Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΝΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ" ΔΕΝ ΣΕ ΣΩΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Χθες το δημοτικό συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου με την απόλυτη πλειοψηφία η οποία επιτεύχθηκε δια μίας ψήφου συμβούλου της μειοψηφίας «πέρασε» την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. (Γεγονός άξιο προσοχής η συνεχής αδυναμία της πλειοψηφίας των 3/5 να μην επιτυγχάνει πλειοψηφίες του ½)  Σήμερα σε ηλεκτρονικό μέσο του «επικοινωνιακού πακέτου» των νέων οριζόντων λοιδορείται  η αντιπολίτευση γιατί δεν  ψήφισε την πρόταση. Αποσιωπείται όμως ότι η αντιπολίτευση κατέθεσε προτάσεις βελτίωσης και κυρίως κατοχύρωσης της πραγματικής κοινωνικής αποστολής του Κοινωνικού Παντοπωλείου, δηλαδή προτάσεις που αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην καταντήσει ο θεσμός αυτός προεκλογικό και ψηφοθηρικό τρικ μίας δημοτικής αρχής που επί 24 ώρες το 24ωρο ορέγεται ψήφους και έχει ξεχάσει παντελώς τον θεσμικό της ρόλο.
Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι παράνομη. Ο νομοθέτης θέλει τον θεσμό αυτό πραγματικά θεσμό αρωγής στους έχοντες ανάγκη και όχι βραχίονα πελατειακών συναλλαγών  και  «εμπορίου» της φτώχιας και του ανθρώπινου πόνου.  Για να το πετύχει έβαλε ως ασφαλιστική δικλείδα  την συγκρότηση εποπτικής διαπαραταξιακής επιτροπής στην οποία μετέχουν αναλογικά  όλες οι δημοτικές παρατάξεις και όχι δύο εκπρόσωποι της μειοψηφίας. Εάν δεν συγκροτηθεί και λειτουργήσει έτσι όπως το γράφει ο νόμος η διαπαραταξιακή επιτροπή  το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι παράνομο.
Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή των διατάξεων του ΕΚΠΟΤΑ για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης που δεν επαρκούν μετά τις προσφορές των εθελοντών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος προμήθειας αγαθών. Η παράλειψη της σχετικής ρύθμισης καθιστά μη σύννομη τη συγκρότηση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Μία δημοτική αρχή που επί τρία χρόνια δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία αυτού του θεσμού κοινωνικής αλληλεγγύης και το κάνει μόνο προεκλογικά δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ούτε και το ηθικό ανάστημα να γίνεται τιμητής.
Εξάλλου όταν όλη την Ελλάδα την έχει γονατίσει η φτώχεια κανένα "κοινωνικό εκλογικό παντοπωλείο" δεν είναι ικανό να σε σώσει στις εκλογές. Ειδικά εκείνους που κατασπατάλησαν το δημοτικό χρήμα σε φιέστες, δημόσιες σχέσεις και θεατρινισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου