Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΠΗΡΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Η ΕΛΜΙΝ Α.Ε. ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗΝ ΦΤΕΡΟΛΑΚΚΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΜΕΤΑΛΕΙΟ ΒΩΞΙΤΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Η Μεταλλευτική Εταιρία ΕΛΜΙΝ Α.Ε. συμφερόντων Βαρδινογιάννη πήρε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την εκμετάλλευση Βωξίτη στη θέση «Φτερόλακκα» στην εδαφική περιφέρεια  των Μανικίων και του Καδίου της δημοτικής ενότητας Κονιστρών. Την με αριθμό 146110/1171 Απόφαση υπέγραφε ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου στις 2 Μαίου 2012. (Δι@γεια-ΑΔΑ:Β49ΗΟ-ΖΚ8)
Για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε γνωμοδοτήσει θετικά κατά πλειοψηφία η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας με την 12/16.3.2009 Απόφασή της.
Το  μεταλλείο θα βρίσκεται εντός δασικής έκτασης και εντός  των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «όρη Κεντρικής Εύβοιας. Παράκτια ζώνη και νησίδες» με κωδικό GR2420011 του Ευρωπαϊκού Οικολογικού δικτύου NATURA 2000.
Η εκμετάλλευση του μεταλλείου βωξίτη θα είναι υπόγεια και θα καταλαμβάνει έκταση 40.184 τμ.
Η ίδια Εταιρία είχε ζητήσει την παραχώρηση δύο περιοχών στη περιοχή Μετοχίου για την εξόρυξη νικελίου. Η εγκατάσταση μεταλλείου βωξίτη στην περιοχή ενέχει ασφαλώς πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνήθως δεν αναφέρουν οι  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εγκατάσταση σε περιοχή NATURA.  Γιαυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αυστηρός έλεγχος. Από την άλλη πλευρά η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου θα δημιουργήσει ασφαλώς θέσεις εργασίας και θα δώσει ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου