Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ LAFARGE ΣΤΟ ΜΥΛΑΚΙ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τέταρτη 5 Νοεμβρίου 2014 στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής Αλιβερίου έδωσαν το παρόν στο κάλεσμα της Συντονιστική Επιτροπής και είπαν ένα ηχηρό όχι στα σχεδία της ΑΓΕΤ LAFARGE  να προχωρήσει στην καύση απόβλητων (σκουπίδια )στο Μυλάκι Αλιβέρίου 50 μετρά από τα σπίτια.
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής μίλησε ο εκπρόσωπος της Γ.Λαγανάς Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου, τονίζοντας:
«αυτή η άδεια καύσης πάσης φύσεως απορριμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η χαριστική βολή για το Αλιβέρι και την ευρύτερη περιοχή..
Έτσι μια κραταιά τσιμεντοβιομηχανία μετατρέπεται σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών.
Με την νέα άδεια το πολύπαθο Αλιβέρι γίνεται ο σκουπιδοτενεκές της Ελλάδος.
•  Όλα τα απόβλητα  της βαριάς βιομηχανίας, των διυλιστηρίων σκουριές στάχτες, λάσπες από στεριά και θάλασσα έρχονται στο Αλιβέρι.
• Το rdf έρχεται χύμα σε μεγάλες ποσότητες και με ελάχιστους ελέγχους 60.000 λυματολάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς (Ψυτάλλεια) έρχονται να καούν σε απόσταση αναπνοής από το Αλιβέρι φέρνοντας τον καρκίνο και τον θάνατο μέσα στα σπίτια μας».
Καταλήγοντας τόνισε χαρακτηριστικά «Ζητάμε όμως από όλους Δήμο, Περιφέρεια από τα κόμματα  καθαρές κουβέντες, θέση χωρίς αστερίσκους και παραπομπές όχι ευχολόγια αλλά συγκεκριμένες δράσεις.
Ο Ευ. Σπίθας έκανε μια αναδρομή με το τι έχει γίνει από το 2007 που άρχισε ο αγώνας της Συντονιστικής Επιτροπής και ανέλυσε γιατί δεν μπορεί με ασφάλεια να κάψει απόβλητα το συγκεκριμένο εργοστάσιο .
Πνευμονολόγος κ. Β. Ντόβολης μίλησε για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου και  νευρολογικών περιστατικών (πάρκινσον .σκλήρυνση κατά πλάκας) κλπ σε σχέση με άλλε περιοχές της Ελλάδος.
Ο Κ. Μπατσακούτσας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην στάση της ΑΓΕΤ απέναντι στην κοινωνία..
Εκ μέρους της επιτροπής μανάδων η Βάνα η Φρυγανιώτη ζήτησε από όλες της μανάδες της περιοχής που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον να υπογράψουν την έκκληση των μανάδων να σταματήσει κάθε ενέργεια από την ΑΓΕΤ LAFARGE να κάψει απόβλητα.
Στην συγκέντρωση παρευρέθησαν οι βουλευτές Ευαγ. Αποστόλου και Δημήτρης Αναγνωστάκης και από το βήμα δήλωσαν την ενεργή συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων Επίσης παρευρέθηκε και μίλησε εκ μέρους της Περιφέρειας ο κ. Δ. Αργύρης, Περιφερειακός Σύμβουλος.
Δυναμικό παρών έδωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με το ψηφοδέλτιο τη Ρένας  Δούρου, κ. Ιωαν. Στεργίου τονίζοντας ότι και η Ανατολική Αττική θα πληγεί από την καύση των απόβλητων από την ΑΓΕΤ  και διαβεβαίωσε ότι θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να πάρει και αυτό σαφή θέση
Τον λόγο πήραν και δήλωσαν την συμπαράσταση τους στους πολίτες της περιοχής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  κ. Γ. Μαρίνος , κ Κ. Χαϊνάς και κ. Ν. Στουπής,
Τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Μπενάκης.
Εκ μέρους του Δήμου Κύμης Αλιβερίου τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Μπαράκος όπου ανακοινώσε την συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου και τις δράσεις της, με πρώτη ενέργεια τον συμβολικό αποκλεισμό της πύλης του εργοστασίου της ΑΓΕΤ LAFARGE την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 καθώς νομικές δράσεις.
Παρέμβαση έκανε και ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της  αντιπολίτευσης  στον Δήμο κ. Δ Θωμάς.
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας κ. Ηλίας Κούκουρας
Στην συγκέντρωση παρευρέθησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Γ .Μπόκαρης  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Κ. Μιχαήλ. Γ. Παγώνης .Φ. Αναστασίου, Ευ .Ντούρας, Ν. Κιούσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλιβερίου κ Χρ. Φούντας και ο κοινοτικός σύμβουλος Πρασίνου κ. Γ. Σεφερλή, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας κ Στεφ. Μπασινάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας  κ Ηλ. Κούκουρας.
Από τους συγκεντρωμένους πολίτες της περιοχής Αλιβερίου εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα όπου ζητούν
1) Nα σταματήσει άμεσα η ΑΓΕΤ LAFARGE κάθε ενέργεια για να κάψει κάθε είδους απόβλητα στο εργοστάσιο στο Μηλάκι.
2) Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει άμεσα την άδεια καύσης των αποβλήτων και να ζητήσει από την ΑΓΕΤ  νέα  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ χωρίς τα εναλλακτικά καύσιμα και την εμπορία ασβεστόλιθου που θα διαλύσει τα σπίτια βόρεια του Αλιβερίου
3) Ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την καύση των αποβλήτων στο Αλιβέρι.
                                      ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                                       Γ. Λαγανάς

                                        gld@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου