Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ- ΜΕΣΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ"
8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μεσσιανισμός ονομάζεται η προσδοκία της έλευσης ενός σωτήρα –του Μεσσία- που θα λυτρώσει τον κάθε άνθρωπο, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να αυτενεργήσει.
Αυτή είναι η κυριολεκτική έννοια του όρου και αναπτύχθηκε από Εβραίους συγγραφείς, που έγραφαν για τον Μεσσία ότι ως αναμενόμενος σωτήρας, θα αποκαταστήσει το Ιουδαικό έθνος.
Μεταφορικά, με τον όρο Μεσσιανισμός χαρακτηρίζουμε την εσφαλμένη εντύπωση, σχετικά με την έλευση ενός χαρισματικού ηγέτη, ο οποίος με την παρουσία του και μόνο, ως διά μαγείας , θα απαλλάξει την κοινωνία από τα προβλήματά της .
Είμαι εδώ για να δηλώσω ότι δεν πιστεύω σε Μεσσίες, ούτε σε χαρισματικούς ηγέτες. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της ομάδας και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε και στον τόπο μας, στον Δήμο μας, μια δημοτική παράταξη αντάξια των προσδοκιών όλων μας, μια παράταξη, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Δήμου μας και κατ΄ επέκταση θα συμβάλλει στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής όλων μας. Για να συμβεί αυτό και μιας και σήμερα έχουμε γεννητούρια, πρέπει η παράταξή μας πρώτα και κύρια να απαλλαγεί από τις όποιες παλιές δεσμεύσεις, είτε παραταξιακές, είτε πολύ περισσότερο κομματικές, γιατί όσοι είμαστε εδώ και όσοι μας ακολουθήσουν στην πορεία, που εύχομαι και πιστεύω να είναι πολλοί, έχουμε τον ίδιο στόχο, την ανάπτυξη του Δήμου μας. Δεν μας χωρίζει απολύτως τίποτα και το μόνο ενδεχόμενα που μας διαφοροποιεί\, είναι η μεθοδολογία επίλυσης των προβλημάτων. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε, ότι η κοινωνία πάντα ξεπερνάει τους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αναγκάζονται να τρέχουν πίσω από τις λαϊκές πρωτοβουλίες .
Η παράταξη που δημιουργούμε σήμερα, οφείλει να διέπεται από αρχές, τις οποίες όλοι θα συναποφασίσουμε, αρχές οι οποίες θα πρέπει να είναι ορατές από την κοινωνία στην οποία απευθυνόμαστε, γιατί μόνο αυτό πείθει . Οι αρχές αυτές είναι :
i) Διαφάνεια σε όλη την λειτουργία του Δήμου.
ii) Αξιοκρατία
ιιι) Ίσες ευκαιρίες για όλους
iv) Ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου, και πάνω απ΄όλα
v) Ήθος, ώστε ο δημότης να νιώθει ότι έχει ένα σύμμαχο δίπλα του και όχι ένα απρόσωπο οργανισμό.

Πιστεύω, θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό, ότι δεν αρκεί μόνο μια χρηστή διαχείριση, που βέβαια είναι εκατό τοις εκατό αναγκαία και αυτονόητη ενέργεια, αλλά οφείλουμε να εμπνεύσουμε στους συνδημότες μας ένα όραμα. Ένα δηλαδή <<απραγματοποίητο>> τώρα στόχο, στην αξία του οποίου να πιστεύουμε ακράδαντα, και ότι αν τον πετύχουμε θα έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Δήμου μας.Τέτοιοι στόχοι , δεν είναι στόχοι μιας θητείας. Ζυμώνονται, διαφοροποιούνται, περνάνε από την μία θητεία στην επόμενη, βελτιώνονται, όμως πρέπει να υπάρχουν, να μας κρατάνε σε εγρήγορση και να μας κάνουν δυνατούς, χαλύβδινους να μας ατσαλώνουν μέχρι να τους υλοποιήσουμε.
Πριν από τρείς ημέρες , έφυγε από την ζωή ο Νέλσων Μαντέλα. Ο Μαντέλα από 21 ετών έβαλε ένα τέτοιο στόχο, ένα όραμα στην ζωή του. Τα δικαιώματα των μαύρων στην Νότια Αφρική. Πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή, όμως το πέτυχε και σήμερα όλη η ανθρωπότητα σκύβει ευλαβικά και αναγνωρίζει την νίκη του. Ας αποτελέσει αυτό ένα παράδειγμα, ιδιαίτερα για τους νέους, ότι δηλαδή όλα είναι δυνατά, αρκεί να τα πιστεύουμε. Η παράταξή μας λοιπόν θα μπορούσε να έχει και μεγαλεπίβολα σχέδια και στόχους. Δεν είναι κακό αυτό.
Όπως ανέφερα παραπάνω, πολλά προβλήματα δεν λύνονται σε μία θητεία. Πιστεύω λοιπόν ότι ένα σημείο που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η πορεία της παράταξης που σήμερα δημιουργούμε. Θα είναι μια παράταξη που θα έχει ως μοναδικό στόχο την νίκη στις επερχόμενες εκλογές και η οποία, είτε πετύχει είτε όχι τον στόχο της , θα αυτοδιαλυθεί μετά, ή θα πρέπει να έχει και συνέχεια; Άποψή μου είναι ότι η παράταξη αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, γιατί όταν λέω παράταξη εννοώ μια ευρεία ομάδα ανθρώπων, ευρύτερη από αυτούς που θα εκλεγούν, ομάδα με εκλεγμένα όργανα και αποφασιστικό λόγο και ρόλο στην δημιουργία και την υλοποίηση του προγράμματος που θα συντάξουμε. Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να καταλάβουμε όλοι και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, που θα διεκδικήσουν την θέση μέσα από την παράταξή μας, ότι ο ρόλος του Δημάρχου-Μεσσία, του Δημάρχου ,που τα ξέρει όλα, έχει τελειώσει. Δεν εννοώ ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος που θα εκλέξουμε θα είναι ένα άβουλο ον. Όχι, απεναντίας, ζητάμε ένα πρόσωπο με δυνατή προσωπικότητα, με φωνή, ήθος, θέληση και γνώση, το οποίο να γνωρίζει όμως εκ των προτέρων ότι υπάρχει και μια ομάδα, την οποία οφείλει να συμβουλεύεται και όχι μετά την εκλογή να αγνοήσει.
Αγαπητοί φίλοι, διαβάζοντας σήμερα την πολιτική διακήρυξη της συντονιστικής επιτροπής, για την δημιουργία της παράταξής μας, της συμπολιτείας, με χαρά διαπιστώνω ότι πολλές από τις θέσεις μας συμπίπτουν, οπότε όπως είναι φυσικό υπερψηφίζω την πολιτική διακήρυξη και δηλώνω από το βήμα αυτό, ότι θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για την επιτυχία των στόχων της παράταξής μας.
Ευχαριστώ που με ακούσατε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου