Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ




Πριν από λίγο αποχώρησε  η Αντιπολίτευση από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου  διαμαρτυρόμενη για την επιμονή της πλειοψηφίας να συζητήσει το σημαντικότατο θέμα της τροποποίησης του προϋπολογισμού με βάση την Γ΄ Τριμηνιαία Έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής την στιγμή που δεν είχαν  δοθεί στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και  στους δημοτικούς συμβούλους  τα στοιχεία από την εισήγηση της Υπηρεσίας έτσι ώστε να μπορεί μετά από την μελέτη των στοιχείων να διατυπωθεί η γνώμη της μειοψηφίας.  Στο τέλος ο Δήμαρχος πρότεινε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο εκ νέου την παραμονή των Χριστουγέννων για να συζητήσει το θέμα. Η Αντιπολίτευση όμως είχε αποχωρήσει και όπως φαίνεται θα κινηθεί για την ακύρωση της συνεδρίασης.
Όπως γράψαμε πριν δύο ημέρες η Τριμηνιαία Έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής  εισάγεται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ αυτή η υποχρέωση υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Το άρθρο 72, παρ.1 στοιχ.β του ν.3852/2010 ορίζει ότι η Οικονομική Επιτροπή «ελέγχει την υλοποίηση του προϋπολογισμού και υποβάλλει ανά τρίμηνο έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση εσόδων εξόδων του δήμου. Η έκθεση αυτή  στην οποία καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας, δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου».

Από την παραπάνω διάταξη γίνεται φανερό ότι η Οικονομική Επιτροπή έχει δικαίωμα να ελέγχει διαρκώς την εκτέλεση του προϋπολογισμού και κάθε τρεις μήνες να υποβάλλει έκθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεπώς η έκθεση αυτή συζητείται υποχρεωτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην έκθεση η μειοψηφία τόσο της Οικονομικής Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου καταγράφει τις παρατηρήσεις της. Η έκθεση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου υποχρεωτικά. Συνέπεια της έκθεσης είναι η τροποποίηση του προϋπολογισμού  στην περίπτωση που οι δαπάνες αποκλίνουν σε σχέση με τα έσοδα. Με την τροποποίηση πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες  και όχι να γραφτούν πλασματικά έσοδα κατά την πάγια έως τώρα μπαταχτζίδικη συνταγή.
Μέχρι σήμερα αυτή η αρμοδιότητα δεν ασκήθηκε ούτε από την Οικονομική Επιτροπή, ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα όμως που ο κόμπος έφτασε στο χτένι φαίνεται ότι τα οικονομικά στελέχη του Δήμου επινόησαν παντελώς άστοχες και αντιφατικές λύσεις.
Το σπουδαιότερο αγνόησαν την ανάγκη να παρασχεθεί επαρκής χρόνος στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να μελετήσουν τα στοιχεία αφού για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια θα κάνουν αυτό που δεν έγινε έως τώρα. Αντί αυτού δόθηκαν τα στοιχεία δύο ώρες πριν την Οικονομική Επιτροπή και λίγες ώρες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η έκρηξή της Αντιπολίτευσης ήταν δικαιολογημένη και μακάρι να ταρακουνήσει την δημοτική αρχή και τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου γιατί ίσως δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει το 2013. Ο Δήμος είναι υπό αυστηρή οικονομική επιτήρηση και η έως σήμερα πεπατημένη είναι ήδη παρελθόν.
Αυτό όμως δεν απαλλάσσει και την Αντιπολίτευση από την ευθύνη να είναι ουσιαστικά και δημιουργικά παρούσα και να ασκεί αποτελεσματικά το έργο του πολιτικού ελέγχου χωρίς τον οποίο όχι μόνο ο δήμος αλλά και τόπος θα πάνε για φούντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου