δήμος θα πη- γαίνει που τα σκουπίδια του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να αποφύγουν τις αγκυλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν όπου απαγορεύονταν να κινούνται  εκτός Νομού και πολύ περισσότερο εκτός Περιφέρειας.

Ο πυλώνας του σχεδιασμού έχει ως βάση τους υφιστάμενους ΧΥΤΑ της Λαμίας, της Λιβαδειάς, της Θήβας και της Χαλκίδας. Σε αυτούς ουσιαστικά μεταφέρονται όλα τα σκουπίδια απ’όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Ένα μικρό τμήμα από αυτά θα πάει σε ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα με  βάση τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στις επεξεργασίες που έχουν υπάρξει και αναμένεται να περιληφθούν και στην απόφαση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα τα σκουπίδια από τους Δήμους Κύμης -Αλιβερίου και Καρύστου προορίζεται να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας. Μάλιστα όταν αρχίσουν και λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις προεπεξεργασίας ορίζεται ότι θα μεταφέρονται τα υπολείμματα της επεξεργασίας στον ίδιο ΧΥΤΑ.
Σε ότι αφορά τα σκουπίδια συνολικά της Ευρυτανίας και των δύο Δήμων, δηλαδή και του Δήμου Αγράφων και του Δήμου Καρπενησίου, αυτά θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ της Λαμίας όπως και όλα τα υπόλοιπα που μεταφέρονται μέχρι σήμερα. Σε ότι αφορά τα σκουπίδια του Δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας προορίζεται κατά ένα ποσοστό να μεταφέρονται στη Λαμία και κατά ένα άλλο ποσοστό να μεταφέρονται στη Λιβαδειά. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι προσδιορίζεται για περίπου μισά μισά. Τα σκουπίδια τώρα από το Δήμο Λοκρών θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ της Θήβας ενώ τα σκουπίδια από το Δήμο Μώλου Αγίου - Κων/νου θα μεταφέρονται στο σύνολό τους στο ΧΥΤΑ της Λαμίας. Ο Δήμος Δωρίδας θα μεταφέρει τα σκουπίδια του στο ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου ενώ ο Δήμος Δελφών τα μεν σκουπίδια από τους Δελφούς, την Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή θα τα μεταφέρει στη Λιβαδειά ενώ τα σκουπίδια από την περιοχή που συνορεύει με την Φθιώτιδα θα τα μεταφέρει στη Λαμία. Μάλιστα προσδιορίζεται ότι κατά 60% τα σκουπίδια θα μεταφέρονται στη Λιβαδειά και κατά 40% θα μεταφέρονται στη Λαμία.
Έτσι λοιπόν ουσιαστικά φαίνεται να λύνεται πρόσκαιρα το θέμα των προστίμων αφού όλη αυτή η διαδικασία θα μπει άμεσα μπροστά και κυρίως με την υπογραφή της απόφασης. Μάλιστα στην ίδια απόφαση προσδιορίζεται ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το ανάλογο τίμημα για τα σκουπίδια τους και μάλιστα κατά ένα τρόπο προσδιορίζεται και το τιμολόγιο.
Μέσα από την ίδια απόφαση επιβάλλονται κάποιοι κανόνες σε ότι αφορά την διαχείρισή τους και συγχρόνως αφού εξασφαλίζεται το πού θα πάνε τα σκουπίδια ζητούν τα υπουργεία να κλείσουν όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάζει και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την συνολικότερη διαχείριση και τη μείωση των σκουπιδιών, όμως κατά περίπτωση.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να έχει άμεση εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό πως τα όρια και οι αντοχές από τις υπάρχουσες υποδομές είναι συγκεκριμένες γεγονός το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα αυτούς που γνωρίζουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη Θήβα
Το σχέδιο δράσης και η εκλογή αντιπροέδρου ήταν τα δύο ζητήματα τα οποία αντιμετώπισε η νέα διοίκηση που προέκυψε στο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα έχει την ευθύνη σε περιφερειακό επίπεδο. Σε ότι αφορά το σχέδιο δράσης έγινε μια πρώτη συζήτηση και η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα προέκυψαν θα είναι μια ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως επί- σης και ένα χρονοδιάγραμμα για την εκπόνησή του. Από τα βασικά στοιχεία είναι ότι συντάσσεται για να αντιμετωπίσει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, όπως επίσης για να δρομολογηθούν και ένα σύνολο από έργα και εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
Τρία εργοστάσια
Όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης ουσιαστικά η πρόταση περιλαμβάνει τη λειτουργία τριών εργοστασίων, το ένα στην Θήβα, το δεύτερο στην Λαμία και το τρίτο όλα συγκλίνουν ότι προτείνεται η Χαλκίδα. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει και άλλες παρεμβάσεις, όμως σε κάθε περίπτωση αναμένεται να τεθεί σε διάλογο με την ολοκλήρωσή του και πρώτα και κύρια αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα. Όλα αυτά αναμένεται να εξαρτηθούν και από τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις και εκεί ακριβώς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και δήμαρχοι της περιοχής θα έχουν πλέον το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων. Τέλος για τη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Βασίλης Καθαροσπόρης που είναι αντιδήμαρχος Χαλκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου