Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΑΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ !!!

Από την αποτυχία και το αδιέξοδο στην πιο ανόητη (προσωρινή;) λύση!!!


Η πρόσφατη (1η Αυγούστου 2013) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Λαμίας (φ. 947, της 2ας Αυγούστου 2013 σ. 12-13) να αποφάσισε να προτείνει την μεταφορά των απορριμμάτων της Νότιας Εύβοιας στον ΧΥΤΑ της Βόρειας Εύβοιας στην Ιστιαία. Τουλάχιστον προσωρινά έως ότου γίνουν τα έργα επέκτασης του ΧΥΤΑ της Κεντρικής Εύβοιας αν και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Προφανώς πρόκειται για σχεδιασμό επί χάρτου χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές αποστάσεις και το κόστος. Για να καταλήξουν εκεί  αποκλείστηκε  για την ώρα ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας όπως και της Λαμίας όπου και στους δυο προγραμματίζονται έργα επέκτασης. Τελικά ήταν προνοητικός ο Νίκος Μανώλης, ο Δήμαρχος Καρύστου, ο οποίος έχει λάβει προ πολλού άδεια διάθεσης των απορριμμάτων στην Ιστιαία για να εντάξει το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Καρύστου και του ΣΜΑ και μονάδας Κομποστοποίησης στο ΕΣΠΑ!!!.
 Αντίθετα, στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου τα πράγματα έχουν μείνει στάσιμα, εκεί που ήταν το 2011. Με  αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου του, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση και του δήθεν ΦΟΔΣΑ Νότιας Εύβοιας,  ούτε ΧΥΤΥ Νότιας Εύβοιας  προωθήθηκε, ούτε οι ΣΜΑ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου αλλά ούτε και η αμφιβόλου σκοπιμότητα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Προφανώς ο αντίλογος θα είναι ότι φταίνε οι τοπικές κοινωνίες που αντέδρασαν στα Σχέδια του Δημάρχου ή η αντιπολίτευση που δεν είχε πρόταση (που να λιβανίζει τον Δήμαρχο). Τα επιχειρήματα αυτά είναι φτερό στον άνεμο.

Χωρίς κανένα σοβαρό προγραμματισμό, με μελέτες σκοπιμότητας που εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες χωρίς να είναι  μελέτες,  χωρίς καμία σοβαρή προσπάθεια για τη διαμόρφωση κοινωνικής συναίνεσης αλλά αντίθετα με επίμονο τορπιλισμό της, με προτάσεις άρπα κόλα που στόχευαν στο θεαθήναι και την αυτοπροβολή αλλά δεν πατούσαν γερά σε κριτήρια και τεκμηριωμένα επιχειρήματα αντί τελικά να δοθεί λύση  οδηγήθηκαν σε μη λύση και αδιέξοδο.
Λύσεις υπήρχαν απλές και ιεραρχημένες αλλά η δημοτική αρχή  στάθηκε ανίκανη να τις αντιληφθεί. Γιαυτό φέρει ακέραια την ευθύνη της αποτυχίας.  Όσο για το μπλέξιμο με δικαστικούς και διοικητικούς λαβύρινθους απλώς επιβεβαιώνεται με τον πιο απόλυτο και κωμικοτραγικό τρόπο η απόλυτη ανικανότητα.
Το ότι και άλλοι – εκτός ελαχίστων- απλώς παρακολούθησαν τις εξελίξεις ή και τις ενθάρρυναν δεν οδηγεί σε μοίρασμα  και διάχυση της ευθύνης. Η ευθύνη βαραίνει ακέραια τη «δημοτική παρέα» που διοικεί και πήρε στο λαιμό της όλη την Νότια Εύβοια.
Μόνο ένα καλό είχε αυτή η ιστορία. Την γέννηση κινημάτων πολιτών που αντιδρούν, διαμαρτύρονται  και σηκώνουν φωνή. Γιαυτό θα γράψουμε  εν ευθέτω χρόνω.
Τα δύσκολα όμως δεν πέρασαν. Οι ΧΑΔΑ  που σήμερα χρησιμοποιούν χωρίς κανένα μέτρο διαχείρισης πρέπει  άμεσα να κλείσουν για να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης. Τα απορριμματοφόρα δεν μπορούν να πάνε ούτε στις εκτελούμενες ήδη διαδρομές  τους. Χρειάζεται  χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). Πάλι θα αρχίσουν τα «όργανα» γιατί δεν είχαν την ευφυΐα να προβλέψουν ΣΜΑ στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ , όπως έκαναν στην Κάρυστο και αλλού.
Αυτή την φορά δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής. Τους επόμενους μήνες η λύση αλλά και η κατασκευή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Ή μήπως τη λύση θα δώσει ο ΣΜΑ της Αμαρύνθου που μόλις ξεμπλόκαρε από το ΣτΕ; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!!!
Πως άραγε σε έναν τόπο που έχει υποστεί τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές άλλοτε με την σιωπή και άλλοτε με τα «κροκοδείλια δάκρυα»  ή τις διαμαρτυρίες «αλά καρτ»  πολιτικών και οικολογικών παραγόντων, στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;. Ερώτημα που θα απαντηθεί λίαν συντόμως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου