Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ


ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Συμπληρωματική κατάθεση απόψεων από τον εκπρόσωπο των αιτούντων μηχανικών του Δ. Κύμης Αλιβερίου για την μεταφορά της Υπηρεσία δόμησης στο Αλιβέρι
Προς:
α) Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας
    Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας
    Δ/νση Διοίκησης
    Τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού  Νομού Ευβοίας
    Ελ. Βενιζέλου και Βελισσαρίου 2
    Τ.Κ 34100 Χαλκίδα
Κοινοποίηση:
α) Διαφωνούντες συνάδελφοι μηχανικοί (μέσω Ενημερωτικής Ιστοσελίδας)

κ. Προισταμένη του τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού Ν. Ευβοίας
Ενημερωθήκαμε από αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας–Στερεάς Ελλάδας με το υπ’αριθμόν 6465/63960 σχετικό έγγραφο ότι εσείς θα εξετάσετε το αίτημα  της επιστολής μας που λάβατε με αρ. Πρωτ. 938/46834/11-03-2013.
Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η κίνηση μας δεν περιγράφεται ως “επιστολή διαμαρτυρίας των μηχανικών του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου” , αλλά ως “επιστολή διαμαρτυρίας μηχανικών Δήμου Κύμης-Αλιβερίου”, δηλαδή μιας ομάδας μηχανικών που διεκδικεί  την μεταφορά της Υ.ΔΟΜ του Δ. Κύμης–Αλιβερίου στην έδρα του Δήμου , στο Αλιβέρι. Επίσης, για την εξυπηρέτηση του εν λόγω κινήματος διαμαρτυρίας δε συστάθηκε κάποιο συλλογικό όργανο στο οποίο να είναι εγγεγραμένα μέλη όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί του Δήμου μας, και επομένως να καθιστούσε υποχρεωτική την ενημέρωσή όλων των μηχανικών. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η κίνηση μας είναι νομιμότατη και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση το όποιο αίτημα ενός μέλους μιας επαγγελματικής ομάδας προς τα όργανα της Πολιτείας να κρίνεται από την καθολική ή πλειοψηφική συμμετοχή των μελών.
Στο κείμενο που φέρεται να δημοσιεύσαν συνάδελφοι μηχανικοί, εφόσον είναι πραγματική επιστολή, με ειλικρινή σεβασμό διαφωνούμε, αντιτάσσουμε και προσθέτουμε τα εξής επιπλέον στοιχεία προς τεκμηρίωση των επιχειρημάτων μας:
1.    Τα ιστορικά στοιχεία – δεδομένα για τον πρώην δήμο Κύμης δεν αποτελούν σοβαρό επιχείρημα. Με τα χρόνια δημιουργούνται νέες πραγματικότητες και δυναμικές οι οποίες δεν μπορούν να δεσμεύονται  από τις συνθήκες του παρελθόντος. Σήμερα λοιπόν , η πόλη του Αλιβερίου πέρα από βιομηχανικό – οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής αποτελεί νομικά και την έδρα της διοίκησης του Δήμου μας. Είναι δυνατόν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας (πολεοδομικές εφαρμογές, όροι δόμησης ,πράξεις εφαρμογής , τακτοποίησης και αναλογισμού), η ΔΕΥΑΚΑ, να στεγάζονται στο Αλιβέρι και η Υ.ΔΟΜ να παραμένει στην Κύμη; Δεν δυσχαιρένεται έτσι η μεταξύ των κεντρικών υπηρεσίων επικοινωνία αλλά και η εξυπηρέτηση των πολιτών λόγω της μεγάλης απόστασης; Υπάρχει ήδη απόφαση του κ. Δημάρχου (ΑΔΑ : Β40ΖΩΛΡ-0Ψ9)  όπου υπάλληλος της Υ.ΔΟΜ ασκεί τα καθήκοντα του στην πόλη του Αλιβερίου. Γιατί όχι και οι υπόλοιποι;

Η Δημοτική ενότητα Αυλώνος δεν επηρεάζεται από την μεταφορά της Υπηρεσίας Δόμησης στο Αλιβέρι (αυξάνεται η απόσταση κατά 2 km μόνο αλλά μέσω ηπιότερου οδικού δικτύου ). Όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου για τα δύο τελευταία έτη (2011-2012) σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης (αρ. Πρωτ. 234/2013) έχει ως εξής:

2011                2012      Σύνολο           Σύνολο
                                                                                                     Ευρύτερης Περιοχής
α) Δημοτική Ενότητα Ταμυνέων        73                    46             119            
β) Δημοτική Ενότητα Δυστίων           72                    32             104             223
γ) Δημοτική Ενότητα   Αυλωναρίου  59                    40               99
δ) Δημοτική Ενότητα  Κονιστρών      21                     6                 27            
ε) Δημοτική Ενότητα Κύμης               69                     32             101             128
στ) Δημοτική Ενότητα Σκύρου            38                    34               72            (200) με Σκύρο
Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε ότι η ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου (Δημοτικές ενότητες Ταμυνέων και Δυστίων) υπερτερεί κατά πολύ ως προς την επίσημη οικοδομική δραστηριότητα έναντι της ευρύτερης περιοχής της Κύμης (Δημοτικές Ενότητες Κύμης και Κονιστρών), συγκεκριμένα 223 έναντι 128 Οικοδομικών Αδειών. Ακόμα και το Δήμο της Σκύρου να συμπεριλάβουμε ,η επίσημη οικοδομική δραστηριότητα αυξάνεται στις 200 Οικ. Άδειες , δηλαδή πάλι υπολείπεται της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου.Βέβαια το θέμα της Σκύρου το αναλύω στην επόμενη παράγραφο.
3.    Το μοναδικό επιχείρημα που προτάσσουν οι διαφωνούντες επίσημοι φορείς και συνάδελφοι μηχανικοί αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών και μηχανικών από το νησί της Σκύρου. Σας υπενθυμίζω ότι ο Δήμος Σκύρου ως ανεξάρτητος Δήμος υποχρεούται από την κείμενη νομοθεσία να ιδρύσει δική του Υ.ΔΟΜ. Δεν κρίνω σκόπιμο να απολογηθούμε εμείς για την καθυστέρηση της αναδιοργάνωσης της εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου της Σκύρου. Όμως, αφού κάποιοι συνάδελφοι έθεσαν το ζήτημα κρίνω απαραίτητο να θέσω το εξής ερώτημα: Aπό το σύνολο των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται στο νησί της Σκύρου , πόσες πραγματικά από αυτές υπογράφονται από μηχανικούς με έδρα τη Σκύρο και πόσες από μηχανικούς με έδρα την Αθήνα ή την Χαλκίδα; Πάντως στην τελευταία περίπτωση νομίζω ότι πάλι το Αλιβέρι αποτελεί προσβασιμότερη τοποθεσία.
Υποσημείωση : Στην προσπάθεια κάποιων να πείσουν τους αρμόδιους φορείς για παραμονή της Υπηρεσίας δόμησης στην πόλη της Κύμης ανέδειξαν την ανάγκη για εξυπηρέτηση των κατοίκων και μηχανικών από τον όμορο δήμο της Σκύρου. Εφόσον λοιπόν πιστεύουν ότι οι αποφάσεις του Δήμου μας πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν και τις ανάγκες συμπολιτών μας από γειτονικούς δήμους τότε γιατί δεν απέστειλαν κείμενο διαμαρτυρίας προς την παρούσα δημοτική αρχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου η οποία αρνήθηκε το αίτημα του Δημάρχου Καρύστου (αρ. Πρωτ. 755/19-01-2013)  για από κοινού προσπάθιες μεταφοράς της ΔΟΥ από την Κύμη στα Κριεζά ή σε κτίριο της Επαρχιακής οδό Λεπούρων – Καρύστου; Οι κάτοικοι και ελεύθεροι επαγγελματίες του Δήμου Καρύστου δεν επιβαρύνονται με 2-3.5 ώρες απόσταση εώς την πόλη της Κύμης; Αυτή η ‘‘επιλεκτική αλληλεγγύη’’ δεν είναι ουσιαστικά αλληλεγγύη αλλά εκμετάλλευση των αναγκών κάποιων συμπολιτών μας προς εξυπηρέτηση μόνο ατομικών και μικρο-πολιτικών συμφερόντων. Υπάρχει πολιτική με συγκεκριμένη και σταθερή λογική και νοοτροπία και πολιτική χωρίς βασικούς άξονες αλλά με όρους που προσαρμόζονται στο επιδιωκόμενο ψηφοθηρικό αποτέλεσμα.
Πιστεύουμε ότι έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα, τόσο νομικά όσο και από επίσημα στοιχεία αρμόδιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων.
Επαναλαμβάνουμε το βασικό μας επιχείρημα, δηλαδή ότι είναι θεσμική υποχρέωση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, που πηγάζει από τον Ν. 3852/2010 περί οργάνωσης των ΟΤΑ (γνωστός καί ως νόμος Καλλικράτης) η μεταφορά όλων ανεξαρτήτως των Δημοτικών Υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η Υ.ΔΟΜ στην έδρα του Δήμου. Μάλιστα, υπάρχει δημόσιος χώρος χωρίς ενοίκιο που μπορεί να στεγάσει τη συγκεκριμένη Υπηρεσία.
Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Κύμης θα προκύψει από αναπτυξιακά έργα και από την τουριστική της αξιοποίηση, όχι από την αυθαίρετη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών. Η απομάκρυνση της δεν θα βλάψει τα οικονομικά μεγέθη της πόλης.
Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη αυτή επιστολή, θα ήθελα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να αποσαφηνίσω ότι η κίνηση μας δεν εξυπηρετεί κανενός τα μικρο-πολιτικά συμφέροντα. Η αντίδραση μας θα ήταν το ίδιο δυναμική για όποια δημοτική παράταξη διοικούσε το δήμο μας 2.5 χρόνια εώς σήμερα και αρνείτο πεισματικά να εφαρμόσει τις οδηγίες και το πνεύμα του προγράμματος ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ για την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Μερίδα από συναδέλφους μηχανικούς τους οποίους εκπροσωπώ, είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να δικαιωθούμε εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό μέσω της προσφυγής μας στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναμένουμε λοπόν όλες τις απαραίτητες ενέργειες από την υπηρεσία σας, μεταξύ των οποίων την κρίση σας για τη νομιμότητα της μη εφαρμογής της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δ. Κύμης–Αλιβερίου (Μέρος Α, Αρθ. 1, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ–ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΦΕΚ 2718/Β΄/17-11-2011, ΑΔΑ: 456ΥΟΡ10-3Φ7)* από τον κ. Δήμαρχο του Δ. Κύμης Αλιβερίου, δηλαδή να στεγάσει την Υ.ΔΟΜ ως κεντρική υπηρεσία του Δήμου μας στην έδρα του, το Αλιβέρι.
  
Με τιμή
Ο εκπρόσωπος των αιτούντων μηχανικών
για μεταφορά της Υ.ΔΟΜ Κύμης–Αλιβερίου στο Αλιβέρι
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗΣ
Msc ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ
Βλ.ΦΕΚ 2718/Β/17-11-2011 ΟΕΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου