Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Σωρεία παρανομιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κρατικής μηχανής με κακοδιαχείριση, μαύρες τρύπες, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος φέρνει στο φως η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποδεικνύοντας ότι η οικονομική κρίση δεν περιόρισε και πολύ το... πάρτι της διαφθοράς και της σπατάλης, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.
Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο κατάφερε να αποτρέψει το οικονομικό έτος 2011 παράνομες δαπάνες 134,6 εκατ. ευρώ, που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού πολλές από αυτές επαναλαμβάνονται περιοδικά (π.χ. παράνομη μισθοδοσία, επιδόματα, συντάξεις κλπ.) ενώ παράλληλα «μπλόκαρε» πολλές ασύμφορες για το κράτος έως «ύποπτες» συμβάσεις για προμήθειες, έργα, παροχή υπηρεσιών κλπ., παράνομες μισθοδοσίες, προσλήψεις, αμοιβές κ.ά.
Επισημαίνοντας τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την κρισιμότητα της περιόδου, το ΕΣ «έκοψε» πολλές δαπάνες κρίνοντας ότι σε μια τέτοια φάση ξεπερνούσαν «το προσήκον μέτρο» επιστρέφοντας λογαριασμούς για γεύματα, φιλοξενίες, γιορτινές εκδηλώσεις, κινητά τηλέφωνα κλπ.

Ταυτόχρονα απέκρουσε «φουσκωμένες» δαπάνες για κηδεία δημοτικού συμβούλου που ήταν ακριβότερη και από αυτή που αντιστοιχεί σε πρωθυπουργό, «μπλόκαρε» πρωτοφανείς πρακτικές ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων που αγόραζαν εισιτήρια διαρκείας ποδοσφαιρικών αγώνων, φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων ή που ανέθεταν την ενημέρωση μαθητών για την παιδική παχυσαρκία σε φοροτεχνική εταιρεία! Πολλές φορές το ΕΣ διαπίστωσε ότι δεν περιορίστηκαν διάφορες αποδοχές ούτε τα ενοίκια που πληρώνει το Δημόσιο (παρά τη νομοθετική μείωσή τους κατά 20%) ενώ εντόπισε σωρεία περιπτώσεων όπου δίνονταν οδοιπορικά και έξοδα κίνησης-μαϊμού, αποζημιώσεις για ανύπαρκτη συμμετοχή σε συνεδριάσεις τοπικών και άλλων συμβουλίων, αδικαιολόγητες υπερωρίες κλπ.
Στην έκθεση αναδεικνύεται το πρόβλημα των δαπανών υγείας και των προμηθειών νοσοκομείων, που «κόπηκαν» πολλές φορές, όπως και οι δαπάνες πολλών ΟΤΑ που ξέφυγαν από τα όρια της νομιμότητας ή της συνετής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε σωρεία προτάσεων που κάνει προς την κυβέρνηση, το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο ζητεί εν όψει της οικονομικής συγκυρίας να περιοριστούν (σε Δημόσιο και ΟΤΑ) οι δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις, για να αποφεύγονται υπερβολικές δαπάνες των ΟΤΑ σε γεύματα, δώρα, αμοιβή καλλιτεχνών κλπ., να μπουν αυστηρότεροι κανόνες στις επιχορηγήσεις.
Προτείνει επίσης να μειωθούν οι ειδικοί σύμβουλοι υπουργών, γ. γραμματέων, δημάρχων κλπ., να επανεξεταστεί το καθεστώς παροχής κινητών τηλεφώνων, συντήρησης και υποστήριξης ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κωδικοποίησης της νομοθεσίας για το ΕΣΥ, αλλά και της περαιτέρω μείωσης των δαπανών για προμήθεια φαρμακευτικών, ιατρικών και άλλων αναλώσιμων υλικών των νοσοκομείων με παρακολούθησή τους από ειδικές επιτροπές ή υπολόγους, ώστε να γίνεται σωστή χρήση, χωρίς καταχρήσεις και σπατάλες.
Στην 500σέλιδη έκθεση για το 2011 που θα παραδώσει σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή ο πρόεδρος ΕΣ Ι. Καραβοκύρης, υπογραμμίζεται παράλληλα η ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του εισπρακτικού μηχανισμού, που κινείται σε χαμηλά επίπεδα απόδοσης.
Σωρεία παραβάσεων

Για μία ακόμα φορά το ΕΣ διαπίστωσε το φαινόμενο των ανεπίτρεπτων κατατμήσεων των ποσών δαπάνης προκειμένου να γίνονται απευθείας αναθέσεις (κυρίως από ΟΤΑ) και να αποφεύγεται ο διαγωνισμός και ο προσυμβατικός έλεγχος του ΕΣ, ενώ εντοπίστηκαν και πολλές παραβάσεις με αποκλίσεις στις ποσότητες και τα είδη προμηθειών ενώ υπήρξαν μισθώσεις χωρίς να προηγηθεί δημοπρασία, αδικαιολόγητες παρατάσεις κ.λ.π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου