Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ THΣ ΑΝΥΕΘΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ
Κύμη, 12/2/2014

Το σχέδιο που παρουσίασε με πανηγυρικό χαρακτήρα και τυμπανοκρουσίες, η Υφυπουργός Άμυνας, κα Γεννηματά, για τα ΕΑΣ, δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο από την δραματική συρρίκνωση τους. Τα εργοστασιακά συγκροτήματα από 7 γίνονται 3 και οι εργαζόμενοι από 928 παραμένουν 500 αφού, αποχωρούν με εθελουσία έξοδο 313, οδεύουν προς ιδιώτη 65 και πετούν στα σκουπίδια 55.
Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης ή να έχεις το κληρονομικό χάρισμα για να καταλάβεις ποιοι είναι αυτοί οι 55 εργαζόμενοι.
Είναι αυτοί που εδώ και 12 μήνες είναι απλήρωτοι, όταν όλοι οι άλλοι εξοφλούνται.
Είναι οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρομηχανικής.
ΕΤΣΙ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΕΘΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ, ΣΑΝ <<ΠΑΤΡΙΚΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΒΕΙΟΥΣ>>.
      Είμαστε εργαζόμενοι Ομίλου Επιχειρήσεων και έχουμε τα ίδια δικαιώματα και βάσει νόμου με τους συναδέλφους μας των ΕΑΣ.
        Κέντρο λήψης αποφάσεων ήταν πάντα τα ΕΑΣ. Πάντα όλοι αντιμετώπιζαν την ΗΜΚ και τους εργαζομένους της  σαν ένα ακόμα εργοστασιακό συγκρότημα του ομίλου και όχι σαν μια αυτόνομη θυγατρική.
     Ακούσαμε, διαβάσαμε τις δηλώσεις της κας Γεννηματά ότι η Ηλεκτρομηχανική Κύμης παράγει πολιτικό προϊόν και σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν υπάρχει το δικαίωμα για πολιτική παραγωγή, επομένως αν δεν πουληθεί, θα πρέπει να κλείσει και να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην Ανεργία.
ΑΥΤΟΔΙΑΨΕΥΔΕΣΤΕ κα ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ή ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΗ
 Και αυτό γιατί:
      Σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2351/04-10-2013) με θέμα: «Ποιο κομμάτι είναι στρατηγικά πολιτικό και ποιο αμυντικό στα ΕΑΣ»  του κου Νικολόπουλου απαντήσατε ότι <<η εταιρεία ΕΑΣ ΑΒΕΕ λειτουργεί σε δύο διακριτούς τομείς, στην παραγωγή αμυντικού υλικού και στην παραγωγή πολιτικών και εμπορικών προϊόντων. Η λογιστική και μηχανογραφική παρακολούθηση των τομέων αυτών είναι διαχωρισμένη, η δε γενική κατηγοριοποίηση του υλικού γίνεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην απόφαση ΥΕΘΑ υπ’ αρ. 121078/6-12-2006 (ΦΕΚ Β1850)>>.

 Στην απόφαση αυτή, άρθρο 1 παραγρ.ιγ αναφέρεται ότι - ο εξοπλισμός θωράκισης ή προστατευτικός εξοπλισμός και κατασκευές και συστατικά μέρη σχεδιασμένα με στρατιωτικά πρότυπα ή προδιαγραφές για στρατιωτική χρήση όπως προσδιορίζεται στην παράγραφο ML 13 του Κοινού Στρατιωτικού Καταλόγου της ΕΕ(C61/01/2006).
  Τρία εκ των βασικών προϊόντων παραγωγής της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης  είναι:
ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΓΙΛΕΚΑ, ΚΡΑΝΗ, ΣΤΟΛΕΣ ΡΒΧΠ που εμπίπτουν στην άνωθεν παράγραφο.
     Όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα την θέση της ΗΜΚ ως εργοστάσιο παραγωγής αμυντικού υλικού. Άλλωστε και ο Διευθύνων  Σύμβουλος  των ΕΑΣ  σε παρελθούσα συνάντηση με το σωματείο και την διοίκηση της εταιρείας παραδέχτηκε ότι τα προϊόντα που παράγει η ΗΜΚ θεωρούνται πολεμικό υλικό.
      Προς τι λοιπόν οι δηλώσεις περί πολιτικών προϊόντων;;; Απλώς ήταν προσχεδιασμένο και αρκεί μια απλή ανάγνωση των εδώ και τριών χρόνων καταγγελιών του σωματείου για να καταλάβει κανείς τους ηθικούς αυτουργούς αυτού του εγκλήματος.
      Σε όλα αυτά πολλές οι απορίες μας για την στάση του Υπουργού του Υφυπουργού και των βουλευτών του νομού μας. Οι συνάδελφοι μας της ΕΛΒΟ κατάφεραν και πήραν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας από τους κκ Βενιζέλο, Στουρνάρα & κα Γεννηματά. Εμείς εδώ και ένα χρόνο έχουμε κάνει αλλεπάλληλες  αιτήσεις προς όλους για να συναντηθούμε με την κ. Γεννηματά και τον κ. Αβραμόπουλο αλλά <<φωνή βοώντος εν τη ερήμω>>. Μάλιστα στις 6/2/2014 πέρασε από την Βουλή η τροπολογία που ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στην Ηλεκτρομηχανική και τους εδώ και ένα χρόνο απλήρωτους εργαζόμενους της. Την ψήφησαν οι βουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ.               
       Πως επιτρέπουν να κλείσει ο μοναδικός εργασιακός και οικονομικός πνεύμονας μιας ολόκληρης περιοχής;
       Πως επιτρέπουν να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας, ενώ το εργοστάσιο μπορεί να δημιουργήσει τις τριπλάσιες, όχι μόνο με εξαγωγικές δραστηριότητες, αλλά με την κάλυψη του 5% των αναγκών του στρατού, αφού τα προϊόντα που παράγει η ΗΜΚ είναι ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ.
       Η λύση υπάρχει και είναι η Απορρόφηση της ΗΜΚ από το ΥΠΕΘΑ, (βάσει αντίστοιχης πρότασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλου), σε αντικατάσταση της στρατιωτικής βάσης στον Πειραιά (700 ΣΕ), η  οποία, είτε  υπολειτουργεί, είτε δεν λειτουργεί εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και παράλληλα δεν έχει την ικανότητα να παράγει και να τροφοδοτεί τις  Ε.Δ με κράνη, αλεξίσφαιρα, στολές ΡΒΧΠ, στολές παραλλαγής, εξαρτήσεις, απαρτία όλμων, και τόσα άλλα προϊόντα  που παράγει η ΗΜΚ.
       ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΝΗ;;; Ενημερωθήκαμε ότι η κατάθεση της τεχνοοικονομικής πρότασης πήρε αναβολή ως τον Ιούλιο του 2014, μήνα κατά τον οποίο η ΗΜΚ θα έχει κλείσει. Μήπως έχουμε μια επανάληψη του έτους 2007, όταν πάλι η ΕΑΣ υπέγραψε σύμβαση βιομηχανικής συνεργασίας με ΙΔΙΩΤΗ παρακάμπτοντας την ΗΜΚ; Παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε, όχι με ανακοίνωση, αλλά με Εισαγγελέα.                               
      Όλοι μαζί, πολιτικοί φορείς, εργαζόμενοι, κάτοικοι, πρέπει να αγωνιστούμε για  τη διάσωση του εργοστασίου, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς η απρόσκοπτη λειτουργία του δημιουργεί τα εχέγγυα ανάπτυξης και  ευημερίας σε μια περιοχή που η ανεργία αγγίζει το ποσοστό της τάξης του 80%.   

                             Ο Πρόεδρος                               Η Γεν.Γραμματέας
                             Μ.Χουλιαρά                                     Β.Γκατζιώνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου