Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κερδίζουν την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Μεσσάπια οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις





Mιλώντας στο ΑΜΠΕ, o διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10 με 11 πμ. 
«Η φωτιά πάει να τεθεί υπό μερικό έλεγχο» δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Aπό την πλευρά του, ο νέος γγ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης δήλωσε ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή με προληπτικές εκκενώσεις χωριών και κατασκηνώσεων, ενώ διαμορφώθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες ζώνες προστασίας.
Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο στο χωριό Κοντοδεσπότι Ευβοίας ενισχύθηκαν σημαντικά από αέρος με το πρώτο φως της ημέρας. Όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική τη Δευτέρα το πρωί, τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι, ενισχύουν δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.
Στο σημείο επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήμα.
Ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 3 το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το χωριό απομακρύνθηκαν εγκαίρως περίπου 300 κάτοικοι Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή αγνοούμενους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έως το βράδυ οι φλόγες είχαν καταστρέψει τρεις με τέσσερις αγροικίες στα περίχωρα του Κοντοδεσποτίου.
Ο δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων, κηρύχτηκε το βράδυ της Κυριακής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 3:23 της Κυριακής μετά το μεσημέρι κοντά στα Ψαχνά, στην κεντρική Εύβοια, σε πυκνό πευκοδάσος, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.
Ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ανέφερε ότι οι ζημιές είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος της φωτιάς, και είπε ότι εξ όσων γνωρίζει έχουν καταστραφεί κάποιες στάμνες.
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας καθώς και το κέντρο Υγείας Ψαχνών για κάθε ενδεχόμενο.
Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και γίνονται εκτροπές στα εξής σημεία: στη 16η X.Θ.της Εθνικής οδού Χαλκίδας - Αιδηψού στον κόμβο Καστέλλα, και στη 49η X.Θ.της Εθνικής Χαλκίδας - Αιδηψού στη διασταύρωση Πήλι.
Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας - Αιδηψού είναι σε λειτουργία καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα. Διαβεβαίωσε πως το πορθμείο θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό.
Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο το κλείσιμο της Καστέλας, η Αστυνομία ζητά από τους οδηγούς που κινούνται από βόρεια Εύβοια να κατευθύνονται προς Λουτρά Αιδηψού και να διέρχονται μέσω των πλοίων προς Αρκίτσα.
Ήδη μετά τα μεσάνυκτα άνοιξε ο δρόμος προς την Βόρεια Εύβοια. Η Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου σε ανάρτησή της δήλωσε ότι από το πορθμείο της Αιδηψού πέρασαν 1500 αυτοκίνητα με περισσότερους από 2500 επιβάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου