Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΘΗΤΑΚΗΣ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ- ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΤΩΡΑ.



1.Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη χωματερή του Αλιβερίου στις 14/6/2012, οι δημοτικές παρατάξεις «Πολίτες της Αυτοδιοίκησης» (Παπαναστασίου) και «Ενεργοί Πολίτες» (Σιαγιάννης), ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Στουπής και ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου» έβγαλαν ανακοινώσεις που αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς. Μάλιστα ο Σύλλογος, στην ανακοίνωση αναφέρει ότι καίγονται τεράστιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων που απειλούν να καταστήσουν το Αλιβέρι Σοβέζο.
Αυτό που παρατηρείται, σε όλες τις ανακοινώσεις, είναι ότι η κριτική εστιάζεται στη καταγγελία της κατάστασης που υπάρχει και περιορίζεται στην υπόδειξη της διαχείρισης της χωματερής. Δεν υπάρχει πρόταση για την λύση του προβλήματος.
2.- Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι δικό μας πρόβλημα και θα πρέπει μόνοι μας να το λύσουμε. Όπως σε κάθε πρόβλημα, η λύση δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στο διάλογο. Διάλογο που θα προκαλέσει η υποβολή προτάσεων που θα έχουν επεξεργασθεί εξειδικευμένοι επιστήμονες.
Η Δημοτική Αρχή, από τον Απρίλη του 2011, ζήτησε εγγράφως, από τις δημοτικές παρατάξεις, τους δημοτικούς συμβούλους, τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, αλλά και από όλους τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια του Δήμου και τους πολίτες, την υποβολή προτάσεων για την λύση του θέματος. Κυρίως προτάσεων που να αναφέρονται στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων.
Δεν απάντησε σχεδόν κανένας.
Δεν απάντησε κανένας γιατί ενώ όλοι γνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη να κλείσουν οι χωματερές, κανένας δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προτείνει συγκεκριμένο χώρο που θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις. Αντί να υπάρξει υπεύθυνη πρόταση, αρκούμαστε στην καταγγελία της λύσης που θα υποδειχτεί. Έτσι δεν έχουμε δυσαρεστήσει κανένα αλλά αφήνουμε το πρόβλημα να σαπίζει.

3.- Η πρόταση που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6/7/2012, προήλθε από μία μελέτη που συντάχθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ασφαλώς αποδέχομαι ότι εναντίον της μπορεί να υπάρξουν όχι μόνο παρατηρήσεις αλλά και αντιρρήσεις. Είναι όμως αυτονόητο ότι η βελτίωση ή η αντίκρουση της μελέτης αυτής μπορεί να προέλθει μόνο από μία άλλη μελέτη, που θα την έχουν συντάξει, επίσης, εξειδικευμένοι επιστήμονες.
4.-Αυτή η αρχή του διαλόγου καταπατήθηκε από την αντιπολίτευση. Κατανοώ απολύτως τις αντιδράσεις των κατοίκων, που ξεσηκώνονται στο άκουσμα της λέξης «σκουπίδια». Γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων, δεκαετίας ολόκληρες, ταυτίζεται με τις ανεξέλεγκτες χωματερές που έχουν επιφέρει τεράστια βλάβη και υποβάθμιση των περιοχών που λειτουργούν. Έπρεπε η έγκυρη ενημέρωση να ήταν προγενέστερη.
Είναι όμως ακατανόητη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποκλειστεί η ενημέρωση των δημοτών και η ανταλλαγή απόψεων με την δημοτική αρχή, όπως συνέβη την 1/7/2012 στα Κριεζά, όταν απαγορεύτηκε η είσοδος του δημάρχου και των συμβούλων της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Κατάστημα και ματαιώθηκε έτσι η ενημέρωση των κατοίκων.
Ευθύνεται για τον αποκλεισμό της ενημέρωσης η αντιπολίτευση επειδή επικεφαλής της απαγόρευσης εισόδου ήταν δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, χωρίς κανένας από τους παριστάμενους επικεφαλής των τριών πρώτων δημοτικών παρατάξεων, ιδίως ο επικεφαλής της παράταξης του συμβούλου αυτού, να μεσολαβήσουν ώστε
να αποκατασταθεί μία επαφή που θα καθιστούσε εφικτό τον διάλογο είτε εκείνη είτε άλλη ημέρα. Αρκέστηκαν να παρατηρούν την κατάσταση από απόσταση.
Το ίδιο για το δημοτικό συμβούλιο της 6/7/2012. Είναι ακατανόητο ότι η αντιπολίτευση εξαντλήθηκε στην αποχή και οι δημότες παρασύρθηκαν σε μία απαίτηση διακοπής της συνεδρίασης.
5.-Είναι κοινός τόπος ότι γύρω από τα απορρίμματα αναπτύχθηκε, και αναπτύσσεται, μία τεράστια τεχνολογική εξέλιξη. Τα απορρίμματα σήμερα ανακυκλώνονται, επεξεργάζονται τεχνολογικά, αποδίδουν πλούτο και οικονομική εξέλιξη. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, με την ασύδοτη εναπόθεση, την πρόχειρη επίχωση, τις μυρωδιές, τις αναθυμιάσεις, τις πυρκαγιές, αποτελούν παρελθόν για τον δυτικό κόσμο. Πρέπει και απαιτείται να αποτελέσουν παρελθόν και για τον τόπο μας.
Αρκεί να έχομε εμπιστοσύνη στη σχετική τεχνολογία και να εξαντλήσουμε τον καλόπιστο διάλογο για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας.
Η τεχνολογία σήμερα εγγυάται την συγκέντρωση και επεξεργασία των σκουπιδιών χωρίς καμία περιβαλλοντική επίπτωση. Οι εγκαταστάσεις αποτελούν ουσιαστικά μία βιοτεχνία που δίνει δουλειά χωρίς όχληση. Δεν είναι δυνατόν, την εποχή που η επιστήμη ανακαλύπτει το μποζόνιο του Higgs, εμείς να αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία με κριτήρια του μεσοπολέμου. Είναι πρόφαση ότι αποδεχόμαστε την τεχνολογία και την εξέλιξη καθημερινά στη ζωή και στις δουλειές μας όταν απορρίπτουμε τις δυνατότητες της να διαχειριστεί με ασφάλεια τα απορρίμματα.
6.-Πρέπει ακόμα να γνωρίσουμε το μέγεθος του προβλήματος μας. Το πόσο απορρίμματα παράγουμε, με πόσα δρομολόγια και από που θα τα μεταφέρουμε, πως δουλεύουν οι ΣΜΑ και η Μονάδα Ανακύκλωσης. Τότε θα κατανοήσουμε ότι και το πληθυσμιακό μας μέγεθος, και ο όγκος των απορριμμάτων μας είναι μικρός και εύχρηστος στη διαχείριση. Το ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου δίνει πλήρεις απαντήσεις σε αυτό.
Ειδικά για το είδος του ΣΜΑ, που αναφέρεται στο χωριό μου, το διαδίκτυο πληροφορεί ότι λειτουργούν εκατοντάδες μέσα σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και στη Κηφισιά. Στη συγκέντρωση στο Πυργί οι πολίτες ζήτησαν να επισκεφθούν παρόμοιους ΣΜΑ, κάτι που ο Δήμαρχος δέχθηκε αμέσως και διέθεσε το λεωφορείο του Δήμου (ανέλαβε μάλιστα την
ενημέρωση για τους φορείς του Αυλωναρίου ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας). Δυστυχώς αυτοί που το ζητούσαν δεν προσήλθαν.
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη, πρόκειται για μία απολύτως κλειστή και ασφαλή διαδικασία, όπου από το απορριμματοφόρο, μέσω χοάνης, τα απορρίμματα μεταφέρονται και συμπιέζονται αυτόματα σε κοντέινερ, που είναι επίσης απολύτως αεροστεγές. Θα πηγαίνουν στο ΣΜΑ, κάθε ημέρα, το καλοκαίρι 7 και το χειμώνα 5 απορριμματοφόρα, και το κοντέινερ θα μεταφέρεται στο χώρο της κινητής μονάδας κάθε μέρα το καλοκαίρι και κάθε δύο μέρες το χειμώνα..
7.-Η αποδοχή της χωροθέτησης, που αποτελεί και το κύριο πεδίο της διαμάχης, είναι ευκολότερη όταν εμπιστευθούμε την τεχνολογία και γνωρίσουμε το μέγεθος του προβλήματος μας.
Τη λύση στο πρόβλημα, δηλαδή τον τόπο που είναι βέλτιστος να υποδεχτεί την εγκατάσταση, θα την δώσουν οι ειδικοί επιστήμονες, αφού αξιολογήσουν πειστικά όλες τις προτάσεις που θα υποβληθούν.
Για τον λόγο αυτό απαιτείται Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ από όλους μας. ΤΩΡΑ!!!
Η ευθύνη συνίσταται στην ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ που κρίνει ο καθένας μας κατάλληλους για να αξιολογηθούν από την επιστημονική κοινότητα.
Όλοι, με θάρρος γνώμης και υπευθυνότητα, να τοποθετούμε στη χωροθέτηση.
Όλα τα χωριά μας έχουν ιστορία και πολιτισμό.
Όλη η γη μας παράγει ευλογημένο καρπό που μας έζησε χρόνια.
Όλη η περιοχή μας έχει τουριστική προοπτική.
Όλοι μας, ιδιαίτερα όσοι επιλέξαμε και κατοικούμε μόνιμα εδώ, αλλά και όσοι επένδυσαν εδώ, θέλουμε να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.
Αλλά και όλοι μας παράγουμε σκουπίδια, που πρέπει να διαχειριστούμε.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΑ
ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ.
Αυτό το μέρος, με ευθύνη, πρέπει να το ΒΡΟΥΜΕ και να το ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ.
8.- Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6/7/2012, αφορά κυρίως στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και διαβεβαίωσε, ότι επειδή οι μονάδες επεξεργασίες που προβλέπει η μελέτη στο Αυλωνάρι και στα Κριεζά είναι κινητές, είναι εφικτή, μέσα σε εύλογο χρόνο, ακόμα και η νέα χωροθέτηση.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους όσους ζούμε και ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό τον τόπο. Ιδίως για τους συλλόγους με περιβαλλοντικό αντικείμενο. Ιδιαίτερα για τους πολίτες και μάλιστα τους πολίτες με ειδικές γνώσεις για το θέμα.
Ιδιαίτερα για την αντιπολίτευση του Δήμου, ένας είναι ο δρόμος: Υποβολή υπεύθυνης πρότασης χωροθέτησης, που θα αξιολογηθεί μαζί με όλες τις άλλες προτάσεις.
Έχουμε όλοι ένα ολόκληρο μήνα, να υποβάλλουμε τις προτάσεις. Αν θέλουμε να αποδείξουμε ότι συμμετέχουμε στη διαδικασία λύσης του προβλήματος και δεν θέλουμε να μείνουμε στη βρωμιά και στις πυρκαγιές των χωματερών.

Άγγελος Ποθητάκης.
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου