Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Κινδυνεύει και η Νότια Εύβοια να γίνει Τρίπολη με τα σκουπίδια

Τραγική η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Τρίπολη. Η δημοτική αρχή της πόλης γυροφέρνει όλους τους ΧΥΤΑ της Αττικής, της Στερεάς και της Δυτικής Ελλάδας για να πάει τα σκουπίδια που δημιουργήσει μία υγειονομική βόμβα μεγατόνων στην πόλη. Για την κατάσταση αυτή ευθύνες υπάρχουν και όσο και εάν δεν αρέσει ανήκουν στους Δημάρχους και στην Περιφέρεια.
Το θλιβερό και κυρίως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σκηνικό της Τρίπολης ενδέχεται να το ζήσουμε στην Νότια Εύβοια και ιδίως στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Και εδώ οι ευθύνες στους Δημάρχους, στην Περιφέρεια και παλαιότερα στην Νομαρχία ανήκουν. Πως αλλού κάτι έκαναν και στην Νότια Εύβοια τίποτε; Γιατί όταν ξεσηκώνονταν οι κάτοικοι όλοι έβγαζαν την ουρά τους από έξω; Γιατί όταν χανόντουσαν ώρες ολόκληρες σε συζητήσεις με αρλούμπες και χωρίς ίχνος σοβαρότητας κανείς δεν έβαζε το πολιτικό κόστος κάτω από το κοινωνικό όφελος; Γιατί οι πολυλογάδες στα πανηγύρια αλλά πολιτικά ανίκανοι βουλευτές την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια όταν έπρεπε να πάρουν θέση και να στηρίζουν λύσεις;
Ευτυχώς φαίνεται ότι τουλάχιστον σε επίπεδο κυβερνητικού σχεδιασμού τα πράγματα θα πάρουν τον σωστό δρόμο αλλά η εφαρμογή θέλει χρόνο για να αποδώσει. Έως τότε πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για Σταθμούς Μεταφόρτωσης, για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, για σοβαρά προγράμματα μείωσης των απορριμμάτων.
Επειδή πολλοί άσχετοι το έπαιξαν οικολογούντες και άλλοι επίσης άσχετοι και ανεύθυνοι πολίτες το έπαιξαν διαμαρτυρόμενοι και προστάτες του περιβάλλοντος και της ιστορίας του τόπου τους τώρα που θα έρθει η ώρα της ατομικής ευθύνης θα δούμε πόσο συνεπείς θα είναι με όσα έλεγαν. Γιατί μείωση των απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την προσωπική ευθύνη του πολίτη. Ο καθένας οφείλει να μειώσει τα απορρίμματα που δημιουργεί.
Γιαυτό ας καθίσουν Δήμος και πολίτες και να συμφωνήσουν ότι η μείωση των απορριμμάτων είναι ατομική ευθύνη του καθενός αλλά και υποχρέωσή του έναντι της τοπικής κοιωνίας. Ο Δήμος να σχεδιάσει και να οργανώσει, τα υπολείμματα που πρέπει να γίνονται διαρκώς λιγότερα κάπου πρέπει να πάνε και όλοι να ανεχθούν την χωροθέτηση των υποδομών που χωρίς αυτές η Νότια Εύβοια θα γίνει Τρίπολη και κάτι παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου