Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Θα εξηγήσει κάποιος γιατί στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου παράγονται τόσα πολλά σκουπίδια;




Προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας υπογράφει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου για την μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Χαλκίδας και Θήβας. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 της Σύμβασης  «Η δαπάνη για την υλοποίηση της Παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών από τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου ορίζεται σε: Διακόσιες πενήντα μία χιλιάδες εκατό ευρώ (251.100,00€), πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, που αφορά τον προϋπολογισμό κόστους των ανωτέρω περιγραφόμενων υπηρεσιών, και συγκεκριμένα τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας μεταφοράς των απορριμμάτων (απασχόληση προσωπικού) αλλά και του κόστους καυσίμων,
συντήρησης, ανταλλακτικών των οχημάτων και μηχανημάτων έργου που θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή της ανωτέρω υπηρεσίας για εκτιμώμενη ποσότητα 18.000 τόνους ετησίως και θα καταβληθεί από τον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου στο Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε σε τέσσερις ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις.»
Εάν η ποσότητα μειωθεί τότε θα προσαρμοστεί και η αμοιβή του ΦΟΔΣΑ. Το ζητούμενο όμως είναι να μειωθεί και μάλιστα δραστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΦΟΔΣΑ το 2017 στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου κάθε κάτοικος παρήγαγε 810 κιλά αστικά απορρίμματα και συνολικά ο Δήμος παρήγαγε 23.036.130 κιλά δηλαδή 23.000 τόνους. Με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου ο στόχος των 18.000 τόνων μπορεί να πιαστεί αλλά και πάλι ο κάτοικος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου θα παράγει 632 κιλά ανά κάτοικο όταν ο Χαλκιδέος παράγει 383 κιλά και ο Λαμιώτης 340 κιλά.
Το θέμα της υποτιθέμενης ποσότητας των απορριμμάτων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου είναι μείζον αλλά κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με αυτό. Κανείς και κυρίως ο Δήμος δεν εξηγεί γιατί αναλογεί ανά κάτοικο σχεδόν διπλάσια ποσότητα αστικών σκουπιδιών σε σχέση με την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Ποιος ζυγίζει τα σκουπίδια κατά την είσοδο στους ΧΥΤΑ; Πόσο επιβαρύνει η υποτιθέμενη ποσότητα το κόστος μεταφοράς που πληρώνουν τελικά οι δημότες;
Εάν η ποσότητα δεν είναι πλασματική τότε κάποιος πρέπει να εξηγήσει το φαινόμενο της παραγωγής τόσο μεγάλης ποσότητας σκουπιδιών ανά κάτοικο. Εάν το 2018 μειωθεί η ποσότητα όπως φαίνεται κατά 30% περίπου κάποιος πρέπει να εξηγήσει σε τι οφείλεται αυτή η δραστική μείωση. Πάντως δεν αυξήθηκε η ανακύκλωση  για την οποία επίσης δεν φαίνεται να είναι το μεγάλο ατού αυτού του Δήμου.
Επειδή τις επόμενες ημέρες οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα φυτρώνουν σαν μανιτάρια καλό είναι να ψάξουν και να μας πουν τι τρέχει με τα σκουπίδια στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου