Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΞΥΛΙΘΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μια σημαντική δραστηριότητα που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου των απανταχού οξυλιθιωτών "ο Ευαγγελισμός", είναι αυτή της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Η Τράπεζα αίματος Οξυλίθου δημιουργήθηκε το 1987 με τη βοήθεια των γιατρών Γιώργου Κουλούρη και Γιώργου Σακελλαρίου. Υπάγεται στο Γ.Ν.Ν Χαλκίδος με επικεφαλής τη γιατρό Μαρία Κούκουρα.
Η υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας Αίματος στον Οξύλιθο είναι από το 2010 η Βούλα Πάσχου, με την ορθή διαχείριση της οποίας η Τράπεζα Αίματος συνεχίζει να βοηθά πολλούς συμπατριώτες μας αιμοδότες. Κατά το παρελθόν υπεύθυνη υπήρξε η Κατερίνα Αντωνίου, από το 1996 ως το 2010, χάρη στην πολυετή προσπάθεια της οποίας η Τράπεζα διατηρήθηκε ζωντανή και υγιής.
Παλαιότερα η αιμοδοσία διοργανωνόταν μια φορά το χρόνο, κάθε Αύγουστο προκειμένου να βρίσκεται πολύς κόσμος στο χωριό και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Τα τελευταία χρόνια γίνεται άλλη μια αιμοδοσία το Φεβρουάριο προκειμένου να ενισχύονται τα αποθέματα σε αίμα κι έτσι να βοηθούνται περισσότεροι συμπατριώτες μας αιμοδότες.

Επειδή το αίμα είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο αγαθό και στην Ελλάδα ακόμα σπανιότερο, καθώς δεν έχουμε πολλούς αιμοδότες, ενδεχομένως από άγνοια ή έλλειψη ενημέρωσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτι με δεδομένη την έλλειψη αυτή του αίματος δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε και σωστό μια Τράπεζα να εξυπηρετεί τους πάντες σε όποια ανάγκη τους σε αίμα.
Η Τράπεζα αίματος αφορά τους αιμοδότες και τις οικογένειές τους και δεν είναι όπως λανθασμένα θεωρείται από πολλούς μια ανεξάντλητη πηγή. Αν θέλουμε να συνεχίσει την πορεία της είναι σημαντικό να αποκτήσουμε όλοι μια πιο ενεργητική στάση στο θέμα αυτό.
Το να γίνει κάποιος αιμοδότης δεν είναι δύσκολο. Απαιτεί μόλις δέκα λεπτά από το χρόνο μας. Αιμοδότες μπορούν να γίνουν όλοι οι υγιείς ενήλικες και η συχνότητα που μπορούν να δώσουν αίμα είναι έως και τρεις φορές το χρόνο. Πριν από κάθε αιμοληψία γίνεται σχολαστική εξέταση από αρμόδιο γιατρό (μέτρηση πίεσης, μέτρηση αιματοκρίτη, λήψη ιστορικού), ώστε να είναι ασφαλείς τόσο αυτοί που δίνουν όσο και αυτοί που λαμβάνουν το αίμα.
Για καθέναν από μας είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει στην εθελοντική αιμοδοσία, εφόσον κρίνεται κατάλληλος, γιατί αποκτά κάρτα αιμοδότη στην οποία καταγράφονται όλες οι φορές που έχει δώσει αίμα, έτσι ώστε όταν ο ίδιος ή κάποιο συγγενικό-φιλικό του πρόσωπο χρειαστεί να μπορεί να του παρασχεθεί άμεσα με ένα μόνο τηλεφώνημα στον υπεύθυνο της Τράπεζάς του. Όλοι γνωρίζουμε πως τόσο στα έκτακτα όσο και στα προγραμματισμένα χειρουργεία απαιτούνται πάντα κάποιες μονάδες αίματος, ανάλογα με το είδος τους.
Επίσης ο εθελοντής αιμοδότης δικαιούται αιμοδοτική άδεια όταν συμμετέχει σε αιμοδοσία, λαμβάνοντας γι΄αυτό ειδική βεβαίωση.
Η Τράπεζα αίματος Οξυλίθου είναι μαζί με του Οριού οι μοναδικές που λειτουργούν σε χωριό στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι υπάρχουν στον Οξύλιθο αρκετά άτομα με σπάνιες ομάδες αίματος (Ο- και 0+), καθιστά επιβεβλημένη τη διατήρηση και την ενίσχυσή της.

Ο Σύλλογός μας συμβάλλει όσο μπορεί σ΄ αυτό το σκοπό ενημερώνοντας, οργανώνοντας και συμμετέχοντας ενεργά στο έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ας μην ξεχνάμε οτι δίνοντας λίγο απ΄το αίμα μας μπορεί να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή. Καμιά προσφορά δεν μπορεί να συγκριθεί μ΄αυτή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου