Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ


Έχουμε στον Προϋπολογισμό του Δήμου μας κωδικούς με μικροποσά άντε ως 5.000 ευρώ και με διάφορους γενικούς και αόριστους τίτλους έτσι ώστε να μην είναι σαφής ο σκοπός και το περιεχόμενο της ανατιθέμενης εργασίας.
Τις εργασίες τις αναθέτουμε με απόφαση Δημάρχου, δηλαδή αναθέτει ο Δήμαρχος όπου θέλει τις εργασίες αυτές, για τις οποίες πάντως έχει συνταχθεί επίσης γενικόλογη Τεχνική Έκθεση από τον οποία κατά κανόνα δεν προκύπτει το είδος και ο τόπος αλλά ούτε η κοστολόγηση των εργασιών.
Αυτός που θα τις αναλάβει θα έπρεπε να είναι ο πλέον οργανωμένος επαγγελματίας διότι οι εργασίες αφορούν ευρεία γκάμα αντικειμένων, από συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων, καλοριφέρ, ηλεκτρολογικά. Συνήθως είναι ένας νεαρός επαγγελματίας και ο συνομήλικός του επαγγελματίας που δεν είναι κολλητός του δημάρχου θα κάνει και δύο χρόνια για να μαζέψει αυτά τα χρήματα που ο νεαρός ανάδοχος μαζεύει στο άψε σβήσε.
Τι και αν ο Δήμος διαθέτει τεχνίτες αλλά και ολόκληρη Δημοτική Επιχείρηση με υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, ηλεκτρολόγους  αυτοκινήτων κ.ο.κ. Χρειάζεται άραγε να δαπανήσει τόσα χρήματα για την συντήρηση ή επισκευή των εγκαταστάσεών του αναθέτοντας έξω τις εργασίες αυτές;. Δεν θα έπρεπε να εξοικονομήσει πόρους για να τους διαθέσει εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, όπως π.χ. η καθαριότητα  μέσα στα χωριά που γίνεται πλέον από τους συλλόγους ή η αγορά λαμπτήρων τους οποίους επίσης αγοράζουν οι δημότες και δίνουν στον δημοτικό ηλεκτρολόγο να τις εγκαταστήσει;
Για παράδειγμα οι αποφάσεις Δημάρχου 955/2012,956/2012, 957/2012 και 959/2012 που δημοσιεύτηκαν προχθές αναφέρονται αντίστοιχα σε: «Συντήρηση και επισκευή λεβητοστασίων- καλοριφέρ» με 4.900 ευρώ, «Συντήρηση και επισκευή υδραυλικών εγκαταστάσεων κτιρίων» με 3.060 ευρώ, «Συντήρηση και επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων» με 4.900 ευρώ και «Συντήρηση και επισκευή υδραυλικών λοιπών μονίμων εγκαταστάσεων», 4000 ευρώ. Συνολικό κόστος 16.860 ευρώ. Σε έναν και μόνο επαγγελματία.
Γνωρίζει άραγε κανείς να μας πει ακριβώς τις εργασίες που έγιναν, που και πότε έγιναν και το κοστολόγιό τους. Προφανώς δεν γνωρίζει διότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης του δημοτικού χρήματος δεν επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων, επιτρέπει την υπερκοστολόγηση, την συμπερίληψη άλλων άσχετων δαπανών κ.ο.κ.

Αυτός είναι ένας κλασικός τρόπος σπάταλης διαχείρισης που οδηγεί στη διασπάθιση του λιγοστού δημοτικού χρήματος. Δυστυχώς αυτή η μέθοδος που χαντακώνει κάθε Δήμο έχει γίνει κανόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου