Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΛΤΑ" ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΩΝ. ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ


Δελτίο Τύπου
Της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Τραχηλίου – Παραμεριτών – Παρθενίου – Αγίου Λουκά – Αγίου Ιωάννη – Αγίου Γεωργίου – Θαρρουνίων – Κρεμαστού
Αρ. 3/14-5-2013

Το δε γνώναι τον νόμον διανοίας εστίν αγαθής
Σολομών

Με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας διεξάγεται στο Πταισματοδικείο Αλιβερίου προκαταρκτική εξέταση κατά του Δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου κ. Δ. Θωμά, του Αντιδημάρχου κ. Ν. Κιούση και άλλων προσώπων. Η ποινική δικογραφία έχει σχηματιστεί με βάση την από 17/12/2012, Α.Β.Μ. Ζ12/718 Μηνυτήρια Αναφορά της Συντονιστικής μας Επιτροπής. Με αυτήν καταγγείλαμε αρμόδια τις παράνομες πράξεις στις οποίες στηρίχτηκε η απόπειρα τοπικών παραγόντων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου να εγκαταστήσουν στην καταπατημένη δασική δημόσια έκταση της «Μεγάλης Βόλτας» Παραμεριτών εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων όλης της Νότιας Εύβοιας.
Πρόσθετα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στο φως και περιέρχονται στην κατοχή μας δείχνουν μια συστηματική καταφρόνηση προς την νομιμότητα και τις δημοκρατικές διαδικασίες από μέρους των οργανωτών όλης αυτής της κακόζηλης επιχείρησης. Αλυσίδες ολόκληρες παρανομιών, από τις οποίες οι προηγούμενες προετοιμάζουν τις επόμενες, και οι επόμενες στηρίζονται στις προηγούμενες.
Η Συντονιστική Επιτροπή μας συμμετέχει στην προκαταρκτική εξέταση από τη θέση του μηνυτή και του Πολιτικώς Ενάγοντα. Σεβόμενη τους θεσμούς στους οποίους έχει η ίδια προσφύγει, δεν επιθυμεί να διεξαγάγει την δίκη δια των Μ.Μ.Ε. Οι δικονομίες που διέπουν την κάθε διαδικασία (αστική, ποινική, διοικητική) διασφαλίζουν τη δημοσιότητα, ως εγγύηση της δίκαιης διαδικασίας, εκεί που χρειάζεται.
Ωστόσο, καταγράφουμε ως δείγμα υγιούς λειτουργίας του «Κράτους του νόμου», της ενότητας της έννομης τάξης και, σε τελευταία ανάλυση, του ίδιου του Κράτους, το ότι η λαϊκή επαγρύπνηση και η έγκαιρη καταγγελία των παρανομιών, στην υπόθεση αυτή, δεν οδήγησαν μόνο στην κίνηση των διαδικασιών ελέγχου των υπευθύνων, αλλά και στην αναστολή, με προοπτική οριστικής ματαίωσης, ενός «έργου» το οποίο, εάν υλοποιούνταν, θα συνιστούσε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ένα «μήνυμα» που κατόρθωσε να περάσει η Συντονιστική Επιτροπή προς κάθε αρμόδιο ήταν, ακριβώς, ότι το νομικό και το τεχνικό σκέλος της υπόθεσης δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Στο μοντέλο της άλλης πλευράς: «παρανομούμε για να λύσουμε τα προβλήματα», αντιτάξαμε ότι «η παρανομία δεν είναι λύση: είναι ένα επιπλέον πρόβλημα». Χρειάστηκε να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το νόμιμο είναι και τεχνικά συμφέρον. Η προσκόλληση του ζητήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών της Νότιας Εύβοιας σε μια παράνομη προσπάθεια είναι και τεχνικά αντιπαραγωγική. Όσο δεν έχει οριστικά λήξει η υπόθεση αυτή, όσο δεν έχει αποδεσμευτεί επίσημα η διοίκηση από την προσπάθεια να στείλει «τα σκουπίδια στις Παραμερίτες», τόσο καθυστερεί την λύση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής μας.
Η Συντονιστική Επιτροπή επαγρυπνεί, δουλεύει σοβαρά και παρίσταται δυναμικά σε όλες τις διαδικασίες που «τρέχουν» αυτή την περίοδο, είτε σ’ αυτές πρόκειται να διατυπωθεί κρίση για το «έργο», είτε για τα πρόσωπα και τις πράξεις τους.
Από την Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου