Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε….!!!



Διαβάζουμε κατά καιρούς τις αιτιάσεις της πρώην Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για όσα της καταμαρτυρούν. Δικαίωμα ασφαλώς κάθε κατηγορούμενου να προβάλλει τις δικαιολογίες του αλλά και δημοκρατικό δικαίωμα κάθε δημοτικής πολιτικής κίνησης να υπερασπιστεί και να προβάλλει την πολιτική της. Όμως φαίνεται ότι δεν έχουν πάρει μυρωδιά για τον πανάρχαιο κανόνα του «παν μέτρον άριστον».
Το ότι ένας Δήμαρχος μπορεί παρεπιπτόντως να κινηθεί στα όρια της νομιμότητας για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία και το αυστηρό και εν πολλοίς αρτηριοσκληρωτικό νομικό πλαίσιο είναι κάτι αναπόφευκτο. Αυτό είναι άλλο και άλλο είναι να γίνεται η εξαίρεση κανόνας και ακόμη χειρότερα να γίνεται η εξαίρεση πάγια πολιτική συμπεριφορά. Γιαυτό καλύτερη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η σιωπή και η προετοιμασία για την νομική αντιμετώπιση των καταλογισμών παρά η πολυλογία και η επίθεση διότι και προκαλεί και εκτίθεται.
Όχι,  η παράτυπη και παράνομη διοίκηση δεν μπορεί να είναι ούτε κανόνας ούτε να προβάλλεται ως αυτοθυσία για το συμφέρον των πολιτών. Εάν γίνεται αυτό τότε πέρα από ιταμός λαϊκισμός είναι και αντιδημοκρατική αντίληψη διότι στη δημοκρατία δεν προέχει το συμφέρον των πολιτών χωρίς τη  τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και των κανόνων του κράτους δικαίου όλα αυτά πάνε μαζί και αποτελούν το δημόσιο συμφέρον που πρέπει να είναι το συμφέρον των πολιτών.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι όμως άγνωστες ή σπάνιες στους δήμους. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι και η πεπατημένη.
Από την άλλη πλευρά για να γίνεται κανείς τιμητής όταν πλέον ασκεί αυτός τη διοίκηση θα πρέπει να είναι υπόδειγμα νομιμότητας και τήρησης των διαδικασιών. Γιαυτό και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μέτρο και μέθοδος.
Εξάλλου σε αυτό τον Δήμο ότι και να καταλογίσει ο ένας στον άλλο, η ουσία είναι ότι σπανίως ασκείται διοίκηση. Όλα τα φορτώνουν στο μεγάλο του Δήμου, δηλαδή στην τεράστια έκτασή του. Τους είδαμε και στις μικρότερες εκτάσεις!!! Ένας μεγάλος δήμος διοικείται όντως δυσκολότερα αλλά διοικείται. Χρειάζεται ικανότητα, γνώση και κυρίως οργανωτικότητα και επίγνωση της αποστολής. Χρειάζεται δημοκρατικό και αυτοδιοικητικό ήθος. Δεν φταίει η έκταση του Δήμου. Φταίει ότι λείπουν όλα τα άλλα.

Γιαυτό ας επιστρατεύσει η κάθε πλευρά ότι ικανότητες διαθέτει και η πλειοψηφία και η μειοψηφία, κυρίως πολιτικό ήθος και δημοκρατική προσήλωση στους ρόλους τους. Όσο για όλα τα άλλα δεν τα περιμένουμε. Αρκεί μόνο η προσπάθεια αυτά τα τρία χρόνια που υπολείπονται για να μην πάνε χειρότερα τα πράγματα. Και κυρίως οι κρατούντες  να επιδείξουν εγρήγορση, επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες και λιγότερο δεξιές πρακτικές και αδέξιους παραγοντισμούς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου