Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Οι Ενεργοί Πολίτες Στερεάς για το Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Κάρυστο.

Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, έγινε στην Κάρυστο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, όπου είχαμε προτείνει τη συζήτηση εκτάκτως δύο θεμάτων, α) των προβλημάτων της Καρυστίας και β) την επόμενη μέρα του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος για τη Στερεάς Ελλάδας.
Στην παρέμβασή μας καταθέσαμε τις εξής προτάσεις :
1.            Για τα προβλήματα της Καρυστίας
Η περιοχή της Καρυστίας, είναι μια ευλογημένη περιοχή, με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές. Αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και η κεντρική εξουσία με την Περιφέρεια και το Δήμο να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στα χρονίζοντα προβλήματα της Καρυστίας. Ένα ξεχωριστό θέμα αποτελεί ο οδικός άξονας Λέπουρα – Κάρυστος, που η τραγική κατάστασή του, έχει οδηγήσει στην αποκοπή της Καρυστίας από την Χαλκίδα και τη Στερεά Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στο πρόβλημα του τμήματος Ραπταίοι – Στύρα, μήκους 16 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2006, έχουν αλλάξει τέσσερις κατασκευαστικές εταιρίες και δεν έχει κατασκευασθεί ούτε ένα μέτρο δρόμου μέχρι σήμερα! Και το καταπληκτικό ποιο είναι ;  Η Περιφέρεια καλείται να πληρώσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που αφορούν το έργο, πάνω από 30 εκ. ευρώ! Και τα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί δεν ξεκίνησε ποτέ το έργο ; Γιατί άλλαξαν τέσσερις εταιρίες ; Γιατί οι αποζημιώσεις μετά από αλλεπάλληλες αναπροσαρμογές έφτασαν να είναι και δέκα φορές μεγαλύτερες από τις αρχικές και από αυτές που ονομάζονται εύλογες σε κάθε δημόσιο έργο; Δυστυχώς το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν αποδέχθηκε την κατάθεση αίτησης έρευνας του θέματος στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αίτηση την οποία βέβαια καταθέσαμε εμείς και αναμένουμε τις ενέργειές του.
Όμως και για τα άλλα προβλήματα της Καρυστίας χρειάζεται να σκύψουμε ως Περιφέρεια και να συμβάλλουμε τα μέγιστα :


•             Την ένταξη της στο πρόγραμμα της Τουριστικής προβολής της Περιφέρειας και τον ειδικό ρόλο που καλείται να παίξει λόγω της θέσης της.
•             Την παρουσία μονάδων και επιχειρήσεων στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας και την βοήθεια που πρέπει να παράσχουμε στους μεμονωμένους παραγωγούς για την συμμετοχή τους.
•             Την ολοκλήρωση του Δικτύου ύδρευσης και την άμεση αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου
•             Την ολοκλήρωση ων έργων στο λιμάνι της Καρύστου, την δημιουργία Μαρίνας τουριστικών σκαφών και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Κυκλάδες.
•             Για την ορθολογικοποίηση της εξορυκτικής δραστηριότητας, της φέρουσας ικανότητας των ΑΠΕ και των ανταποδοτικών ωφελημάτων της τοπικής κοινωνίας και ασφαλώς της προστασίας των περιοχών NATURA.
•             Για το πρόβλημα των χρήσεων γης που θα προσδώσει μια νέα δυναμική στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Ένα πρόβλημα που συνδέεται με το χωροταξικό σχεδιασμό, το δασολόγιο, το κτηματολόγιο,  ανοικτά θέματα για την Κυβέρνηση και προκλήσεις για την Περιφέρεια, για τα οποία διεκδικεί ρόλο, πόρους και αποφασιστικές αρμοδιότητες.
•             Για την επέκταση του Βιολογικού της Καρύστου και τον Βιολογικό των Στύρων
•             Για την στελέχωση και ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρύστου που αποτελεί την μοναδική μονάδα υγείας σε μια περιοχή που αν παρουσιαστεί ένα περιστατικό σε ένα χωριό του Κάβοντόρο θα χρειαστεί 3 και 4 ώρες για την διακομιδή στο πλησιέστερο Νοσοκομείο της Χαλκίδας
2.            Για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και την επόμενη μέρα για τη Στερεά Ελλάδα
Ζητήσαμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το μεγάλο αυτό θέμα που εξελίσσεται σε μέγιστο πρόβλημα, όχι μόνο ανθρωπιστικής αντιμετώπισης αυτών των απελπισμένων και εγκλωβισμένων ανθρώπων στην χώρα μας, απόρροια και των μέχρι σήμερα ανεύθυνων πολιτικών της κεντρικής Κυβέρνησης,  αλλά και ως ένα μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας, υγείας, περιβάλλοντος για τους παρακείμενους οικισμούς και πόλεις των κέντρων φιλοξενίας. Και αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνισμούς, ούτε αναθέτοντας τα στους εθελοντές. Μόνο με σχέδιο, με επαγγελματισμό και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, αξιοποιώντας την συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων και σε συνεργασία Κεντρικής εξουσίας – Περιφέρειας – Δήμων, με την συγκρότηση Συμβουλίων Διαχείρισης των Κέντρων Φιλοξενίας, στα οποία επικεφαλής συντονιστής θα πρέπει να οριστεί αρμόδιος κρατικός λειτουργός.
Χαλκίδα 28-3-2016

Κώστας Χαϊνάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου