Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Κώστας Χαϊνάς: Αν με ρωτούσε ο Τσίπρας, να τι θα του πρότεινα να πει στις προγραμματικές δηλώσεις


Αγαπητές/οί συνάδελφοι. Ελληνίδες και Έλληνες. Είμαστε ουσιαστικά μια χρεοκοπημένη χώρα. Μας χρεοκόπησαν οι δυνάμεις που Κυβέρνησαν την Ελλάδα από τη μεταπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Οι δυνάμεις αυτές εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας και τα μικρά και μεσαία συμφέροντα, ομάδων ειδικών συμφερόντων και συντεχνιών, φόρτωσαν το Κράτος από τη μεταπολίτευση με πάνω από 700 δις. ευρώ δανεικά χρήματα, κατασπατάλησαν τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης ύψους πάνω από 300 δισ. ευρώ   που μας έδωσαν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι για την ανάπτυξη της χώρας μας. Τα τεράστια αυτά κεφάλαια σκορπίστηκαν δεξιά και αριστερά, σε ημέτερους, για έργα που κόστισαν δέκα φορές πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό κόστος, σε ένα κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό μοντέλο. Μεγάλες ευθύνες όμως έχουμε και εμείς ως αριστερά. Γιατί δεν μιλήσαμε όπως και όταν έπρεπε για το πελατειακό σύστημα, γιατί δεν αρνηθήκαμε όταν δίνανε τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης εξαγοράζοντας τους συνδικαλιστές, οι οποίοι τώρα έχουν πυκνώσει τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δίνανε πλασματικές υπερωρίες, γιατί εμποδίζαμε τις επενδύσεις από τη χώρα μας, όταν εμποδίζαμε τα κρουαζερόπλοια να δέσουν στα νησιά μας, γιατί κάναμε διαδηλώσεις κατά των επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ. Όμως σήμερα έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα μας.

Ο λαός όμως στις 25 Ιανουαρίου, έδωσε στις δυνάμεις του χτες την κατάλληλη απάντηση. Ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ ως μια νέα δύναμη ελπίδας για τη χώρα. Μια δύναμη που θα βάλει τέρμα στην διαφθορά, στο πελατειακό Κράτος, στην κομματοκρατία. Μια δύναμη που θα επιβάλλει την αξιοκρατία. Τέρμα στους κομματικούς ινστρούχτορες που κατέκλυζαν τα υπουργεία. Θα προσλαμβάνονται οι πιο άξιοι από τους καλύτερους, οι άξιοι θα προχωράνε και θα στελεχώνουν τις διευθύνσεις του κρατικού μηχανισμού και όχι οι κομματικοί παρατρεχάμενοι. Οι άξιοι θα αμείβονται καλύτερα και ανάλογα με το έργο και την προσφορά τους. Θα εφαρμόσουμε ένα σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης σε όλες τις δομές του Κράτους και για όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Στους αποτυχημένους δημόσιους λειτουργούς θα τους ξαναδίνουμε και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία. Όμως το Κράτος είναι υπηρέτης των πολιτών και αυτοί που το υπηρετούν θα πρέπει να μπορούν και να θέλουν να υπηρετήσουν τους πολίτες. Θα καταργήσουμε τη γραφειοκρατία, θα επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης.  Θα ξαναφτιάξουμε δηλαδή ένα Κράτος δημοκρατικό, αξιοκρατικό, δίκαιο, ένα Κράτος για όλους τους πολίτες του και όχι μόνο για τους ημετέρους.
Για το θέμα του χρέους της χώρας, τις επόμενες μέρες θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Γιατί πλέον δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να επιβαρύνουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς ζητώντας τους συνεχώς δανεικά, όπως είπε και ο υπουργός μας των οικονομικών, εξ αιτίας των εγκληματικών λανθασμένων πολιτικών των προηγούμενων Κυβερνήσεων της χώρας. Δεν είναι δυνατόν η μικρή μας χώρα κάθε πενήντα χρόνια να χρεοκοπεί και μετά να ζητάμε τα ρέστα από τους ευρωπαίους. Μας έχουν βαρεθεί με τα καμώματά μας. Το 1827 μόλις είχαμε συγκροτηθεί ως νεοσύστατο Κράτος, χρεοκοπήσαμε αφού τα δανεικά των ευρωπαϊκών χωρών λεηλατήθηκαν από τους ολιγάρχες της περιόδου και τα περισσότερα δεν έφτασαν ποτέ στο επίσημο Κράτος. Να μην θυμίσω ότι εάν δεν υπήρχε η συμφωνία του Λονδίνου και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας δεν νικούσαν τον Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο, δεν ξέρω εάν σήμερα θα μπορούσα να εξαγγέλλω τις προγραμματικές μου δηλώσεις. Το 1843 μετά τη δεύτερη χρεοκοπία μας, μας επιβλήθηκε ένας οδυνηρός δημοσιονομικός έλεγχος για πολλά χρόνια. Το 1893 ήταν η τρίτη φορά που χρεοκοπήσαμε και ζητήσαμε και πάλι ευρωπαϊκή βοήθεια και δάνεια, τα οποία μας δόθηκαν, αλλά και πάλι με πολύ αυστηρό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Να σας θυμίσω ότι παρά λίγο αποφύγαμε τότε νέα εθνική τραγωδία, όταν οι Οθωμανοί σταμάτησαν, μετά την παρέμβαση των ευρωπαίων λίγο έξω από τη Λαμία. Η τέταρτη φορά της χρεοκοπίας μας ήταν το 1932 και μάλιστα με ηγέτη στο τιμόνι της χώρας τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος να σημειώσω παρά το μεγάλο του κύρος, δεν μπόρεσε να πείσει τους ευρωπαίους να μας δανείσουν εγκαίρως και χρεοκοπήσαμε.
Όμως σήμερα μετά από τόσες εμπειρίες χρεοκοπίας, έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Όχι, δεν θέλουμε να μας ξαναδανείσουν οι ευρωπαίοι και να φτάσουμε μετά από λίγα χρόνια στην ίδια κατάσταση και να ξαναζητάμε δανεικά. Αυτό που έκαναν δηλαδή οι προκάτοχοί μας εδώ και πέντε χρόνια. Που δεν πείραξαν τίποτα από το γραφειοκρατικό και διεφθαρμένο Κράτος. Που δεν υλοποίησαν ούτε μία μεταρρύθμιση από αυτές που προέβλεπε το μνημόνιο που οι ίδιοι είχαν υπογράψει, αλλά ορισμένοι δεν το διάβασαν καν. Εμείς όμως κ. συνάδελφοι, το διαβάσαμε καλά και στο 67% των αλλαγών που προέβλεπε συμφωνούμε, όπως είπε και ο αγαπητός μου Γιάνης, στον οποίο στηρίζεται ολόκληρο το Έθνος σήμερα. Προέβλεπε περιουσιολόγιο που οι προηγούμενοι δεν το έκαναν. Προέβλεπε κτηματολόγιο που οι προηγούμενοι δεν το έκαναν. Προέβλεπε μείωση του Κράτους και περιστολή των σπαταλών και οι προηγούμενοι δεν το έκαναν. Και όχι μόνο δεν έκαναν, αλλά υπερφορολογούσαν τους πολίτες για να διατηρήσουν αυτό το γραφειοκρατικό αντιλαϊκό Κράτος. Δηλαδή τι έκαναν οι προηγούμενοι ; Κορόιδευαν στα ίσα τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας. Έκαναν πως κάνουν μεταρρυθμίσεις νομίζοντας ότι θα το χάψουν οι κουτόφραγκοι. Τίποτα δεν έκαναν. Ούτε τα επαγγέλματα άνοιξαν, ούτε τους φόρους υπέρ τρίτων κατάργησαν, ούτε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά πείραξαν. Το πελατειακό κομματικό Κράτος ζει και βασιλεύει. Απλά, είναι λίγο τραυματισμένο. Ε, εμείς θα το τελειώσουμε. Κάποιοι ψηφοφόροι μας βέβαια θα πονέσουν λίγο, γιατί θα χάσουν τα χαριστικά προνόμια τους. Αλλά τι να κάνουμε. Λάθος κατάλαβαν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους επαναφέρει στην δανεική ευμάρεια του 2009. Λάθος κατάλαβαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ που ήρθε για να αντικαταστήσει το πελατειακό Κράτος της δεξιάς με ένα νεοπασοκικό Κράτος (συγνώμη για το νεολογισμό). 
Ναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θέλουμε να σταματήσει ο συνεχής δανεισμός της χώρας. Ξεχάστε τα ελλείμματα και τις μπούρδες που λένε κάποιοι περί συνεχών αναπτυξιακών ελλειμμάτων. Θέλουμε οι προϋπολογισμοί μας να είναι ισοσκελισμένοι και μάλιστα να έχουμε και ένα πλεόνασμα για να μπορούμε να πληρώνουμε τους τόκους των δανείων μας. Η ανάπτυξη δεν θα γίνει με δανεικά επίσης. Θα γίνει μόνο εάν αλλάξουμε εμείς. Να αλλάξουμε νοοτροπία και πρακτικές και πολιτικές. Και οι πάνω και οι κάτω. Να αφήσουμε ελεύθερο τον έλληνα να δημιουργήσει, χωρίς την ατελείωτη κρατική γραφειοκρατία, χωρίς τις σημερινές απαγορευτικές για την νεανική επιχειρηματικότητα φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Και οι κάτω να μην περιμένουν μια θέση στο δημόσιο για τα παιδιά τους. Να τελειώσει αυτό το παραμύθι που έγινε παράδοση στην Ελλάδα. Να τα παρακινήσουν από μικρά, όπως πρέπει να κάνει και η παιδεία μας να δημιουργήσουν. Να επιχειρήσουν. Να καλέσουμε ντόπιους και ξένους επενδυτές να έρθουν σ΄αυτόν τον άγιο τόπο που λέγεται Ελλάδα και να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους και ασφαλώς να κερδίσουν.  Έτσι θα γίνει η ανάπτυξη. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι θα δημιουργηθεί πλούτος. Και έτσι το Κράτος θα έχει έσοδα και πλεονάσματα για να αυξήσει τις παροχές προς την κοινωνία και να πληρώνει και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της. Έτσι σταματά η λιτότητα και όχι με διαταγές.

Απευθυνόμενος στους εταίρους και δανειστές μας. Ναι κυρίες και κύριοι. Δεν θέλουμε άλλα δανεικά. Αναγνωρίζουμε το χρέος της χώρας και θέλουμε να σας εξοφλήσουμε τα δάνεια που μας έχετε χορηγήσει. Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια περιοριστικών πολιτικών κατάφερε η χώρα μας να έχει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό το αναγνωρίζουμε στους προηγούμενους.  Το Τραπεζικό σύστημα μπορεί να σταθεί στα πόδια του και αυτό οφείλεται στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό το αναγνωρίζουμε στους προηγούμενους. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας βοηθήσετε να βγούμε σήμερα από την παγίδα χρέους που έχουμε αυτοπαγιδευτεί ως χώρα. Θα χρειαστούμε να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας που όλοι μας ξέρουμε. Εμείς δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που σήμερα εξαγγείλλαμε και από αύριο θα γίνονται νόμοι του Κράτους. Και ασφαλώς θα υπογράψουμε ένα νέο Εθνικό Μνημόνιο – έτσι για να θυμόμαστε - ένα νέο Συμβόλαιο Τιμής, που όμως εμείς θα υλοποιήσουμε γραμμή – γραμμή, όπου θα περιγράφουμε αναλυτικά τις δικές μας δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
7-2-2015

Κώστας Χαϊνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου