Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ (ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ) ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύουμε περίληψη του άρθρου του που μας απέστειλε ο  πρώην Δημάρχου Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης σχετικά με την ασκούμενη πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ολόκληρο το άρθρο του κ. Κατσούλη μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ (ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ) ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Αναφέρομαι σε δύο, από τα πολλά ζητήματα, που αποδεικνύουν την αναξιοπιστία και σφραγίζουν την αποτυχία της πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Νότια Εύβοια και ειδικότερα στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.
ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑΣ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΩΡΟΥ ΜΕ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ"
Στις 16 Αυγούστου 2012 ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, μετά την αποτυχία να υλοποιήσει τις αποφάσεις του για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα Κριεζά και Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Αυλωνάρι ανακοινώνει την εγκατάλειψη του Σταθμού Μεταφόρτωσης, στην ουσία δηλαδή  επιλέγει τη «συγκατοίκησή» του με την Μονάδα, και διαβεβαιώνει ότι σε λίγες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει νέα κεντροβαρική θέση δημοτικής ιδιοκτησίας. Μεταξύ των άλλων δήλωνε: «Στη μελέτη σκοπιμότητας, είχαμε εξετάσει τη επιλογή για την κατασκευή μόνο της μονάδας ανακύκλωσης, σε θέση κεντροβαρικά του Δήμου μας, ώστε η διαχείριση να μην απαιτεί την κατασκευή ΣΜΑ. Όμως, κατά τον χρόνο σύνταξης της μελέτης δεν υπήρχαν κεντροβαρικοί  δημοτικοί χώροι με ικανοποιητική οδική σύνδεση με την γύρω περιοχή.  Για να μη χαθεί η χρηματοδότηση οδηγηθήκαμε στην επιλογή των  δύο θέσεων για τα έργα. Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε, η Δημοτική αρχή κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά και ουσιώδη προβλήματα, (όπως εμπλοκής δασαρχείου), που εμπόδιζαν την εύκολη πρόσβαση σε άλλες υπάρχουσες δημοτικές εκτάσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση της μονάδας ανακύκλωσης και που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν. Με την εξέλιξη αυτή δεν απαιτείται πλέον ούτε η κατασκευή ΣΜΑ στο Δήμο μας»

Έκτοτε η Δημοτική Αρχή κινείται για την εξεύρεση χώρου σε περιοχές που είχαν υποδείξει οι «αποπροσανατολιστικές»  προτάσεις και μάλιστα αναζητώντας χώρους σε ιδιωτικές εκτάσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση είχαν γίνει «ήδη υπάρχουσες δημοτικές εκτάσεις» και μάλιστα με ξεπερασμένα τα «σημαντικά και ουσιώδη προβλήματα (εμπλοκή δασαρχείου), και «σύντομα θα δημοσιοποιηθούν». Μέχρι σήμερα, έχοντας ήδη βρεθεί στον τρίτο μήνα από την παραπάνω ανακοίνωση, δηλώνεται ανερυθρίαστα  ότι δεν υπάρχει αυτή την  στιγμή συγκεκριμένη περιοχή Επιδεικνύεται τελευταία μία περιοχή κοντά στις  Παραμερίτες όπου δεν υπάρχει δημοτική ιδιοκτησία αλλά μόνο ιδιωτικές. Πριν από λίγες εβδομάδες αναζητήθηκε επίσης ιδιωτική ιδιοκτησία στην περιοχή παραπλεύρως του Χόνδρου και μάλιστα οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει αρκετά. Τελικά διαπίστωσαν ότι η διαπραγμάτευση αφορούσε αγροτεμάχιο δεσμευμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο δεν μπορούσε να παραχωρηθεί!!!  Τελικά ποιά είναι η συνάφεια μεταξύ αυτών που ανακοινώνονται στις 16 Αυγούστου και αυτών που γίνονται αυτούς τους τρεις μήνες;
 Ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται αυτή την σοβαρή υπόθεση διαρκώς απομακρύνει την λύση διότι θεμελιώνεται σε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που προκαλούν κοινωνική ένταση και τορπιλίζουν κάθε προοπτική κοινωνικής συναίνεσης. Όταν μάλιστα η επιλογή του χώρου συνοδεύεται και με αμφιλεγόμενες διαδικασίες απόκτησης της ιδιοκτησίας,  κτίζεται η απόλυτη αποτυχία.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Εκπονήθηκε μελέτη σκοπιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων  και σχεδιάζονται έργα που περιλαμβάνουν την μεταφορά απορριμμάτων από τον ΣΜΑ Καρύστου χωρίς επεξεργασία στην Μονάδα που προωθεί ο Δήμαρχος της Κύμης ενώ την ίδια στιγμή  ο Δήμαρχος Καρύστου έχει εξασφαλίσει την ένταξη  έργου στο ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΡΑ) που περιλαμβάνει ΣΜΑ και Μονάδα Κομποστοποίησης στην Κάρυστο;.
Τελικά, για ποιόν πληθυσμό σχεδιάζονται τα έργα και συνεπώς πως βγαίνει ο προϋπολογισμός τους;
Πόσο σοβαρές είναι οι μελέτες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του «Συνδέσμου»;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Από αυτά τα δύο ζητήματα που αναλύσαμε διαπιστώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο η αναξιοπιστία της δημοτικής πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εάν μάλιστα ανατρέξει κανείς πριν από την περασμένη άνοιξη θα αναρωτηθεί για την σοβαρότητα των σχεδιασμών και της διαβούλευσης με τους τέσσερις χώρους που είχαν ανακοινωθεί τότε, επίσης μετά από κάποια υποτιθέμενη μελέτη, και εάν προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά θα συμπληρώσει το μωσαϊκό ενός απίστευτου αλαλούμ.
Εκεί δε που  η δημοτική πολιτική έχει ναυαγήσει  είναι στα βράχια  της κοινωνικής συναίνεσης. Κάνουν ότι είναι δυνατόν για να την υπονομεύσουν αντί να την επιδιώξουν και να την οικοδομήσουν. Είναι κρίμα γιατί οι καιροί απαιτούν σύνεση, σοβαρότητα και επάρκεια, ουσιαστική και όχι «χάρτινη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου