Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ. «ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ»

Ο Τοπογράφος Μηχανικός κ. Βαγγέλης Σπίθας αναφέρεται με το παρακάτω άρθρο την χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί της Πολεοδομίας


Οι νόμοι δεν αναπροσαρμόζονται κατά τα σχέδια κανενός. Τροποποιούνται όταν ο λαός διά της Βουλής και μόνον αποφασίσει. Έτσι και ο Καλλικράτης. Η νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτής πού προέβλεψε ότι οι Υπηρεσίες των νέων Δήμων μεταφέρονται και λειτουργούν – εδρεύουν στην έδρα του νέου Δήμου. Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο καθένας, μηδέ του Δημάρχου εξαιρουμένου.
Στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου υπήρξαν πολλές κινητοποιήσεις προ της νέας δομής. Οι περισσότερες συνέτειναν στην μη συνένωση των πέντε Καποδιστριακών Δήμων σε έναν. Ίσως στη  σκέψη των τοπικών Αρχόντων της Κύμης να ήταν η διατήρηση των Δημόσιων Υπηρεσιών στην Κύμη. Αυτό δεν εγκρίθηκε. Η πραγματικότητα λέει άλλα πράγματα. Ότι πλέον έχουμε άλλη πόλη ως έδρα του Δήμου και όχι την Κύμη. Έχουμε ένα ενιαίο Δήμο ο οποίος πρέπει να βρει τον αναπτυξιακό του δρόμο μέσα από τη νέα πραγματικότητα. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μείνουμε αγκυλωμένοι στο παρελθόν.
Από τις πρώτες αποφάσεις του νέου Δήμου ήταν η σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ο οποίος συντάχθηκε με τις οδηγίες και τα πρότυπα του νομοθέτη πού είχε σχεδιάσει τη νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου (αρ. απ. 308/2011), από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ο.Τ.Α. Ν. Ευβοίας, (Πρακτικό 11/20-10-2011) καθώς και από την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος (Αριθμ. απόφασης: 65491/12381/08-11-2011 ΦΕΚ 2718/Β΄/17-11-2011)
Σε αυτόν και στο άρθρο 1 αναφέρεται με σαφήνεια ότι:
«Οι Κεντρικές Υπηρεσίες είναι εγκατεστημένες στην έδρα του Δήμου, το Αλιβέρι, και περιλαμβάνουν τις παρακάτω οργανικές μονάδες ομαδοποιημένες σε ενότητες συναφούς σκοπού και αντικειμένου:………………………………………….
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ : ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Τμήμα Πολεοδομίας, που περιλαμβάνει ειδικότερα τα παρακάτω Γραφεία:
·                     Γραφείο Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών
·                     Γραφείο Πολεοδομικών Εφαρμογών
·                     Γραφείο Ελέγχου Κατασκευών
Αντίθετα στο άρθρο 2 αναφέρεται με σαφήνεια ότι:

«Οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες του Δήμου είναι εγκατεστημένες στην έδρα των δημοτικών ενοτήτων, εξυπηρετούν τις δημοτικές / τοπικές κοινότητες της ενότητας και περιλαμβάνουν υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αντίστοιχες Διευθύνσεις ή Τμήματα των Κεντρικών Υπηρεσιών του Δήμου……………….
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ : ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΥΜΗΣ
Γραφείο ΚΕΠ» και μόνο.

Στο άρθρο 58 ΠΑΡ. 1β του ΔΚΚ αναφέρεται ότι: «Ο Δήμαρχος … εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος
Πέρασε αρκετός καιρός από την ψήφιση του Εσωτερικού Κανονισμού και ακόμα να εφαρμοστεί στο σύνολό του. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας (αρ. πρ. 4019/206930/22-10-2013) σε ότι αφορά την μεταφορά της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) από την Κύμη στο Αλιβέρι. Η συγκεκριμένη αρμόδια Υπηρεσία με το έγγραφο της αυτό, διατάσει τον Δήμαρχο να μεταφέρει αμέσως την ΥΔΟΜ (Πολεοδομία) στο Αλιβέρι. Αλλιώς θα έχει διαπράξει σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.  Ο Δήμαρχος όμως αρνείται ακόμα και απάντησης στην Προϊσταμένη του Αρχή, την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος. Είναι προφανές ότι επιδιώκει τη διατήρηση της ΥΔΟΜ στην Κύμη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, o Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου με τρόπο παράνομο και πραξικοπηματικό πρόσθεσε στη συζήτηση του 28ου θέματος την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου εκμαιεύοντας, απόφαση διατήρησης της ΥΔΟΜ στην Κύμη. Με ψευδή στοιχεία  χωρίς την απαιτούμενη διαδικασία και τον επιτρεπόμενο από τη δημοκρατική διαδικασία διάλογο . Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρισταμένων συμβούλων της παράταξής του κυρίως.
Με αυτή του την ενέργεια όμως, ο συγκεκριμένος Δήμαρχος όχι μόνο δεν προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο του αλλά αντίθετα:
·      Υποτιμά την περηφάνια των Κυμαίων μέσω της επιμονής για την διατήρηση 2-3 Δημόσιων Υπηρεσιών στην Κύμη ενώ η φυσική – κοινωνική τους θέση είναι στο Αλιβέρι το οποίο είναι το κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητα της Νότιας Εύβοιας.
·     Επιμένει στο στρεβλό μοντέλο της Διοικητικής Πρωτεύουσας το οποίο έχει από δεκαετίες ξεπεραστεί καθ΄ όσον δεν προσφέρει κανένα κέρδος στους Κυμαίους παρά μόνο σκόνη και κυκλοφοριακά προβλήματα. Στους δε Αλιβεριώτες καθημερινή ταλαιπωρία.
·      Στερεί την Κύμη από ένα σύγχρονο αναπτυξιακό σχεδιασμό στο πλαίσιο οργάνωσης του ενιαίου Δήμου.
Η μεταφορά της ΥΔΟΜ στο Αλιβέρι δεν θα προσθέσει θετικά στην πόλη και τους κατοίκους της  από την άποψη του πολιτικού prestige. Επιλύει το αυτονόητο πού θέτει η νέα δομή της Αυτοδιοίκησης. Φέρνει την Υπηρεσία κοντά στους χρήστες της και δεν ταλαιπωρεί τους κατοίκους της με άσκοπες μετακινήσεις αφού πάνω από τα 2/3 της δραστηριότητας της ΥΔΟΜ πραγματοποιείται για θέματα στους πρώην Δήμους Ταμυνέων και Δυστίων και κατά τα 3/4 εκτός περιοχής Κύμης. Και βέβαια η προσωρινή εξυπηρέτηση της Σκύρου από την ΥΔΟΜ του Δήμου μας δεν ευνοεί την άρνηση της μεταφοράς της.
Τέλος μπορεί η τροποποίηση της απόφασης του Εσωτερικού Κανονισμού και ο τρόπος λήψης της να συνάδουν με την πολιτεία και τις αρχές του συγκεκριμένου Δημάρχου, δεν συνάδουν όμως με τις αποφάσεις του νομοθέτη και τις αρχές της Δημοκρατίας. Η απόφαση αυτή το μόνο πού έχει πετύχει είναι ο «πολιτικός εξευτελισμός» των παρισταμένων «Αλιβεριωτών» Δημοτικών Συμβούλων αφού έχουν συμβάλει στη στρέβλωση της Διοικητικής Ορθότητας για λόγους παραταξιακής πειθαρχίας και πολιτικού κόστους. Φυσικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία απόφαση τροποποίησης με αυτό το θέμα ούτε από την Ελληνική Πολιτεία, ούτε από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, ευκαιριακή και καταχρηστική.
Ο μόνος δρόμος πού έχει σε αυτό το θέμα ο Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου είναι αυτός της νομιμότητας, της εφαρμογής δηλαδή του Κανονισμού Εσωτερικής λειτουργίας πού ο ίδιος και η παράταξή του είχαν ψηφίσει..
Η διατήρηση της παλαιόθεν τοπικιστικής αντιπαλότητας Κύμης – Αλιβερίου δεν ευνοεί κανέναν και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το Δήμο.
Βαγγέλης Σπίθας
Τοπογράφος Μηχανικός
Ταμυνέων 53 ΤΚ 34500 Αλιβέρι Ευβοίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου