Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου της 3ης Νοεμβρίου 2014 η Σοφία Τσολάκη, ως εισηγήτρια της παράταξης «Η Στερεά σε Νέα τροχιά», διατύπωσε τις παρακάτω θέσεις σχετικά με τη σύσταση Επιτροπής Ισότητας Φύλων.
«Η φτωχή μας (αριθμητικά) παρουσία ,εμάς των γυναικών εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και γενικότερα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, σημαίνει ότι ούτε οι νόμοι ,ούτε οι ποσοστώσεις, αλλά ούτε τα ευχολόγια μπορούν να ενθαρρύνουν εμάς τις γυναίκες ,στην ισότιμη με τον άντρα συμμετοχή στα κοινά. Γιατί βασικές προϋποθέσεις για να μπει και να δράσει η γυναίκα στην πολιτική, είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία που πρέπει να έχει, η μείωση των ωρών εργασίας, εάν έχει αυτό το αγαθό, οι κοινωνικές παροχές που θα τη στηρίξουν όταν αυτή λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας ,παιδείας.
Eμείς οι γυναίκες που βρισκόμαστε σήμερα εδώ έχουμε χρέος να αναδείξουμε το θέμα της ισότητας των φύλων σε πρωτεύον πολιτικό ζήτημα, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό, μια και στην Ελλάδα των μνημονίων, της φτώχειας και της ανεργίας, η γυναίκα είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα, αλλά και το έμψυχο υλικό που θα δουλέψει για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.
Η πρωτοβουλία για την δημιουργία της Επιτροπής Ισότητας Φύλων για την παράταξή μας σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που θα έχουν τεθεί από τις εμπειρίες και τις ανάγκες των γυναικών. Τι σημαίνει για μια γυναίκα να ζει σε μια πόλη που έκλεισαν όλα τα εργοστάσια και γέμισε άνεργες, ή σε ένα νησί που είναι πλήρως εξαρτημένο από τον τουρισμό; Τι σημαίνει κατοικώ σε μια πόλη όπου τα ονόματα των δρόμων, τα αγάλματα ,οι αναμνηστικές πινακίδες, αναφέρονται μόνο σε μεγάλους ή και σε λιγότερο μεγάλους άντρες ,σαν να μην πέρασαν ποτέ από αυτόν τον χώρο γυναίκες; Πώς θα μπορέσουμε ως αιρετοί να βοηθήσουμε τις γυναίκες της Περιφέρειάς μας να φτιάξουν έναν Συνεταιρισμό, κυρίως να τις εμπνεύσουμε για τις νέες απαιτήσεις των καιρών και να τους φέρνει και μεροκάματο, σε ένα τόσο σκληρό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι πολυεθνικές στην αγορά;
Αυτά είναι ελάχιστα από τα ερωτήματα που η γυναικεία ματιά στην καθημερινότητα θέτει, μαζί με το κοινωνικό αίτημα για πολιτική αλληλεγγύης, κοινωνικής ευαισθησίας, συνεργασίας, συνεννόησης, κατανόησης των ανθρώπων, ισόρροπης και αρμονικής συνύπαρξης γυναικών και αντρών σε όλους τους τομείς της ζωής.
Κατά τη γνώμη μας πέρα από το θεσμικό πλαίσιο απαιτούνται πρωτοβουλίες ανά νομό, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, τους γυναικείους φορείς όπου υπάρχουν, με την Αυτοδιοίκηση με καταγραφή αποτελεσμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στόχος της επιτροπής Ισότητας των Φύλων είναι ο εκσυγχρονισμός του κοινωνικού προτύπου με σκοπό την αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού, ανεξαρτήτως φύλου, και την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων. Η σύστασή της θα αποτελέσει βασικό εργαλείο αυτή την περίοδο σε επίπεδο περιφερειακής διοίκησης  και προτείνω τη συμμετοχή μου στο παραπάνω όργανο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου