Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Ανακοίνωση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για τα πεπραγμένα του στην Πολιτική Προστασία


ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ –ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                      
        ΑΛΙΒΕΡΙ 17-8-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Προς  ενημέρωση των πολιτών του Δήμου για τα πεπραγμένα και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το θλιβερό περιστατικό της Ανατολικής Αττικής στο οποίο θρηνήσαμε δεκάδες θύματα.
Κατ’ αρχήν να αναφέρουμε πως την ευθύνη της κατάσβεσης και όλης της επιχείρησης σε κάθε περιστατικό πυρκαγιάς την έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία και συντονίζει το όλο έργο. Η Πολιτική  Προστασία του Δήμου δρα επικουρικά στην Π.Υ. και υπό την καθοδήγηση αυτής.
Η ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας είναι να ενημερώνει τους πολιτες,να εκπονεί ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκων,να συντονίζει εθελοντες και άλλες οργανωσεις για την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων (πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ),να συνδράμει σε δράσεις καθαρισμών σε δύσκολα σημεία, να υποστηρίζει την Π.Υ με διάφορα μηχανήματα έργου ώστε να διευκολύνει το έργο της.
Η Πολιτική Προστασία από την αρχή της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής κινείται πάνω σε αυτά τα πλαίσια.
Έχει εκπονήσει ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για δασικές πυρκαγιές, για αντιπλημμυρική προστασία τα οποία κάθε χρόνο τα εμπλουτίζει  αναρτεί για διαβούλευση και τα επικαιροποίει.

Τα σχέδια αυτά είναι αναρτημένα στο SITE του Δήμου στα οποία έχει πρόσβαση ο κάθε δημότης.
Κάθε χρόνο από την αρχή πραγματοποιούμε δυο (2) Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (Σ.Τ.Ο.) ένα πριν το Καλοκαίρι για πρόληψη πυρκαγιών και ένα πριν τον Χειμώνα για προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Φέτος έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο στις 4 Μαΐου.
Σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Δήμου και να ενημερωθούν για τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Ο Δήμος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε έκτακτα περιστατικά φορείς (Π.Υ., Αστυνομία, Λιμενικό, ΔΕΔΔΗΕ, Τοπικούς Προέδρους Εθελοντικές Οργανώσεις  κ.τ.λ.)παρουσία του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερείας , κάνει απολογισμό , ακούει και καταγράφει τις παρατηρήσεις και τα προβλήματα και προτείνει λύσεις.
Σημειώνουμε εδώ ότι κανένας από τους όψιμους επικριτές μας δεν έχει παραβρεθεί σε αυτό το όργανο και να προτείνει κάτι.
Μια σημαντική προσπάθεια μας είναι η στήριξη και η συνεργασία με τις Εθελοντικές Ομάδες του Δήμου.
Οι Εθελοντικές Ομάδες προσφέρουν πολύ σημαντική βοήθεια κύρια στην πρόληψη αλλά και στο στάδιο έναρξης μιας πυρκαγιάς πάντα με την καθοδήγηση της Π.Υ.
Ο Δήμος μας διαθέτει 7 Εθελοντικές Ομάδες από τις οποίες οι 5 είναι εξειδικευμένες στην δασοπυρόσβεση. Υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ μας καθημερινοί επαφή με τις περισσότερες και συνδρομή στο μέτρο του δυνατού στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το έτος 2016 ο Δήμος είχε καλύψει οικονομικά μέρος του εξοπλισμού, το 2017 είχε καλύψει μέρος των καυσίμων που δαπάνησαν και φέτος έχει εγκριθεί οικονομική ενίσχυση για όλες τις ομάδες, όσες το ζήτησαν με σκοπό να στηρίξουμε την λειτουργία τους.
Δράσεις και μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος για πρόληψη και προστασία από δασικές πυρκαγιές.
Στα εργοτάξια του Δήμου βρίσκονται έτοιμα για να βοηθήσουν μηχανήματα έργου
(φορτωτές, τσάπες, γκρέιτερ, καταστροφέας κτλ ) αλλά και να καθαρίσουν αγροτικούς δρόμους για να υπάρχει πρόσβαση στη Π.Υ.
Επικουρικά σε αυτό κάθε χρόνο από τα χρήματα που εκταμιεύονται για σκοπούς Πολιτικής Προστασίας ένα σημαντικό ποσό διατίθεται για καθαρισμούς αγροτικών δρόμων με στόχο την εύκολη πρόσβαση.
Υπάρχουν ετοιμοπόλεμα 4 μικρά ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα τα οποία πραγματοποιούν περιπολίες τις δύσκολες ημέρες αλλά και όταν τους ζητηθεί από την Π.Υ. επιχειρούν κυρίως στην έναρξη των πυρκαγιών.  Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα 2 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα και 1 UNIMOK.
Φέτος ο Δήμος προμηθεύτηκε   αρκετά χορτοκοπτικά και αλυσοπρίονα για καθαρισμούς.
Πέραν των μηχανημάτων αυτών έχουμε κάνει και συνεννοήσεις με ιδιώτες ιδιοκτήτες μηχανημάτων ώστε να συνδράμουν άμεσα όταν αυτό είναι αναγκαίο.
Έχει γίνει συντήρηση σε όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς μετά από υποδείξεις της Π.Υ. αλλά και τοποθετήσεις νέων οπού μας έχει ζητηθεί. Για το που θα τοποθετηθεί 1 πυροσβεστικός κρουνός  γνώμη καταθέτει η Π.Υ. γιατί αυτήν εξυπηρετεί.
Από τα χρήματα της Πολιτικής Προστασίας έχουν εγκριθεί πόροι για προμήθεια καυσίμων, αναλωσίμων και μέριμνας όταν αυτό χρειαστεί.
Πολύς λόγος γίνεται για καθαρισμούς οικοπέδων και χωραφιών που δεν έχουν καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες τους κοντά σε οικισμούς.
Στον Δήμο μας ένα Δήμο με μεγάλη αγροτική έκταση υπάρχουν παρά πολλές τέτοιες περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες παραμελούν τα οικόπεδα και τα κτήματα τους και δεν τα καθαρίζουν . Είναι αυτονόητο ότι έχουν την κύρια ευθύνη για αυτό αν κάτι συμβεί.
Είναι όμως επίσης αυτονόητο ότι ο Δήμος είναι αδύνατον να καθαρίσει όλα αυτά τα οικόπεδα. Όταν λοιπόν υπάρχουν τέτοιες  αιτήσεις πολιτών αυτές επεξεργάζονται από τους κατά τόπον προέδρους, αξιολογούνται και στέλνονται επιστολές στους ιδιοκτήτες όπου τους επισημαίνεται ποιες είναι οι κυρώσεις αν δεν καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Τελειώνοντας πιστεύουμε ότι έχουμε πράξει το δυνατόν καλύτερο ώστε οι δημότες να αισθάνονται ασφαλείς χωρίς όμως να εφησυχάζουν. Έχουν και οι ίδιοι ευθύνη να προσέχουν και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους τουλάχιστον ως προς την καθαριότητα των οικοπέδων και των χωραφιών τους.
Εμείς ως Δήμος και ως Πολιτική Προστασία θα προσπαθήσουμε ώστε να μην υπάρχουν περιστατικά επικίνδυνα για τους δημότες μας.

                                                                                                                  Πολιτική Προστασία
                                                                                                                Δήμου Κύμης- Αλιβερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου