Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Για το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 27-7-2016 (2). Αποκαλύψεις από τον Μπουραντά!!!

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                                         ΑΛΙΒΕΡΙ  1-8-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εκτός των άλλων, ερωτήθηκε ο πρώην Δήμαρχος, αν έχει κάποια πρόταση για την φόρτωση και την μεταφορά των απορριμμάτων με νόμιμο τρόπο και  φυσικά δεν απάντησε γιατί δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση. Απλά επενδύει στο αδιέξοδο.
Αυτό  που γίνεται από την σημερινή αντιπολίτευση, δεν λέγεται και δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι ξεκάθαρη προδοσία της εμπιστοσύνης, με την οποία την περιέβαλαν οι πολίτες, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτοί που την στήριξαν με την ψήφο τους στις τελευταίες  εκλογές.
Η αντιπολίτευση μπορεί να συνεισφέρει στους πολίτες και στο Δήμο πολλά επισημαίνοντας  τυχόν λάθη και παραλείψεις  αυτών που διοικούν και προβάλλοντας τις δικές της προτάσεις και θέσεις, οι οποίες, αν είναι ορθές, μπορούν να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν.
Με λίγα λόγια και η πλειοψηφία και η αντιπολίτευση, πρέπει να λειτουργούν για την προστασία των συμφερόντων των δημοτών και του Δήμου και όχι γύρω από τα προσωπικά συμφέροντα του κάθε Δημάρχου ή άλλων στελεχών.
Ανάμεσα σε αυτά που μας είπε ο Πρώην Δήμαρχος, άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι πράττει κατά τα άνω τα γιατί έχει μηνυθεί από την σημερινή Δημοτική Αρχή για κακοδιαχείριση κατά την διάρκεια της  θητεία του, από 1-1-2011 μέχρι 31-8-2014.
Και επειδή αναφέρει συνεχώς πως ότι έκανε το έκανε για να λειτουργήσει ο δήμος χωρίς εμπόδια κλπ., δηλαδή το έκανε για το καλό του Δήμου, πρέπει οπωσδήποτε να ακουστεί   πιο ολοκληρωμένη η πραγματικότητα για την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλά κενά σε πολλούς.  Άλλωστε και η σημερινή Δημοτική Αρχή, δεν γνώριζε πάρα πολλά πράγματα από τη αρχή, στην πορεία της έγιναν γνωστά πολύ  περισσότερα.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή διακίνησης των χρημάτων του Δήμου με τον εξής τρόπο :
Τα χρήματα με διάφορους τρόπους έφευγαν από τα ταμεία του Δήμου και πήγαιναν στα διάφορα Νομικά Πρόσωπα και εταιρείες του Δήμου.
Η μεγαλύτερη μετακίνηση γινόταν μέσα από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –Αποχέτευσης, την ΔΕΥΑΚΑ.
Η ΔΕΥΑΚΑ λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση και απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον Δήμο.
Όμως η Δημοτική αρχή, όταν ιδρύθηκε η ΔΕΥΑΚΑ το 2011, δεν μετέφερε το ρεύμα των αντλιοστασίων στην εταιρεία  αλλά εξακολουθούσε να το πληρώνει ο Δήμος, με αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα Δημοτικά Τέλη να πηγαίνουν στην πληρωμή του ρεύματος της ΔΕΥΑΚΑ και του Δήμου, ενώ τα Δημοτικά τέλη υπάρχουν αποκλειστικά για την συλλογή διαχείριση, μεταφορά κλπ. των απορριμμάτων και για  τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου, των δρόμων, των πλατειών κλπ. και όχι για την πληρωμή των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΚΑ, στην οποία ανήκει η ευθύνη να καλύψει τις δικές της δαπάνες.
Ως αποτέλεσμα τώρα που αυξήθηκαν οι δαπάνες της μεταφοράς και της ταφής των απορριμμάτων, οι οποίες δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα,  να υπάρχει αδυναμία να καλυφθούν οι επί πλέον δαπάνες, οι οποίες  φθάνουν στις 700.000 € τον χρόνο.
Επειδή ακριβώς τα χρήματα πήγαιναν στην πληρωμή του ρεύματος της ΔΕΥΑΚΑ, τα απορριμματοφόρα δεν ήταν δυνατόν  να συντηρηθούν, ούτε  να επισκευαστούν, ενώ θα έπρεπε να αγοράζουμε  καινούργια απορριμματοφόρα.
Η διαρροή χρημάτων, παράνομα προς την ΔΕΥΑΚΑ, σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκ. € τον χρόνο. Επομένως τα τρία (3) χρόνια δηλαδή 2012, 2013 και 2014, τα ποσά που έφυγαν από τον δήμο ήταν πάνω από 3,5 εκ.€ και θα αναρωτηθεί κανείς∙ τι έγιναν τελικά αυτά τα ποσά;
Αυτό μπορεί να το απαντήσει ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος και η οικονομική και η Τεχνική υπηρεσία που υποστήριζε  την λειτουργία της  ΔΕΥΑΚΑ.
Πριν αναλάβει η σημερινή δημοτική αρχή πολλοί πρόεδροι είχαν καταγγείλει ότι  τα έργα που είχαν φαίνοταν ότι έγιναν από την ΔΕΥΑΚΑ, αλλά δεν έγιναν ποτέ ωστόσο  πληρώθηκαν και αυτή ήταν η βάση της καταγγελίας μας και προς τον κ Εισαγγελέα, η οποία διερευνάται από οικονομικό επιθεωρητή που έχει εγκατασταθεί εδώ και (8) μήνες και ελέγχει  όλα αυτά τα θέματα.
Άλλος τρόπος μεταφοράς χρημάτων ήταν οι Σχολικές επιτροπές, με την μέθοδο των εκτάκτων επιχορηγήσεων, οι οποίες και για τις δύο (2) Σχολικές επιτροπές ήταν 1.059.770€, για τα έτη 2012, 13 & 14.
Υποτίθεται ότι διατέθηκαν σε διάφορα έργα στα  Σχολεία της Πρωτοβάθμιας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όταν, όμως, ερωτήθηκαν οι Διευθυντές  των Σχολείων αν πράγματι έγιναν τα έργα που  εμφανίζονταν ότι κατασκευάστηκαν και πληρώθηκαν, η απάντηση τους  ήταν αρνητική.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το Νομικό πρόσωπο  Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο ανήκουν οι παιδικοί σταθμοί κλπ.
Έχουν δοθεί έκτακτες επιχορηγήσεις μέχρι το 2014, προς προμηθευτές και όχι μόνο  οι οποίες ξεπερνούν τις 500.000 €, όσα περίπου  είναι και τα χρέη του Νομικού Προσώπου.
Η λειτουργία του Νομικού Προσώπου, όπως προκύπτει από τις επιμέρους δαπάνες, εκτός από την προβλεπόμενη τακτική επιχορήγηση, που είναι 350.000 € το χρόνο, χρειάζεται  για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα ακόμα  150.000 € κάθε χρόνο.                     Σήμερα, τα χρέη του Νομικού Προσώπου είναι πάρα πάνω από 500.000 €, όσο είναι και  οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν τα έτη  2012, 2013 και 2014.
Αφού όμως το Νομικό Πρόσωπο χρωστά περίπου πάρα πάνω από τις 500.000, όσο είναι και οι έκτακτες   επιχορηγήσεις, τότε που πήγαν τα ποσά των επιχορηγήσεων ;
Είναι φανερό που πήγαν. Πήγαν εκεί που πήγαν και όλα τα άλλα.
Επομένως, μέχρι το 2014, από το Δήμο έχουν φύγει περί τα 5 εκ. €, ενώ τα χρέη που έχουν καταγραφεί και ανάγονται όλα στις προηγούμενες περιόδους είναι πάνω από 1,5 εκ.€ και μαζί με τις δικαστικές αποφάσεις , κατασχέσεις κ.α. ξεπερνούν τα 3 εκ €.
Δηλαδή αν δεν είχαν πληρωθεί και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 4,5 εκ € για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δήμου, που δόθηκαν την περίοδο 2013-2014 σε όλη τη χώρα, ο Δήμος θα πρέπει, χωρίς άλλο, να είχε χρεοκοπήσει.
Αυτή η πραγματικότητα μας έχει κάνει πολύ προσεκτικούς  και βρισκόμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και άμυνα, αφού, εκτός των καταγγελιών, είναι φανερό ότι οι δικαστικές αποφάσεις και οι κατασχέσεις είναι ένα απ΄ τα κύρια όπλα που γίνεται από την αντιπολίτευση για την εξόντωση του Δήμου.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, την οποία αντιμετωπίζει καθημερινά ο Δήμος και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μην  υπάρξουν επιπτώσεις σε βάρος των δημοτών.


                                                                            Γραφείο Τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου