Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ……



Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου ότι επιταχύνονται οι ενέργειες για την υλοποίηση των υποδομών τηλεθέρμανσης για την πόλη του Αλιβερίου μετά την σχετική απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου στις 20/12/12.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς κατά την εισήγηση του μεταξύ των άλλων τόνισε ότι :
«Ξεκινάμε με την σύνταξη της μελέτης Σκοπιμότητας – Βιωσιμότητας, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ώστε να έχουμε πλήρη στοιχεία για το κόστος – όφελος της τηλεθέρμανσης στο Αλιβέρι. Στην συνέχεια θα  προχωρήσουμε στην σύνταξη της σχετικής μελέτης και θα ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε το έργο  να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί με την έναρξη του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης το 2014. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την στήριξη της ΔΕΗ σε αυτή μας την προσπάθεια………..
Το έργο της τηλεθέρμανσης θα ανακτά την απορριπτόμενη θερμότητα  από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό ΑΗΣ Αλιβερίου  της ΔΕΗ. Η ενέργεια θέρμανσης  θα μεταφέρεται προς κατανάλωση υπό μορφή ζεστού νερού μέσω μονωμένων σωλήνων από την μονάδα της τηλεθέρμανσης στα λεβητοστάσια των κτιρίων»
Η Υπόθεση της Τηλεθέρμανσης είναι πράγματι άξια μελέτης και για την περιοχή του Αλιβερίου. Ασφαλώς η λειτουργία της νέας Μονάδας πρέπει να αξιολογηθεί από τους μελετητές σχετικά με την ποσότητα θέρμανσης που μπορεί να διατεθεί και το οικονομικό κόστος. Η δυναμικότητα των μονάδων στην  Δυτική Μακεδονία όπου η τηλεθέρμανση εφαρμόζεται για περισσότερο από δύο δεκαετίες πλέον, είναι σε θέση να προσφέρει θέρμανση για όλες τις περιοχές που καλύπτει ενώ ταυτόχρονα επαυξάνεται η χρησιμότητα ενός ντόπιου καυσίμου, του λιγνίτη, του οποίου η τιμή είναι χαμηλότερη ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας και θέρμανσης. Για τις μονάδες τις παλιές του Αλιβερίου που έκαιγαν πετρέλαιο τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Τώρα με το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα της μελέτης.
Το μέγα ζητούμενο για την περιοχή είναι όμως άλλο. Να προγραμματιστεί και να διεκδικηθεί η  παροχή Φυσικού Αερίου για βιομηχανική και οικιακή χρήση στην περιοχή του Αλιβερίου και όχι μόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες και αυτός πρέπει να είναι ο μείζον στόχος στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου