Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ.

O Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Αναγνωστάκης υπέβαλε με αναφορά την ακόλουθη διαμαρτυρία του νομικού κόσμου του Αλιβερίου για την απαράδεκτη πρόταση της συγχώνευσης του Υποθηκοφυλακείου Αλιβερίου με το αντίστοιχο της Χαλκίδας.
Η επιστολή των δικηγόρων και συμβολαιογραφών του Αλιβερίου έχει ώς εξής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κοινοποιούμενο προς:  Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας
Σύλλογο Συμβολαιογράφων Ελλάδας
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Βουλευτές  του Νομού Ευβοίας
Δήμο Κύμης - Αλιβερίου
Με την 9/2013 Απόφασή της, η Ολομέλεια των Πρωτοδικών Χαλκίδας, αποφάσισε την συγχώνευση του Υποθηκοφυλακείου Ταμυνέων (Αλιβερίου) με το Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδας, δεχθείσα σχετικά την Εισήγηση της Προέδρου Πρωτοδικών κας Κωνσταντίνας Σπηλιωπούλου.
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά λήφθηκε καθ' υπακοή και μετά την έκδοση του 76427/23-9-2013 εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης - Διαφάνειας -Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρεται στον "εξορθολογισμό του αριθμού των άμισθων υποθηκοφυλακείων σε πανελλαδικό επίπεδο".
Πρόκειται συνεπώς για μια απόφαση η οποία λήφθηκε σε εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής του Υπουργείου, και ως τέτοια έχει ασφαλώς άμεσα και κοινωνικό αλλά και πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα.
Εχοντας λοιπόν αυτό το περιεχόμενο και χαρακτήρα, δηλαδή κυρίως πολιτικό - κοινωνικό - οικονομικό και όχι απλώς και μόνο υπηρεσιακό, η ανωτέρω απόφαση, δηλαδή η 9/2013 της Ολομέλειας των Πρωτοδικών Χαλκίδας άπτεται μόνο της Διοικητικής πλευράς του θέματος και καθόλου της Ουσιαστικής, που είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών  στους πολίτες κατά τον λόγο που υπάγονται στη σφαίρα της Διοικητικής / Διαχειριστικής / Κανονιστικής Αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκίδας. 
Υπό αυτή την έννοια η εκδοθείσα 9/2013 απόφαση της; Ολομέλειας πάσχει κατά τον λόγο ότι στο μείζον σκεπτικό της δεν έλαβε υπ΄ όψιν καμία κοινωνική και πολιτική παράμετρο, γεγονός αναπόφευκτό βεβαίως, αφού δεν ήταν δυνατόν στην σχετική διαδικασία να τεθούν προς κρίση και στη διάθεση του σώματος της Ολομελείας που αποφάσισε τελικά, οι αντίστοιχες παράμετροι και απόψεις εκείνων που θα ήταν αρκούντως αρμόδιοι για να τις αναπτύξουν, δηλαδή οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αλλά ούτε και εξ ιδίας πείρας ήταν σε θέση τα μέλη της Ολομελείας να γνωρίζουν τις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή την οποία εξυπηρετεί το Υποθηκοφυλακείο, δηλαδή του Αλιβερίου, δεδομένου ότι όλοι οι Πρωτοδίκες (δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια εξαίρεση) είναι κάτοικοι Αττικής / Αθηνών και όχι Ευβοίας/Χαλκίδας.
Στο βαθμό συνεπώς που θα είχε υπάρξει τρόπος και θα είχαν τεθεί στη διάθεση της Ολομέλειας οι απόψεις που εκτίθενται κατωτέρω, ασφαλώς όχι μόνο θα ήταν διαφορετική η Εισήγηση της κυρίας Προέδρου, αλλά τελικά και αυτή καθαυτή η 9/2013 Απόφαση της Ολομελείας.

Επί των Κοινωνικών, Οικονομικών, Πολιτικών λόγων
Στην πόλη του Αλιβερίου υπάρχει και λειτουργεί το Ειρηνοδικείο Αλιβερίου (Ταμυνέων) και είναι το μεγαλύτερο του Νομού Ευβοίας μετά το αντίστοιχο της Χαλκίδας.
Γι αυτό το λόγο διατηρούν στο Αλιβέρι τα Δικηγορικά τους Γραφεία οι εξής διορισμένοι στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας  Δικηγόροι:
1. Αγγελος Ποθητάκης, 
2. Κωνσταντίνος Ν. Ξύγγης,
3. Σοφία Μούντριχα,
4. Ευαγγελία Μεταξά,
5. Νικόλαος Λυμπερόπουλος,
6. Διαμαντούλα Κουκουβάου,
7. Κωνσταντίνος Χ. Ξύγγης,
8. Ιωάννης Κρόμπας,
9. Λουκάς Γλάρος και
10. Παναγιώτης  Μπαϊρακτάρης.
Επίσης στην πόλη του Αλιβερίου διατηρούν το Γραφείο τους οι Συμβολαιογράφοι:
1. Αναστασία Παπασταματίου
2. Σταυρούλα Αποστόλου
3. Καλομοίρα Μπαράκου,
4. Αφροδίτη Ντερβάκου
5. Βασιλική Τζιμοπούλου 
Από το γεγονός και μόνο του αριθμού των Συμβολαιογράφων και των Δικηγόρων που έχουν την έδρα τους στην πόλη του Αλιβερίου, προκύπτει αβίαστα το γεγονός ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο Αλιβέρι, και την ευρύτερη περιοχή, είναι τέτοιου μεγέθους και τέτοιας τάξεως, που δικαιολογούν και καθιστούν βιώσιμες τις συνθήκες παροχής νομικών υπηρεσιών, οι οποίες μάλιστα είναι σχετικές και άπτονται του ενδιαφέροντος της εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας Υποθηκοφυλακείου στο Αλιβέρι.
Άλλως τε στο Αλιβέρι βρίσκεται η έδρα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, ενός από τους πιο μεγάλους σε έκταση Δήμους της επικράτειας, με 47 πόλεις και κοινότητες και συνολικά 90 οικισμούς και πληθυσμό 45.000 (30.000 εκλογείς). 
Στην πόλη του Αλιβερίου έχουν τις εγκαταστάσεις τους οι Στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Εκεί παράλληλα εδρεύει πλήθος άλλων βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο γαλβανιστήριο της χώρας,  εταιρείες κατασκευής εργαλείων, εταιρείες βιομηχανικών μεταλλικών κατασκευών, ανεμογεννητριών, λατομεία, μονάδες σκυροδέματος, κατασκευαστικές εταιρίες, ιχθυτροφεία, συσκευαστήρια,κλπ.
Το 80 % του Εμπορίου της Νότιας Εύβοιας έχει έδρα εκεί. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στην πόλη της Αλιβερίου λειτουργούν έξη Υπεραγορές (σουπερμάρκετ) Τροφίμων. (ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefur, Lidle, My Market, Γαληνός, Dia). Εκεί επίσης λειτουργεί η μόνη οργανωμένη αγορά 80 και πλέον εμπορικών καταστημάτων. 
Στον τομέα των Ιδιωτικών Υπηρεσιών στο Αλιβέρι έχουν τα υποκαταστήματά τους οι Τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Eμπορική, Eurobank Ergasias, Ευβοϊκή Πίστη, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επίσης  στο Αλιβέρι διατηρούν  τα γραφεία τους το 90% των Ιατρών, Μηχανικών, Φαρμακοποιών, Πολιτικών Μηχανικών, Λογιστών, Τεχνικών και τεχνητών κάθε είδους κλπ, της Νότιας Εύβοιας.
Στην κτηματική περιφέρεια του Αλιβερίου και αντίστοιχα της αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου έχουν εγκατασταθεί, σε παραθαλάσσια περιοχή και υπάρχουν και λειτουργούν ουσιαστικά δύο ολόκληρες νέες πόλεις, δηλαδή ο Οικισμός Νηρέα και ο οικισμός των Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτιικού.
Στο σκεπτικό της με την 9/2013 Απόφασή της, η Ολομέλεια των Πρωτοδικών Χαλκίδας αξιολόγησε ως αρνητικό το γεγονός ότι τα καθήκοντα υποθηκοφύλακα εκτελεί προσωρινά η Συμβολαιογράφος  κα Αναστασία Παπαναστασίου και ότι δεν έχει εισέτι διοριστεί τακτικός άμισθος Υποθηκοφύλακας.
Επ' αυτού θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι ουδέποτε τέθηκε με κάποιο τρόπο υπ΄ όψιν του Κοινού της πόλεως του Αλιβερίου η προκήρυξη της θέσεως του αμίσθου Υποθηκοφύλακα, για την οποία υπάρχεις μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και από Δικηγόρους.
Επίσης αξιολόγησε ως αρνητικό το γεγονός ότι οι εκκαθαριστικές δηλώσεις Εισπράξεων του Υποθηκοφυλακείου Δ' Τριμήνου 2012 και Α',Β',Γ' Τριμήνων 2013 δείχνουν ότι το ποσό εσόδων εξόδων είναι ισοσκελισμένο και συνεπώς δεν προκύπτει υπερβάλλον εσόδων υπέρ του Δημοσίου.
Αυτή η άποψη είναι υπερβολλική και αναντίστοιχη με κάθε έννοια κράτους δικαίου και πρόνοιας.
Πρώτον η απόφαση με αυτή την διατύπωση φαίνεται (ενώ είναι βέβαιο ότι δεν το εννοεί) ότι εξαρτά την διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου από τον αν ο Αμισθος Υποθηκοφύλακας του Αλιβερίου με την εργασία του αποδίδει αρκετά στο κράτος, το οποίο εν πάσει περιπτώσει δεν χρεώνεται oύτε "ζημιώνεται" με ιδιαίτερα δυσανάλογες δαπάνες λειτουργίας.
Δεύτερον δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν ότι η ανωτέρω περίοδος λειτουργίας αναφέρεται στο πλέον ζοφερό στάδιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, συνεπεία της οποίας έχουν μηδενιστεί οι μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, από τις οποίες προσπορίζονται έσοδα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Ασφαλώς το κράτος και η λειτουργία του δεν μπορεί να εννοείται ως εμπορική επιχείρηση, αλλά ως φορέας παροχής υπηρεσιών επέκεινα του ιδιωτικού και κερδοσκοπικού εμπορικού χαρακτήρα που αφήνει να εννοηθεί (έστω και αν δεν το εννοεί ίσως) το αρμόδιο Υπουργείο…
Οσον αφορά το ζήτημα του εξορθολογισμού του αριθμού, δηλαδή του περιορισμού των υποθηκοφυλακείων της Επικράτειας, πράξη με την οποία συντάσσεται η άνω απόφαση, η κατάργηση ή συγχώνευση κάθε Υποθηκοφυλακείου (ασφαλώς και του Αλιβερίου) θα πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά, με ιδιαίτερα κριτήρια σε κάθε περίπτωση, και όχι συλλήβδην.
Επ' αυτών των κριτηρίων ουδέν λαμβάνεται υπ΄όψιν στην άνω απόφαση της Ολομελείας.
Η πόλη του Αλιβερίου απέχει από την πόλη της Χαλκίδας 48 χιλιόμετρα, στενού και επικίνδυνου δρόμου. Ενδιάμεσα στα δύο Υποθηκοφυλακεία, Χαλκίδας και Αλιβερίου, βρίσκεται και λειτουργεί το Υποθηκοφυλακείο Ερέτριας (το οποίο απέχει 22 χιλιόμετρα από Χαλκίδα και 26 χιλιόμετρα από το Αλιβέρι).
Ο Νομός Ευβοίας είναι ο πλέον εκτεταμένος Νομός της Ελλάδας. Το ταξίδι από το νότιο άκρο του (Κάρυστος) μέχρι το βόρειο άκρο του (Ιστιαία) απαιτεί ταξίδι 4,5 με 5 ωρών σε δρόμο επικίνδυνο και ορεινό σε πολλά σημεία!! Ουσιαστικά ισοδυναμεί με την αντίστοιχη γεωγραφική έκταση και τις ανάλογες αποστάσεις μεταξύ τεσσάρων συνεχομένων νομών και, συνεπώς  τεσσάρων αντιστοίχων Πρωτοδικείων!!
Το ζήτημα εν προκειμένω δεν είναι το ίδιο όπως στην περίπτωση της συγχώνευσης του Υποθηκοφυλακείου Τρικάλων και Καλαμπάκας (απόσταση 22 χιλιόμετρα με πεδινό δρόμο σε ευθεία). Ούτε των Υποθηκοφυλακείων Ελευσίνας - Βιλίων (απόσταση 29 χιλιόμετρα), ούτε των Υποθηκοφυλακείων Αιτωλικού - Παραχελωίτιδος/Νεοχωρίου (απόσταση 9 χιλιόμετρα).
Τέλος, στο σκεπτικό που συνοδεύει την την έκδοση του 76427/23-9-2013 εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης - Διαφάνειας - Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρεται στον "εξορθολογισμό του αριθμού των άμισθων υποθηκοφυλακείων σε πανελλαδικό επίπεδο", ασφαλώς δεν αναφέρεται σε Υποθηκοφυλακεία όπως αυτό του Αλιβερίου, αλλά σε πολύ μικρότερα και μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων των Πρωτευουσών των Νομών της Επικράτειας. Ασφαλώς είναι τοις πάσι γνωστό ότι μεταξύ του Δήμου Χαλκίδας και του Αλιβερίου μεσολαβεί ο Δήμος Ερετρίας. Η απόσταση των 48 χιλιομέτρων που χωρίζει τις δύο πόλεις Αλιβερίου και Χαλκίδας είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Αθηνών - Μεγάρων ή Θήβας - Λειβαδιάς.
Τέλος δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η κτηματογράφηση της χώρας έχει αναβληθεί σχεδόν επ' αόριστον, όπου μεγάλα τμήματα της Χαλκίδας δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ήδη υπάρχον κτηματολόγιο και κάτι αντίστοιχο  στο Αλιβέρι δεν πρόκειται να λειτουργήσει και να καλύψει το Αλιβέρι πριν περάσει τουλάχιστον διάστημα δέκα ετών, καθώς μεσολαβούν προηγουμένως να ενταχθούν οι πόλεις και κτηματικές περιφέρειες του Βασιλικού, Ερέτριας και Αμαρύνθου.
Συμπέρασμα
Εν όψει όλων των ανωτέρω  είναι προφανές ότι αν όλα αυτά που εκθέτουμε στο παρόν είχαν τεθεί υπ΄ όψιν της Ολομελείας του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, η απόφασή της θα ήταν διαφορετική .
Κατά συνέπεια είτε θα πρέπει η απόφαση αυτή να αναθεωρηθεί , μετατραπεί ή  και ανακληθεί ενδεχομένως. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πρέπει να ληφθεί καθόλου υπ όψιν από το Υπουργείο, το οποίο ασφαλώς μετά την κοινοποίηση του παρόντος, το οποίο προσυπογράφουν όλοι οι ανωτέρω Δικηγόροι και Συμβολαιογράφοι, θα πρέπει να επανεξετάσει την υπόθεση της συγχώνευσης του Υποθηκοφυλακείου Αλιβερίου, και αντί αυτού να προκηρύξει διαγωνισμόι ή ανακοίνωση για την κάλυψη της θέσης του αμίσθου Υποθηκοφύλακα, για την οποία, επαναλαμβάνουμε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να καλυφθεί από καταρτισμένους επιστήμονες.
Όπως προαναφέρθηκε, στην πόλη του Αλιβερίου υφίσταται και λειτουργεί το μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο του Νομού Ευβοίας μετά το αντίστοιχο της Χαλκίδας. Ταυτόχρονα στο Αλιβέρι είναι η έδρα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Καλό θα είναι να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν και να προκηρυχθεί δεόντως η θέση του αμίσθου Υποθηκοφύλακα.
Στην έσχατη περίπτωση, ως υστάτη λύση, προκειμένου να ικανοποιηθούν ενδεχομένως οι δεσμεύσεις του Υπουργείου, θα μπορούσε, ως εύλογη εναλλακτική λύση να γίνει η συγχώνευση του Υποθηκοφυλακείου Αλιβερίου με το αντίστοιχο του Αυλωναρίου, το οποίο διαθέτει σήμερα άμισθο Υποθηκοφύλακα, δεδομένου μάλιστα ότι ήδη το Ειρηνοδικείο που λειτουργούσε εκεί, έχει ήδη συγχωνευθεί με το αντίστοιχο του Αλιβερίου.
Αλιβέρι, 15 Ιανουαρίου 2014
Μετά Τιμής
Οι Δικηγόροι                            
1. Αγγελος Ποθητάκης, 
2. Κωνσταντίνος Ν. Ξύγγης,
3. Σοφία Μούντριχα,
4. Ευαγγελία Μεταξά,
5. Νικόλαος Λυμπερόπουλος,
6. Διαμαντούλα Κουκουβάου,
7. Κωνσταντίνος Χ. Ξύγγης,
8. Ιωάννης Κρόμπας,
9. Λουκάς Γλάρος και
10. Παναγιώτης  Μπαϊρακτάρης.
Οι Συμβολαιογράφοι
1. Αναστασία Παπασταματίου
2. Σταυρούλα Αποστόλου
3. Καλομοίρα Μπαράκου,
4. Αφροδίτη Ντερβάκου

5. Βασιλική Τζιμοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου